Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitory

D3monic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytania które sobie kiedyś zadawałem i nadal zadaje.

1.Mam płaski mały monitor który nie obsługuje rozdzielczości powyzej 1024x768 a jednak w ustawieniach mam max 2560x1600 za to w panelu sterowania nvidia mam max 1600x1200. Dlaczego to jest skoro i tak nie dziala?

@Edit

I dlaczego skoro monitor obsluguje ok 75 hz pokazuje max 240hz?

post-422085-0-50151500-1441431137.jpg

2.Mam stary duzy monitor CRT, pamiętam kiedy jeszcze miałem bardzo stary komputer z karta Radeona to rozdzielczość moglem ustawić na max 2048x1536 czy coś takiego, teraz nie moge. Dlaczego? Teraz mam max 1280x1024

post-422085-0-38803500-1441431130.jpg

Opublikowano

Nie marudź, bzdury się ciebie trzymają  i z powodu nieznajomości podstaw wymyślasz sobie bezsensowne pytania . 

1 . To lista trybów MONITORÓW obsługiwana przez system a nie twojego monitora.

2. Nigdy nie mogłeś ustawić , nie pisz bajek. System zawsze ustawiał największą możliwą dla monitora. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu

Nie marudze tylko ciekawy jestem. Nie można? ;/

1. Już rozkminilem, to przez DVI.

Ale za to 2 nie wiem jak ale jak używalem jeszcze bardzo starego pc z kartą radeon a nie nvidii to mogłem ustawić większą rozdzielczość.

(Do posiadaczy radeona)

Czy radeon ma może jakąś opcje z rozdzialką gdzie można dać większą niż ma monitor?

Opublikowano

Jezu człowieku , nie mogłeś nigdy ustawić bo to nie jest możliwe, nie rozróżniasz tylko trybów obsługiwanych przez monitor od trybów obsługiwanych przez system, System jeśli nie rozpoznaje starych gruchotów pokazuje zawsze pełną listę trybów bez względu czy obsłuży czy nie.  

A tak z sensem wytłumacz ludziom na całym świecie jak to zrobiłeś by przy tak niskiej rozdzielczości typowo HD uzyskałeś obraz lepszej jakości od Full HD ???  Po cholerę wtedy kupować najnowsze monitory skoro ty znalazłeś metodę wyświetlania w jakości lepszych monitorów na gruchotach muzealnych. 

Nie da się fizycznie ustawić większej rozdzielczości niż ma monitor natywną ( ilość linii  w pionie i poziomie ) 

Pewnie bawiłeś się skalowaniem obrazu ale to pogarsza jakość przy miernej rozdzielczości czyli efekt odwrotny myśląc ze ma się lepszy obraz robi się jeszcze większy syf niż się ma 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...