Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Systemy liczbowe

MPCTaylor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

mam do zrobienia przeliczenia na systemy liczbowe od binarnego do hexadecymalnego.

Nie potrzebuję, żeby ktokolwiek robił coś za mnie, bo to mija się z celem. Natomiast potrzebuję odpowiedzi od kogoś,

kto to ogarnia.

Zrobiłem liczbę 3628 w systemie od dwójkowego do ósemkowego, nie używałem żadnych liter, tylko cyferki, bo chyba tak powinno być.

Ale wiem, że w systemie 16-stkowym używa się liter, A - 10 B - 11 C - 12 D - 13 E - 14 F - 15

Kiedy jeszcze mam użyć liter? Bo muszę zrobić system dziewiątkowy, dziesiątkowy i tak w górę.

Ale za nic nie wiem, kiedy mam wstawić litery, a kiedy nie. I od którego systemu trzeba ich używać.

Szukałem w Internecie informacji od wczoraj, nigdzie nie znalazłem wytłumaczenia. Jakby ktoś mógł mi

odpowiedzieć, to byłoby super. Babka nie powiedziała nam o tym nic. Ma być i tyle, elo. ;v

343731479829004887779.png

Arcymistrz
Opublikowano

W systemach nie masz liczb dwucyfrowych. Musisz używać zamienników i są to w większości przypadków kolejne litery alfabetu. 

Nie wiem po co Ci ktoś kazał rozpisywać system powyżej szesnastkowego, ale dla każdej liczby >9 musisz przypisywać ją odpowiednio do litery alfabetu. 

10 = A, 11 = B, ..., 15 = F. Nic się nie zmienia (nie pamiętam zm2). 

Opublikowano

3-linijkowy post, a wyraża więcej, niż tysiąc słów. Już rozumiem o co chodzi.

Nikt nie kazał powyżej 16-stkowego. Tylko do niego, dzięki, można zamknąć. ;)

343731479829004887779.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...