Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy dysk czy cały komputer?

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój aktualny sprzęt:

Sapphire Radeon HD 7870

Intel Core i5 3350P

Kingston DDR3 2x4gb

Dysk Western Digital WD5003Azex

Płyta główna MSI B75A-G43

Na wydajność w grach nie narzekam, Wiedźmin 3 zasuwa na wysokich. Chodzi mi tutaj głównie o dysk - zauważyłem problemy ze Skyrimem (nie nadąża z modami), i zasadniczo wolno kopiuje etc. Pewnie format by pomógł, ale słyszałem że dyski ssd są o wiele lepsze.

Więc - czy opłaca mi się kupić nowy dysk ssd 1tb, czy cały komputer? Budżet na ew. komputer to 2500zł (nie mam tyle, ale tyle najwięcej będę miał), a dysk ma nie kosztować połowy ceny komputera.

Opublikowano

Czyli mam rozumieć, że można te dyski łączyć bez problemu? Podaj proszę jakiś dobry 250gb, tak jak patrzę to tyle mi wystarczy, zmieści mi się na tym 5 Skyrimów. 

Opublikowano

No cóż, zbankrutować nie powinienem. Myślę, że w tym roku chyba go kupię. Chyba, że ktoś proponuje coś lepszego. 

Nie rob tematow na zapas, duzo moze sie zmienic, bedzie cos lepszego itp. Calego kompa nie opyla sie zmieniac, jest calkiem dobry. 

steam: /awesomeplayer1337

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Żeby nie robić nowego tematu odświeżam, bo teraz ten dysk faktycznie planuję kupić, więc:

• Doszliśmy do wniosku, że dysk ssd 250gb wystarczy. Zapewne już coś się zmieniło, więc czekam na jakieś rady. Domyślam się, że mój aktualny dysk jest hdd?
  • Formatować komputera nie trzeba? Po prostu podłączam dysk, i pojawia mi się dysk E?
  • Jeszcze jedno pytanie - opłaca mi się kupować monitor 21-22 cale pod ten komputer? Aktualnie mam 19 calowy rozdzielczość 1360x768. Nie przeszkadza mi to, ale jednak wypada coś kupić. Wpłynie to na fps'y w grach? (rozdzielczość będzie wtedy już hd). Może mam czekać na nowy komputer? (który btw. planuję kupić gdzieś około wakacji, ale to są tylko plany). 
Opublikowano

Nie da się taniej? We wrześniu jeszcze podawaliście za 250 zł. 

Co do monitora - nie wpłynie to przypadkiem źle na optymalizacje? Wiedźmin 3 mi na wysokich śmiga, boję się że w hd na niskich nie pójdzie.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...