Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

W tym temacie polecacie anime użytkownikowi Shanya3

Shanya3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to moja prywatna wersja tematu szukasz anime, więc nie życze sobie, zeby ktos umieszczal w nim swoje prosby. No to zacznę ;)

Otoz tak, dawno nic nie ogladalem, Tzn. od tak 2 tygodni sobie oglądam fma:b drugi raz, rewatcha sobie wale, ale juz jestem przy 50 odcinku, niedlugo to z*******e anime skoncze (tak btw. zapowiadam, ze zrobie PRAWDOPODOBNIE recenzje tego anime, wiec wyczekujcie ;)) wiec wypadaloby cos robic ze swoim zyciem, bo jak nic nei robie i nie kontaktuje sie z ludźmi to miewam mocne depresje, melancholijne chwile. Jest to bolesne uczucie, nie chce go powtarzać. Kupilem sobie na allegro zalegle tomy mang, czyli atak tytanow trójecka i all you need is kill dwójeczka, ale b***h pls, jeden tom czyta sie powiedzmy te 40 minut, 4 mam do przeczytania jak te mi dojdą, czyli 4x40 minut = 160 minut = ponad 2,5 godziny, wiec przeczytam je w 2 dni. 

Zamowilem tez sobie ksiazke wiedźmin, ostatnie życzenie i dallas 63, ale nadal uwazam, ze jakies anime powinienem sobie oprocz tego pierdolnąć, coby nei zapomnieć o starym hobby.. Moze sie znowu do tego przekonam.. Wlasnie, porusze pewien problem, otoz nie moge juz nic znaleźć nowego, ciekawego w anime. Wiadomo, sposob na fabule moze sie roznic, ale ukazanie fabuly, postaci, historii przez japonczykow przy kazdym anime wydaje mi sie byc juz wręcz schematyczny, powtarzalny, mimo tego, ze obejrzalem malo anime. Nie wiem, moze przesadzam albo jestem spostrzegawczy i inteligentny, raczej zakladam tą drugą opcje. No generalnie gust widza sie ksztaltuje z iloscią obejrzanych anime, moj tak szybko sie uksztaltowal, ze teraz ciezko mi cos fajnego znaleźć, przeszkadzają mi tez moje wymagania, ktore zaraz opisze. Mam jednak nadzieje, ze znacie jakis tytul, ktorego nie znam ze slyszenia, ewentualnie opowiecie o jakims mi znanym w ten sposob, ze mnie do niego zachęcicie. 

No to tak, moje glowne wymagania to:

- brak sztampowych postaci

- oryginalna fabuła

- brak dziur fabularnych

- ładna kreska

- bardzo dobra muzyka

- nie za krótkie, nie za długie, aczkolwiek nie musicie dostosować propozycji do tego wymogu

- zamknięta fabuła (zamkniete wszystkie wątki, ktore zostaly rozpoczęte podczas anime, np. anime typu hunterxhunter2011 odpada przez sam fakt, ze jest niedokonczone, nana też, nienawidze uczucia niedosytu.

- anime nie może byc emitowane

- brak irytującej cenzury, jednak jesli takowa będzie to niech anime posiada wersje bluray oraz napisy na animesub.info. 

- fabuła ma byc wyrafinowana

-  anime to ma wplynąc na moją osobe, nie ma byc zabijaczem, czy umilaczem czasu jak wam moze sie wydawać po moim początkowym pierdoleniu o chęci zajęcia czyms czasu. 

- fabula generalnie ma miec potencjał do traktowania oddzielnie jako coś niezwykłego, oryginalnego, wnoszącego coś w anime. Czyli ma to być chińska bajka, ktora jest dla ludzi wyjątkowych, a nie zwykła bajką dla przeciętnych widzow, ktorych ecchi, czy jakies tsundere satysfakcjonują. 

- anime to ma mieć mozliwośc do bycia traktowanym jako arcydzieło. Będąc swiadomym tego, ze ocena anime jest zależna od punktu widzenia polecajcie anime nawet takie, ktore dla was nie jest arcydziełem, ale wiecie, że dla innej osoby takowym moze już być

- ma wzbudzać emocje. 

- ma mieć epickie, z*******e zakonczenie, ktore będzie punktem kulminacyjnym historii, a nie zwyklym zakonczeniem wątków. Ma najsilniej wzbudzać emocje sposród calego anime, najlepiej emocje, w stylu smutek, nostalgia, ekscytacja, melancholia, ale nie wiem czy mozna to nazwać emocją. 

Generalnie szukam kandydata na ocene 10/10, 9/10 też bym nie pogardził. Fajnie jakby to anime ukształtowało w jakiś sposób moje myslenie w przyszlosci, zeby mnie czegos nauczylo, wiadomo, nauka to proces złożony, ktory polega na empiryźmie, uświadomieniu sobie czegoś w praktyce, po np. dysonansach poznawczych, ale chodzi mi o styl tresci w anime, ma to byc tak dobre anime, ze charakter postaci, historia bohaterow czy ogolnie anime moze sklonić widza do indywidualnych przemysłeń, refleksji. Szukam anime bardzo wciągającego. Kiedys takie ogladalem, w moich klimatach jesli chodzi o gatunki, wciągneło mnie strasznie, specjalnie nie poszedlem do szkoly, bo chciałem je dokonczyc, nazywalo sie kiseijuu.. Momentami myslalem, czy by nie dać temu anime oceny 10, ale moją definitywną oceną okazała się 8, bo przy zakonczeniu, a raczej ostatnich odcinkach nie bylo jest dla mnie takie świetne, ale generalnie oprocz tego faktu - jest to mój gust. Tzn. jesli chodzi o anime, ktore chce obejrzeć, to moze nie sprecyzuje jakichś konkretnych gatunków, jesli anime jest majstersztykiem to nawet jak nie jest moich ulubionych gatunkow ma szanse na wysoką ocene u mnie, tu chodzi o mój odbiór, a zakladam, ze jak cos jest z*******e to odbiór również będzie z*******y, niewazne jakich gatunkow by to anime bylo. Ale podam wam jednak gatunki, które lubię, jako wskazówkę:

