Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ile FPS w CS wystarczy na plynna gre?

Kamilek321

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przy monitorze 60hz, 60fps na stałe :) niby kolega gra na 40 i mówi, że mu nie przeszkadza, ale jak mi czasem z 60 spadnie do 50 to mam wrażenie jakbym grał na 10fps :(

Gold Member

nvm

Opublikowano

Kwestia przyzwyczajenia. Jednym będzie dobrze na 40, drugim nawet na 50 będzie źle. :P Stałe 60-80 FPS imo to standard, przy większej ilości nie zobaczysz tak dużej różnicy, nawet jeżeli twój monitor tyle wyświetli, uwierz mi. ;)

Opublikowano

http://pclab.pl/art62858.html

Jak dla mnie minimum to 110-120fps, nawet na monitorze 120hz. W kwestii technicznej na serwerach 128 tick minimum jest mieć 128fps, żeby później nie było tekstów "kusfa, rozlał się, a nic hp mu nie zabrałem".

W teorii jest nawet różnica między 150fps a 300. Wyjaśnienie w linku wyżej

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Kwestia przyzwyczajenia. Jednym będzie dobrze na 40, drugim nawet na 50 będzie źle. :P Stałe 60-80 FPS imo to standard, przy większej ilości nie zobaczysz tak dużej różnicy, nawet jeżeli twój monitor tyle wyświetli, uwierz mi. ;)

Zaxuś.. Jak ja żałuje że nie mam kamery SLOW-MOTION. Pokazał bym CI różnicę 60vs200 klatek na monitorze 60Hz opartym o matrycę TN. Różnica jest przeogromna :/.

graphic.png
Bywalec
Opublikowano

Nauczcie się kiedyś ludzie przestać pisać bzdury.

Jeszcze żeby globalny moderator takie coś pisał to jest skandal.

Ktoś wyżej dobrze napisał - płynna gra zaczyna się na stałych 60fps - przy każdym dropie będziesz miał ściny (zależy do ilu fps dropnie, jak spadnie do 50 to nie odczujesz tego tak bardzo, zaś przy spadku do 20 będzie tragedia).

Jeżeli chodzi o monitory 120/144hz to jeżeli będziesz miał stałe różnica między 60 klatkami jest tak ogromna, że wyrazić się tego słowami nie da.

@ Zarax 

Jeżeli nigdy nie grałeś w CS:GO na monitorze 144hz przy stałych 144+fps to nie wiem po co się wypowiadasz.

Opublikowano

Kurde, może przesadziłem z tym, bo jakby nie było 200 FPS to jednak jest trochę. Ale z doświadczenia wiem, że dużej różnicy nie ma np. między 60, a 100, a Wy już wyjeżdżacie z 200. :P Źle się wyraziłem najwidoczniej.

Nauczcie się kiedyś ludzie przestać pisać bzdury.

Jeszcze żeby globalny moderator takie coś pisał to jest skandal.

Ktoś wyżej dobrze napisał - płynna gra zaczyna się na stałych 60fps - przy każdym dropie będziesz miał ściny (zależy do ilu fps dropnie, jak spadnie do 50 to nie odczujesz tego tak bardzo, zaś przy spadku do 20 będzie tragedia).

Jeżeli chodzi o monitory 120/144hz to jeżeli będziesz miał stałe różnica między 60 klatkami jest tak ogromna, że wyrazić się tego słowami nie da.

@ Zarax 

Jeżeli nigdy nie grałeś w CS:GO na monitorze 144hz przy stałych 144+fps to nie wiem po co się wypowiadasz.

Dobrze o tym wiem. ;-)

Bywalec
Opublikowano

Kurde, może przesadziłem z tym, bo jakby nie było 200 FPS to jednak jest trochę. Ale z doświadczenia wiem, że dużej różnicy nie ma np. między 60, a 100, a Wy już wyjeżdżacie z 200. :P Źle się wyraziłem najwidoczniej.

Dobrze o tym wiem. ;-)

Wiesz jak już ktoś o coś pyta to powinien dostawać odpowiedź z której będzie wiedział to o co zapytał, a 90% tu odpowiadających napisało bzdury i powinni dostać warny/upomnienia, cokolwiek.

Przykładem są 2 powyższe posty, jasne, 80 i 100 fps to jest płynna gra, ale autor z pytaniem w temacie raczej chciał wiedzieć ile minimalnie potrzebuje, równie dobrze ja mogę sobie nabić posta i napisać "500 fps spokojnie wystarczy".

Jeżeli ma się monitor z 144hz to tyle samo stałych fps wystarczy, jeżeli nie będzie spadków poniżej 144 to większe liczby nic nie znaczą.

