Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym złożyć komputer i wszystko mam już w sumie gotowe tylko męczy mnie pytanie czym różni się kabel SATA od SATA III. Mam płytę główną z czterema złączami sata III oraz napęd sata (w opisie tego napędu pisało złącze sata). Problem polega na tym, że nie wiem czy go podłącze do tej płyty. 

Moja konfiguracja: LINK

Płyta główna: LINK

Napęd: LINK

P.S.

Z góry przepraszam jeśli taki temat jest już na forum. Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dzięki :)

Opublikowano

Witam,

chciałbym złożyć komputer i wszystko mam już w sumie gotowe tylko męczy mnie pytanie czym różni się kabel SATA od SATA III. Mam płytę główną z czterema złączami sata III oraz napęd sata (w opisie tego napędu pisało złącze sata). Problem polega na tym, że nie wiem czy go podłącze do tej płyty. 

Moja konfiguracja: LINK

Płyta główna: LINK

Napęd: LINK

P.S.

Z góry przepraszam jeśli taki temat jest już na forum. Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dzięki :)

Nie ma kabli sata I lub sata III po prostu jest sata. Mogą się jedynie różnic jakością wykonania niczym więcej.

Sprzęt:

Procesor: Intel Core i5-6600K 3.5Ghz/Pamięć: Corsair DDR4 Vengeance LPX  1x8GB 2400MHz CL14/Płyta główna: Gigabyte GA-Z170-GAMING K3/Karta Graficzna: -------/Dysk: SSD Crucial MX300 275GB/Chłodzenie: SilentiumPC Grandis 2 XE1436/Zasilacz: Corsair VS550/Obudowa: SilentiumPC Gladius M35

Opublikowano

Aha czyli jest po prostu kabel sata w 3 wersjach różniących się tylko prędkością przesyłu danych tak?

Nie. Tu chodzi o interfejs sata i jak napisałem kabel jest tylko sata, nie ma wersji.

Tu masz opisane różnice pomiędzy interfejsami.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA

Sprzęt:

Procesor: Intel Core i5-6600K 3.5Ghz/Pamięć: Corsair DDR4 Vengeance LPX  1x8GB 2400MHz CL14/Płyta główna: Gigabyte GA-Z170-GAMING K3/Karta Graficzna: -------/Dysk: SSD Crucial MX300 275GB/Chłodzenie: SilentiumPC Grandis 2 XE1436/Zasilacz: Corsair VS550/Obudowa: SilentiumPC Gladius M35

Opublikowano

Kable sa takie same, co najwyzej inny oplot czy kolor etc... roznia sie interfejsy, kompatybilne we wszystkie strony ze wszystkimi kablami

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

To kontroler na płycie może mieć różną obsługi , tak samo kontroler w dysku

Czyli jak ma w dysku sata 3 a kontroler płyty sata 2 to będzie działało jak sata 2

Skoro płyta ma 4x SATA III  to będzie działał  każdy dysk bez względu  jakiego koloru kable ma 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...