Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gorące kondensatory i cewki, komputer umarł

Ares2100

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na płycie głównej ( czysta, podłączone jedynie 24 + 4 ) po chwili zaczynaja obok wejścia 24 pin się cholernie grzac kondensatory i cewki ( jedynie przy tym wejściu inne są ok ) można poparzyc palucha jak się dluzej przytrzyma, kondzie nie są wybrzuszone ani wylane, a komputer nie daje znaku życia. Pomocy ;_;

Zdj https://imageshack.us/i/ey3dmTBbj

graphic.png

Opublikowano

Czarna lista 7 letni staż - ibox / na innym zasilaczu pierwsze podłączenie i się skopcił ( normalnie spalił się zasilacz odrazu xD)

graphic.png

Opublikowano

Pożycz od kogoś inny zasilacz i zobacz co się wtedy dzieje z komputerem.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Oook. Jesli mój komp ciągle smigal na 400w to czy jeśli podłącze pod niego od kumpla jakiegoś 500w to cos się stanie?*

graphic.png

Opublikowano

*okazało się że od płyty odpadł dosyć mały element i w sumie nawet nie wiem jak to się nazywa :_: przy innym zasilaczu komputer nadal nie zyje i leci dym tak czy siak jestem już pewny że to plyta główna. Kondensatory i cewki nadal były gorące.. Ale zastanawia mnie to - https://imageshack.us/i/eyiFmIKbj

Czy to od tego mogła siasc cała płyta i robić takie zamieszanie? Zobaczyłem ten element dziś dopiero po zdjęciu obudowy wypadł zza niej, jakieś pomysły ?

graphic.png

Opublikowano

Płyta główna to bym powiedział że to jest pełne zbiorowisko wypadków,nawet od mniejszej części mogła siąść ta płyta..

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Kondensator gdzies sie odlutowal albo ktos mu pomogl uciec. Musialbys wyjac plyte i dokladnie obejrzec ja poszukujac miejsca gdzie ewidetnie edzie widac ze bedzie to miejsce na kondensator i na lucie beda widoczne rowki lub ubytki. Jak nie masz lutownicy z precyzyjnym grotem (tylko nie daj boze transformatorowa) to nie bierz sie za to, oddaj lepiej do serwisu jakiegos

Opublikowano

Misiu dalem ci zdjęcie tam gdzie powinien by ten mały kondensator? ( nie wiem w sumie czy to tak się nazywa ) i widać jego prawdopodobne miejsce xD i teraz nasuwa się pytanie - nie mam lutownicy - czy opłaca mi się płytę oddać do serwisu / ile mogą za to wziąć ? I czy ona będzie sprawną @Misiekantos253

( jak nie dostrzegacie to tuż obok audio jest miejsce podpisane cec39 )

graphic.png

Opublikowano

Skoro nie wiesz jaki tam ma być kondensator to poszukaj schematu albo wlutuj dowolny nawet na chwilę, jeśli był tam element smd to tylko kondensator odkłócający albo wyrównujący napięcie, śmiało możesz przylutować dowolny albo przyłożyć na chwilę by sprawdzić dowolny biopolarny ( +/- ) pojemności ok 1 mikrofarada.

Coś mi się zdaje ze poszła płyta jednak cała skoro się wszystko grzeje. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Skoro nie wiesz jaki tam ma być kondensator to poszukaj schematu albo wlutuj dowolny nawet na chwilę, jeśli był tam element smd to tylko kondensator odkłócający albo wyrównujący napięcie, śmiało możesz przylutować dowolny albo przyłożyć na chwilę by sprawdzić dowolny biopolarny ( +/- ) pojemności ok 1 mikrofarada.

Coś mi się zdaje ze poszła płyta jednak cała skoro się wszystko grzeje.

Tam jest jego miejsce że to tak ujme xD przeszukalem całą płytę i brakuje tylko jednego właśnie w tym miejscu, nie grzeje się wszystko tylko "wszystko" wokół wejścia 24pin :/ nie wiem czy to może być spowodowane brakiem właśnie tego tranzystora?

@ dodam że to wszystko się grzalo przed w ogóle kliknięciem przycisku on w komputerze, po podłączeniu do prądu to się działo samo z siebie

graphic.png

Opublikowano

@komputer idzie Do naprawy. Prawdopodobnie tylko 2 rzeczy są jebniete - płyta główną i zasilacz. Płyta to dokładniej gigabyte ga-m52l-s3 rev.1.0, ustalilem że jeśli naprawa wyniesie ponad 100 zł to się nie opłaca, myle się może? Sprzęt oprócz karty wygląda tak:

Elixir ddr2 800mhz 1gb x2

AMD Athlon 64 x2 5000+ (2,6 x2 )

ATI Radeon 4650

graphic.png

Opublikowano

Zasilacz na innym kompie włączył pcta, ale bym podobno w luj głośny jakby się coś obijalo niestety kolega się nie sprecyzował co i jak, napewno to nie wentylator bo jak odpalam go przez złączenie w zasilaczu czarnego + zielony się kręci i jest cicho ._. A.. I w tamtym PC prawdopodobnie przez niego poszła karta dźwiękowa xD

graphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...