Dramat, psychologiczne, seinen, dramat, sci-fi, thriller, slice of life, Mystery. 

Na razie trzem anime dałem ocene 10/10, Mirai Nikki, Death Note i Steins;Gate. Dawno temu je oglądałem, ale z tego co pamiętam to np. takiemu death note i mirai nikki dalem ocene 10/10 bo anime mnie wciągneło, a zakonczenie wręcz zaszokowało w pozytywnym tego slowa znaczeniu. Lubie takie smutne zakonczenia bo najsilniej wzbudzają emocje. Widocznie uczucie smutku nie jest mi obce. Co do wrażen przy zakonczeniu steins;gate to nie pamiętam, czy byly na tyle silne, że stanowily jeden z najmocniejszych argumentow, dla którego dalem temu anime ocene 10, w kazdym razie taką ocene dalem, wiec niech steins;gate tez będzie dla was pewną wskazówką, rowniez uwazam to anime za arcydzieło, ale Jego zakonczenie nie wzbudziło u mnie tak silnych uczuć typu nostalgia, albo wzbudziło, ale tego nie pamiętam. 

Podam Wam lin do mojego profilu na malu, zebyscie wiedzieli jakich bohaterów mam w favourite oraz ogólnie jakie anime obejrzałem

http://myanimelist.net/profile/Kaanashi

Temat jest obszerny, wymagania duże, więc pewnie i pomoc z Waszej strony dla mnie moze byc trudnym zadaniem, zatem spodziewajcie się solidnej nagrody, jesli anime, ktore polecicie obejrzę i ocenie wysoko. 

Opublikowano

FLCL wpasowuje się idealnie, bo tam w sumie wszystko jest idealne. Od muzyki po zamkniętą fabułę i na morałach kończąc.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

FLCL wpasowuje się idealnie, bo tam w sumie wszystko jest idealne. Od muzyki po zamkniętą fabułę i na morałach kończąc.

a fabula jest zrozumiala za pierwszym oglądnięciem? Chcę rozumieć co ogladam, a slyszalem, ze flcl jest jakies dziwne i niezrozumiałe

Opublikowano

a fabula jest zrozumiala za pierwszym oglądnięciem? Chcę rozumieć co ogladam, a slyszalem, ze flcl jest jakies dziwne i niezrozumiałe

Za 3 razem może zrozumiesz wszystkie warianty. :P

Generalnie zrozumiałem, że szukasz idealnej serii. A takiej nie ma.

Możesz spróbować filmy Studia Ghibli, które zawsze stoją na bardzo wysokim poziomie audiowizualnym i można z nich wyciągnąć wiele wniosków (głównie pacyfistycznych), ale tam fabuły raz są świetne, raz tylko okej, co ważne: wszystkie są łatwe w odbiorze i najbliższe temu, czego szukasz.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Za 3 razem może zrozumiesz wszystkie warianty. :P

Generalnie zrozumiałem, że szukasz idealnej serii. A takiej nie ma.

Możesz spróbować filmy Studia Ghibli, które zawsze stoją na bardzo wysokim poziomie audiowizualnym i można z nich wyciągnąć wiele wniosków (głównie pacyfistycznych), ale tam fabuły raz są świetne, raz tylko okej, co ważne: wszystkie są łatwe w odbiorze i najbliższe temu, czego szukasz.

ja uważam, że są idealne serie tylko z takiego subiektywnego oka, w koncu jak oceniamy to kierujemy się swoją perspektywą, oceniamy zgodnie z wlasnymi odczuciami, moim zdaniem mozna cos uznawać za idealne, oczywiscie nie obiektywnie idealne, cos takiego bowiem nie istnieje.

Co do filmow studia ghiblii to zarzuć jakimis tytulami jak mozesz. Aczkolwiek jesli chodzi o movie, to przyjrzyj sięna moim malu - jest ich trochę. Też coś ewentualnie mozesz opowiedzieć o tytulach, ktore mam tylko w plan to watch.

Opublikowano

Kreska ma byc po prostu przyjemna dla oka. Np. nie obchodzi mnie, czy strona techniczna jest w stylu fate stay night 2006 (imo lepsza wersja ;P) czy w stylu tego z 2014 roku, i tu i tu bylo dobrze, w tym drugim tytule nawet świetnie. Wazne, zeby projekty postaci czy ogołnie teł mnie nie obrzydzaly jak np. ping pong animation. Zeby nie bylo jakichs potworow, luzi z malymi glowami lub wielkimi, wielkimi oczami lub malymi czy innych dziwolągów, kreska ma byc zwykla. Jestem strasznie na tym punkcie wrażliwy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...