Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Plaskostopie i skolioza

Mateo:DDD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od ktoregos czasu dowiedzialem sie ze mam plaskostopie i skolioze, ponoc nie duza ale mam. Czy jakbym poszedl do lekarza to prosic o zwolnienie z wf na jakies cwiczenia ktore to poglebiaja? A jezeli tak to jakie? Wiemz ze to nie forum dla lekarzy, ale moze jakies osoby maja to co ja i maja zwolnienie z wf

Opublikowano

Kiedys tez mialam ale zadnych zwolnien nie bylo. Po prostu musialam kupic odpowiednie wkladki do butow ktore niwelowaly problem, plus oczywiscie odpowiednie cwiczenia.

Przepraszam za brak polskich znakow.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Na skoliozę dobre jest wyciskanie sztangi leżąc lub wyciskanie hantli.

Co ma wyciskanie na płasko do skrzywienia bocznego? :) 

A ogolnie cwiczenia typu fikolki nwm biegania itd nie pogarszaja tej skoliozy?

Z logicznego punktu widzenia ciężko pow. :) Na pewno pogarsza noszenie plecaka na 1 stronie. Skoro masz wadę udaj się do ortopedy, który stwierdzi wadę, a następnie odeślę Cię na rehabilitacje. Zgaduje, że jesteś z rocznika 1998-2002, a w tym przedziale wiekowym jest sporo szansa na "naprawienie" wady postawy. :) Polecam iść, bo olanie może Cię doprowadzić jak mnie do problemów na tle nerwowym. :) 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

mysle, ze zwolnienia z wfu to zly pomysl, lepiej isc do lekarza po spis cwiczen, ktore Tobie wlasnie pomoga, a nie uwolnic sie od nich

Opublikowano

mysle, ze zwolnienia z wfu to zly pomysl, lepiej isc do lekarza po spis cwiczen, ktore Tobie wlasnie pomoga, a nie uwolnic sie od nich

Wiesz moze zle napisalem z tym zwolnieniem. Bo jezeli bede mial calosciowe to potem jak sie nie wezme za cwiczenia itd po szkole to sie stane kaleka. Po prostu bardziej mi chodzi o zwolnienie z poszczegolnych cwiczen np kiedy cos robimy to oni mowia ze dzisiaj mam sie nie przebierac czy usiasc na trybuny, no cos takiego. Tylko nie wiem jakie to za bardzo cwiczenia moglbym nie wykonywac? Bo narazie.do ortopedy.sie nie wybiore a bardzo mnie wkurza wf i zawsze sie denerwuje ze cis mi nie pojdzie. Nie chodzi mi o gry sportowe, cwiczenia z pilkami itd tylko o lekkoatletyke bo strasznie mi nie wychodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...