Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Próba scamu - zapytanie o bezpieczeństwo

adrian123451251

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Otrzymałem ostatnio kosę i już prawie zostałem oscamowany przez (zabrzmi to dziwnie) serwer ts3. Na szczęście nie udało sie tym biednym frajerom skończonym i przerzuciłem kosę na konto brata. Pytanie pozostaje jak oczyścić komputer? Usunąłem tego ts'a i puściłem pełne skanowanie windows defender tylko czy to wystarczy? Co powinienem jeszcze zrobić bym mógł spokojnie dalej korzystać z komputera nie bojąc się że pewnego dnia moje konto zostanie opustoszałe.... 

Z góry dziękuję :)

Opublikowano

Zaraz pobiorę i sprawdzę a warto coś jeszcze zrobić?

Ogółem Zaprosili mnie do gry i chcieli bym dołączył na ts'a. Podali mi serwer i hasło i jak tam wbijałem to wyskoczyło mi że soundplugin jest nieaktualny i przeniosło mnie do oficjalnej strony teamspeak (sprawdziłem ten link gdyż jestem wyczulony na takie coś już od dawna) pobrałem to odpaliłem i nagle scrashowało mi cs'a i wylogowało steama. Już mi się wtedy to nie podobało więc poleciałem szybko na komputer brata i tam zmieniłem hasło do steama, poczty połączonej i dodatkowej poczty oraz szybko przerzuciłem kose na jego konto. Potem jak wbiłem na steama z powrotem to pisali bym dołączył jeszcze raz na ts'a i już wiedziałem co się święciło.

Opublikowano

Jak się boisz o tego typu rzeczy i nie posiadasz antyvirusa(nie zmuszam Cię do jego używania, bo sam go nie używam :D), to zawsze istnieją rzeczy tego typu: https://www.virustotal.com/- tutaj przeskanujesz pliki przez internet, ofc możesz to zrobić używając Malwarebytes. Skanuj pliki, które pobierasz i nie ma szans, aby ktoś Cię oscamował w ten sposób. Dodatkowo zwracaj uwagę jakie pliki pobierasz i w jakie linki wchodzisz. Np. ktoś udostępnia Ci link, a tam download pliku np. screenshot.png. exe to to już jest najprawdopodobniej próba oszustwa.

Opublikowano

Te co piszą na chacie po dodatniu do znajomych to wiem że nigdy tego nie klikać. Nawet nigdy nie dodaje do znajomych takich ludzi jak nie mają tej gry co ja/skinów/godzin przegranych/itp. 

Antywirusa jednak na wszelki wypadek jakiegoś pobiorę bo jednak mam eq troszke dużo warte.

Bynajmniej bardzo dziękuje Ci za pomoc :)

Opublikowano

To stary scam xD nic nie pobieraj, pisza na tym nawet na dole w ts, bo to byla hostmessage a nie server message czy jakos tak ;P

wystarczy malwarebytes.

Opublikowano

Puściłem go na całą noc. Rano pokazał mi 14 wirusów. Bardzo dobrze, że go użyłem :D

Dla pewności jeszcze Emsisoft Emergency Kit, a co do antywirusa to Avast Free, bądz AVG powinien Ci wystarczyć.

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...