Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z karta graficzną (czarny ekran, pisk w słuchawkach)

rafpilot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z karta graficzną. Ale zacznę od początku. Wczoraj pod wieczór otworzyłem obudowę mojego komputera i delikatnie jak zawsze odkurzyłem go. Dodatkowo szmatką na kurze przetarłem od środka obudowę (starałem się nią nie dotykać styków, kabli, płyty głównej itp...) i dodatkowo wypiąłem na chwile RAM. Przy jego wkłądaniu niestety lekko dociskałem go na odwrót ale szybko się skapłem i włożyłem go w slot poprawnie. Podczas uruchomienia speaker na płycie głównej piszczał 3 razy co kilka sec. Ponownie otworzyłem obudowę, wypiąłem RAM i na nowo go włożyłem.  Komputer uruchomił się już poprawnie. Po godzinie od tego zdarzenia uruchomiłem CSa i po kilku min grania ekran stał się czarny (monitor przeszedł w tryb uśpienia) i w słuchawkach usłyszałem pisk. Musiałem wyjąc komputer z gniazdka by się zrestartował. Potem wszystko było ok, ale nie grałem już w nic. Dziś rano poprzeglądałem internet i odpaliłem Sony Vegas'a Pro 13 by zmontować filmik. Podczas montażu odpaliłem podgląd i po kilku sec znowu stało się to samo co poprzednio. Uruchomiłem komputer ponownie a następnie zaktualizowałem sterowniki do karty graficznej i zrestartowałem go. Po tym uruchomiłem program MSI Afterburner by sprawdzić temperatury. Zobaczyłem 70stopni na karcie. Po kilkunastu minutach temperatura powoli trochę zeszła. Zobaczyłem wtedy coś dziwnego. Użycie GPU wskazywało 10 (procent?) a maksymalne pokazywało "4294967296". Trochę się zdziwiłem bo FB i VIG usage pokazywało dyle samo "4294967296". Kolega napisał mi że miał tak samo niedawno tylko nie sprawdzał temperatur. Ktoś wie o co może chodzić? Co mogło się uszkodzić i przez co? 

msi-duze-taktowania-itp.png

dsfsdfsfd.png

Moje podzespoły: nVidia GT 640, i5-3350p, 4GB RAM. Windows 10,  Drivers: 355.82 WHQL for Win10.  Komputer został zakupiony ponad 2 lata temu. Model kompuera: Acer G3620

Bardzo proszę o pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...