Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instalacja Windows'a 7

Sztoss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanko odnośnie samej instalacji Windowsa 7. (Nie posiadam płytki lecz instalke na kompie + własny klucz).

Tutaj nasuwa się pytanie - Jak podczas instalacji mam sformatować moje dyski?(Nie widnieje przycisk FORMATUJ).

Opublikowano

Wypalasz płytę lub zapisujesz na pendrive (np. za pomocą UltraISO), boot'ujesz i gdy pojawi Ci się Instalator, będziesz mógł sformatować partycje oraz zainstalować siódemkę.

Opublikowano

A jak nie chcesz skorzystać z UltraISO to polecam nero w wersji 7.0 i tam jest nagraj obraz na płytę i będzie działać jak bootowalna.

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Witam.

Mam pytanko odnośnie samej instalacji Windowsa 7. (Nie posiadam płytki lecz instalke na kompie + własny klucz).

Tutaj nasuwa się pytanie - Jak podczas instalacji mam sformatować moje dyski?(Nie widnieje przycisk FORMATUJ).

Jaką "instalkę"?

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Taa, formatując dysk pasowało by jeszcze format mózgu sobie zrobić przy okazji. Wyjątkowo powiem ci że to jest możliwe tak zrobić ale po restarcie wiadomo nie będzie nic na dysku.   :)

Żadna instalka Windowsa nie wymaga nigdy formatowania dysku na którym znajdują się jakiekolwiek pliki na systemie plików.  Format robi tylko sam użytkownik na własne żądanie . 

Czy z formatem czy bez formatu instalka zawsze jest identyczna i nie ma wpływu na działanie późniejsze systemu.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ech, no myślałem że po moim poście wywnioskować będzie można czegoś więcej lol..

@Sztoss weź nagraj sobie windowsa na płytę tak jak opisałem później wyłącz kompa i go ponownie włącz trzymając przycisk f12 bądź w starszym PC/laptopie f10 a niekiedy f2 bądź esc pokaże się okno bootowania i wybierz CD coś tam, tak by najpierw uruchomił się napęd z bootowalną płytą z windowsem no i później będziesz wiedział co dalej robić.

Jeśli nie będziesz miał możliwości bootowania przy starcie kompa, wejdź do biosa i daj na enabled opcje bootowania CD-ROM

U mnie wygląda w acerze tak że jest zakładka boot i tam mam boot CD-ROM czy coś w tym stylu i daje na enabled oraz w legacy bios czy jakoś tak daje opcję drugą, nie pamiętam teraz tego na pamięć ale coś w ten deseń.

Taa, formatując dysk pasowało by jeszcze format mózgu sobie zrobić przy okazji. Wyjątkowo powiem ci że to jest możliwe tak zrobić ale po restarcie wiadomo nie będzie nic na dysku.   :)

Żadna instalka Windowsa nie wymaga nigdy formatowania dysku na którym znajdują się jakiekolwiek pliki na systemie plików.  Format robi tylko sam użytkownik na własne żądanie . 

Czy z formatem czy bez formatu instalka zawsze jest identyczna i nie ma wpływu na działanie późniejsze systemu.

Hm drugie oraz trzecie zdanie troszkę bezsensu bez obrazy.

Bo bezsensu bo nie wymaga żadna instalka formatu lecz w windows 10 jest możliwość formatowania z instalki hueh :3 a autorowi chodzi o to żeby tak właśnie było po naciśnięciu setup i wgl żeby miał możliwość formatu, bynajmniej ja tak to skumałem ;)

Pozdrawiam.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Jak chce mieć możliwość formatu to niech nauczy się czytać to co pisze w instalce każdego windowsa.  Formatuje się w czasie ustalania miejsca na instalkę a skoro mu nie działa formatowanie to nie spełnia warunków, zresztą wszystko pisze dlaczego nie spełnia. Jak je spełni to sobie sformatuje to co chce i nawet pozmienia partycje jak mu się będzie podobało

Nie wiem co ci się wydaje dziwne, formatowanie obowiązkowe w czasie instalacj nowego systemu to wymysł idiotów i bez mózgów którzy po prostu nie potrafią zrobić inaczej albo tak przeczytali lub im się wmawia że jest wymagany format. 

Skoro chce instalować z dysku to już jego problem czyli instalka jest na dysku na który ją wystartował albo jest na pierwszej partycji tak samo jak jej pliki instalacyjne.

Zresztą po co mu formatowanie skoro bez formatowania zainstaluje tez system. 

Instalując z pena albo CD nie będzie żadnego problemu z formatem 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...