Opublikowano

przy monitorze 60hz, 60fps na stałe :) niby kolega gra na 40 i mówi, że mu nie przeszkadza, ale jak mi czasem z 60 spadnie do 50 to mam wrażenie jakbym grał na 10fps :(

przy monitorze 60hz 121fps

Opublikowano

Przy monitorze 60Hz ustawiając stały licznik fps na 60, było płynnie, nwm. czemu ustawiając na stały 200fps było jeszcze płynniej, choć monitor ma tylko 60Hz, to było dziwne. Jeżeli chcesz komfortowo pograć to najlepiej jak będziesz mieć stały fps, bez żadnych skoków i spadków. Do każdej liczby klatek da rady się przyzwyczaić, swego czasu grałem w 40fps'ach i też mi to nie przeszkadzało, kwestia przyzwyczajenia.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mi komfortowo gra się przy 40 fps, przy monitorze 60hz. Nie wiem dlaczego wszyscy muszą mieć po ponad 200 fpsów. o.O­

bo są niedorozwinięci umysłowo 

Opublikowano

Przy monitorze 60 Hz nie widać różnicy powyżej 60 FPSów, bo jest to fizycznie niemożliwe. Jeśli na monitorze 60 Hz ktoś czuje różnicę między 60 FPS, a 120 FPS to jest to zwykłe placebo. Polecam poczytać z czego składa się monitor i jak funkcjonuje. ;)

Opublikowano

Przy monitorze 60 Hz nie widać różnicy powyżej 60 FPSów, bo jest to fizycznie niemożliwe. Jeśli na monitorze 60 Hz ktoś czuje różnicę między 60 FPS, a 120 FPS to jest to zwykłe placebo. Polecam poczytać z czego składa się monitor i jak funkcjonuje. ;)

Polecam zagrać na 'mocnym' sprzęcie (co będziesz miał stałe 300 fps, a nie 120 i dropy do 30) i monitorze 60 hz na 60 i 300 fps przez jakiś czas, jeśli nie zauważysz różnicy polecam wizytę u okulisty. Gra się całkiem inaczej zachowuje, jest płynniej i nie ma uczucia szarpania animacji.

Opublikowano

Polecam zagrać na 'mocnym' sprzęcie (co będziesz miał stałe 300 fps, a nie 120 i dropy do 30) i monitorze 60 hz na 60 i 300 fps przez jakiś czas, jeśli nie zauważysz różnicy polecam wizytę u okulisty. Gra się całkiem inaczej zachowuje, jest płynniej i nie ma uczucia szarpania animacji.

Dokładnie , zalecam do lekarza iść jeżeli nie widać róznicy , ja mam monitor 60 hz i mam po 400 fps , wczesniej gralem na slabym kompie 120 fps i czuć różnice wiec przestańcie p******** o tych 60 hz że powyzej nie widac róznicy

Świdwin stacja kolejowa

KOSOVO NIE JEST SERBSKIE.

Opublikowano

Można powiedzieć, że mam w sumie mocny komputer, bo utrzymuję te ponad 200 FPSów i różnicy powyżej 60 FPSów nie ma, no chyba, że się odpali V-Sync albo się ograniczy klatki odgórnie na 60 FPSów. Jeśli Ty widzisz różnicę to proszę wytłumacz mi jak to fizycznie jest możliwe, chętnie się pośmieję. ;)

Opublikowano

Ale co ja mam Ci wytłumaczyć, kolega wyżej napisał również że jest różnica. Wejdź sobie na reddita lub hltv i poczytaj o tym. Możliwe także że jesteś jakaś niską ranga i nie czujesz różnicy, ale jak ja bym miał grać na 60 fpsach to bym się załamał, bo różnica jest ogromna. To jest inny silnik, to nie jest jakaś nowa gra w której i tak będziesz miał ledwo co 60 fps i to będzie płynnie działać.

Opublikowano

Supreme :) Jeśli widzicie różnicę na 60 hercowym monitorze, mając powyżej 60 FPSów to wynika z tego, że gra ma chyba błędy w silniku, bo innego wytłumaczenia nie widzę. Jak 120 klatek pomieścisz w 60 hercach? Logicznie to jest niemożliwe i wiadomo, że tej połowy nie da się dostrzec, bo monitor nie będzie nawet w stanie tego wyświetlić. Co innego, jeśli się od góry zrobi limit na 60 FPSów, bo wtedy grą rzeczywiście szarpie z powodu tego limitu, który nie działa jak powinien. Spadki z ~300 FPSów na 50-60 wiadomo też, że czuć, ale mogę się założyć, że grając na stałych 60 FPSach, a na stałych 120 nie poczujesz różnicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...