Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

dllhost.exe pytanie

NivormPL

Pytanie

Opublikowano

Otóż dziś zauważyłem dllhost.exe, które różni się od tych, które zazwyczaj mam w procesach.

Zajmuje więcej pamięci ram (4k, gdy tamte dwa zabierają 1400 i 1600). I gdy nazwa użytkownika u tamtych dwóch to SYSTEM, to przy trzecim jest napisana nazwa mojego komputera.

Gdy chcę zobaczyć lokalizację pliku, pokazuje mi sie on normalnie, w C:\Windows\System32. Wiem, że tu ma być, ale dlaczego jest przy nim inna nazwa użytkownika i większe zużycie ram?

Dodam też, że po chwili tamte dwa procesy znikają z menadżera zadań, a ten zostaje.

I wiem, to nie powód do paniki, ale ciekawi mnie, skąd ten trzeci proces się wziął.

Tu daję też ss:

fl0VOwk.png

ŁutututummL5fkp.jpg?1 Tssssss       

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@up Dobrze sie przyczailes xD

W sumie to teraz, gdy zresetowalem komputer ten proces zniknal i jeszcze sie nie pojawil. Dzieki za wszelka pomoc.

ŁutututummL5fkp.jpg?1 Tssssss       

Opublikowano

To byłem ja - przyczajony tygrys, ukryty smok :P

A co do oryginalnego pytania...

Dllhost kontroluje wiele procesów i wiele aplikacji z niego korzysta(np. visual basic, czy te używające .NET framework) stąd może być więcej pozycji. Inna nazwa użytkownika może wynikać z tego, że 2 procesy zostały zainicjowane przez system, a trzeci przez aplikację, którą uruchomiłeś.

Jeśli jest parę tego typu procesów i nie zużywają nadmiernie zasobów, to nie ma powodów do obaw. Natomiast, jeśli jest ich powiedzmy 20 i nadmiernie obciążają komputer, to może oznaczać infekcję.

Ale parę śmieci masz w kompie, więc fix się przyda :P

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...