Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Muay-thai

Kakarott1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem ostatnio zapraszany przez kolege na tajski boks, na ktory musialbym dojezdzac jakies 20-30km. Mam pytania czy za to sie placi i czy sie oplaca. W tej chwili porzucilem kazdy sport jaki uprawialem pilka nozna itp, jedyne co robie to cwicze na hantlach i jezdze dlugimi trasami na rowerze. 

Opublikowano

Tylko te treningi są o 20 musiałbym wracać ostatnim busem i musiałbym kupić ochraniacz na zęby a ja mam je krzywe wiec nie będą chyba pasować te 30 zł miesięcznie to nie duży wydatek jedynie te moje zeby

Opublikowano

Ja nie mam prostych tylko krzywe i aparat kosztuje 8kzl

Umiesz kolego czytać ze zrozumieniem? :) Jeśli tak to przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post.

Ps. Masz tam szczenę żelową, która się w pewnym sensie ukształtuje do Twojego zgryzu.

Opublikowano

A jak mam takie trochę słabe zęby to ta szczekają mi ochronę?

Wchodziłeś wgl. w link który Ci wysłałem? Masz tam na dole zdjęcie i na nim pięknie opisane rzeczy.

Opublikowano

Na początku będziesz pewnie robił stacje i ćwiczył ciosy na rękawice w parach.
Zamiast szczęki kup sobie lepiej owijki. 

PS. Ochraniacz silikonowy dostosowujesz do swojej szczęki i uzębienia. Gotujesz go w wodzie, potem wkładasz do paszczy i formujesz.
Krzywe zęby i wady zgryzu nie są mu chyba straszne :)

f.png

Opublikowano

Sam ćwiczę muay thai i za niedługo będę robił uprawnienia instruktorskie, powiem tak: według mnie jeśli jest dyscyplina sportowa, która przygotuje cię do walki na ringu jak i na ulicy, to jest to z pewnością muay thai. Mam treningi 6 dni w tygodniu, codziennie dojeżdżam autobusem (18km), słuchawki w uszy i jakoś podróż leci ;) Co do szczęki, kolega wyżej ci napisał, Szczęki silikonowe po zagotowaniu same dostosowywują się do twojego uzębienia, więc z tym problemu nie będzie. Jeśli chodzi o kasę, to tak, za treningi się płaci (zależy od trenera). A czy się opłaca? Dla mnie zaczęcie treningów muay thai było najlepszą decyzją w życiu ;)

Opublikowano

30 zł się płaci tylko dojezdzalbym tam o 19-20 i wracał bym ostatnim a moja mama się będzie bała pewnie

Pogadaj z ojcem łatwiej będzie przekonać ;) . Ja nie miałem problemów z zapisaniem się na treningi tylko, że ja na Kick Boxing. Masz tanio bo 30zł ja 60zł, ale musisz dojeżdżać. Wątpię, że ochraniacz na zęby będzie ci potrzebny na początku. Raczej jakieś taśmy, ale pewnie za jakieś 1-2 miesiące. :)

Pogadaj z kumplem będzie raźniej. I pierwszy miesiąc będzie najgorszy zakwasy itp ;) Była to moja najlepsza decyzja jeśli chodzi o sport

GL&HF

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

mam czas do 27 sie zdecydowac ;d

Nie znamy twojej mamy musisz sam coś wykombinować. Powiedz, że będziesz chodził na ustawki z kolegami ;D

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Jeżeli masz okazję to idź. 30zł/mies? Ja mam 3 treningi/tydz za 130 zł w miesiącu, więc 30 ziko to tanio. Tajski jest bardzo dobrą sztuką walki. Ochraniacz się dopasowuje poprzez wyparzenie go w gorącej wodzie. Na początku nie będziecie się sparować. Ja pierwsze sparingi miałem dopiero po 4 miesiącach treningów. Jeżeli Ci się spodoba to zajarasz się od razu, i będziesz miał zapał. W innym wypadku odpuścisz po jakimś czasie. Polecam!

10s7llx.png

By

Maxio!

Opublikowano

Idź, a może okaże się, że to akurat dla Ciebie. Tak czy inaczej czasu tam nie stracisz, zawsze się czegoś nauczysz. Co do szczęki to kup porządną - dopasuje się, no chyba, że masz aparat wtedy jest lipa i trzeba dawać radę bez (przeżyłem ten bolesny okres :D).

Co do sprawy z mamą, wytłumacz jej, że zawsze przyda Ci się to w życiu, pomijając aspekt, że będziesz umiał obronić siebie i ewentualnie bliską osobę ( o ile nie odpuścisz po 2 tygodniach), sporty walki nie są dla cwaniaków - tacy przeważnie szybko odpadają, tam uczysz się panowania nad sobą, dyscypliny oraz szacunku do przeciwnika, to nie jest mordobicie jak wydaje się większości, bo większosć czasu spędza się na ćwiczeniach różnych kombinacji, aż do znudzenia, oraz szlifowaniu kondycji, sparingi stanowią mniejszą część, przynajmniej jak zaczynasz i przez najbliższe miesiące. Także nie zastanawiaj się długo i trenuj - Powodzenia.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Spokojnie wystarczy mu 200 zł na cały sprzęt, no chyba, że potrzebuje rękawic najlepszych z everlasta ;)

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...