Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytania nowicjusza

dabingdlanowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na forum PL'a jakoś wątpię, że dostanę odpowiedź bo ''za dużo pisania'' więc wklejam tutaj.

Witam, jako iż nie mam obecnie co robić, powróciłbym do metina, jednak problem jest taki, że mój największy lvl na PL to bodajże 20 któryś, grałem dawno temu na privie gdzie wszystko było dostępne u NPC, więc nie wiem wielu rzeczy.

1. Która Sura jest lepsza: WP czy BM ? Mam zamiar na początku skupić się na expie a potem grać PvP.

2. Podobno do expienia BM'a potrzebuję polimorfię na P, jednak nie wiem czym to się wbija.

3. Jak dobrze zarobić na początku ?

4. Który serwer polecacie ? Mam zamiar grać w Shinsoo lub Chunjo (możecie też napisać, w którym jest lepiej xD), bo zawsze wybierałem Jinno. Podobno na Etolinie jest fajne community, ale mało ludzi w Shinsoo, a na Negrosie jest dużo ludzi ale więcej dzieci. Który serwer jest tańszy i na którym gra więcej ludzi ?

5. Gdzie expić od 1 do 105 ?

6. Jaki jest przelicznik SM = Yangi ?

7. Warto wracać po takim czasie ?

To na tyle, jak będę miał nowe pytania, to napiszę.

Opublikowano

Sura WP jest słaba w pvp ale dobra w expie, dopiero od 80lv+ jest dobra w pbp

Sura BM jest powszechnie uznawana za najlepszą postać do pvp. Exp na polimorfi może 5 lat temu :) teraz normalnie da rade expić z miecza

królestwa różnią się jedynie kolorami i populacją xD

warto wrócić ale jednak bardziej polecam privy hard niż PLa

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

1sura wp.2księgami.3.metki.Albo ryby kak od poczatku grasz.Potem tylko odlamki..4Ja gram na etolinie i tam jest git ludzie tam graja z 2008 roku.w schinsoo gram ale u niebieskich wiecej osob.A raczej sklepikow.m1.5potem orki lub pustynia.potem v1,v2.Grota i nowe mapki.6chodzi ci o kupony sm? Np 50 sm 150kk 7.To czy warto zalezy od ciebie nie od nas

/niereg. sygna

Opublikowano

Chyba wrócę na tego PL'a na Diumara bądź Negrosa.

Btw. Te misje na konia militara i inne rzeczy, one są wszystkie u stajennego ? Jak już mam skilla, to skąd wziąć mounta ?

I chyba załaduję w IS żeby mieć dobry początek, jak mogę użyć 850 SM najmądrzej ?

Opublikowano

Tylko pd i rekawice złodzieja.Na nic wiecej się nie opłaca.Mozesz tez czekać na kupony sm i na skrzynie szczeniaki.Skupujesz w is i sellasz w yangach.Tylko tyle sie oplaca kupic z is.

/niereg. sygna

Opublikowano

A jakbym napisał na czacie, że sprzedaję xxx SM to miałbym szansę kogoś znaleźć ? (tzn. ktoś mi płaci, a ja mu daję na handlu dany item)

A i odrazu mówię że nie mam zamiaru kupować yangów na allegro.

Opublikowano

Nie będę kupował yangów na allegro, ponieważ nie chcę dostać bana, i chcę grać legalnie.

Kiedy będą dostępne te kupony ?

Ten zwój zostanie w IS na stałe ?

Będę musiał na nowo robić skille po zmianie klasy ?

Opublikowano

Nie będę kupował yangów na allegro, ponieważ nie chcę dostać bana, i chcę grać legalnie.

Kiedy będą dostępne te kupony ?

Ten zwój zostanie w IS na stałe ?

Będę musiał na nowo robić skille po zmianie klasy ?

1nie wiadomo kiedy beda dostepne.2Tak bedzie na stałe.3 tak bedziesz musiał ponownie robić skile

/niereg. sygna

Opublikowano

Dobra, a zanim wejdą, to jest coś z IS co warto sprzedać w tobołku ?

Warto pierw być WP, a potem BM, skoro trzeba na nowo robić skille ?

Czy expienie BM'a mieczem jest opłacalne ?

Co kupić za pierwszy hajs i w jakich cenach najlepiej to kupić ?

Opublikowano

Teraz poki co nie ma.Trzeba czekac albo na kupony sm albo szczeniaki.Bo tylko to sie oplaca sprzedawac bo jest na to popyt.Mysle,ze wpierw sobie zrob bm do 29 lvl.A potem zrob wp bo surka wp przy 70+ kosi w "expie" wiec po co wydawac na to sm po 31 lvl szkoda sm.Tak jest opłacalne.To zalezy od serwera kazdy serwer ma inne ceny.Polecam kupic mieczyk +9 na 1lvl za 5kk  zbroje na 1l +9 i reszte ogarnij eq +6. No a juz z wyzszym lvl kup fms +9 35 srednie  potem kup albo yy+9 albo zbrojke na 47 lvl podajze i z czasem kupisz lepsze eq z bonami.Pd mozesz odkupic od graczy .Na pewno potem srebrna sobie zalatw+9 i zamkowego +9.ps. nie daj się okraść teraz pełno złodziejaszkow ktorzy potrafią "otumanić" ludzie po 20 lat nawet sie nabieraja chociaz xxx lat temu tez byli okradani,ale na mniejsza szkale niz teraz bo kazdy moze miec eq +95xbon za grosze.No i szukaj itemkow z pż.To chyba tyle

/niereg. sygna

Opublikowano

Okej, czyli WP, teraz pytanie, na jakich metinach zarabiać z dropu ? Jakie KU sprzedawać po jakich cenach ? Dropią na PL z metinów KD ? Po ile chodzą ?

Czy po wbiciu hlvl warto zmienić się w BM ?

Opublikowano

Wp kosi w expie wiec zostaw ta postac.Ewentualnie kiedys zrobisz sobie inne.Red las.dt metki.Sohan.ceny zaleza od serwera ,akd leca w m2 tanie sa np kd uchyłki +3 100k a +4  10-12

/niereg. sygna

Opublikowano

1. Która Sura jest lepsza: WP czy BM ? Mam zamiar na początku skupić się na expie a potem grać PvP.       WP , ale ma drogie KU jak dla początkującego. Lepszy były moim skromnym zdaniem likan , bo nie trzeba mu robić super eq żeby dalo się expić

2. Podobno do expienia BM'a potrzebuję polimorfię na P, jednak nie wiem czym to się wbija.      Na początku nie skupisz się na poli , bo nie będziesz miał kasy. To juz nie są te czasy kiedy trzeba expić na poli. Masz 30% abs z ochronki , jakiegoś buffa okolo 30% możesz zrobić , małpka około 4% defa na 40lvl , wierzch na 150defa , alchemia def/atak , szarfa śr/atak (ewentualnie def) i spokojnie ogarniesz wszystko.

3. Jak dobrze zarobić na początku ?      Zbieraj wszystko i sellaj co się da. Bij metki i nie wbijaj za szybko LvLa , tylko zarób na takie eq którym dasz rade zarabiać na wyższy lvl

4. Który serwer polecacie ? Mam zamiar grać w Shinsoo lub Chunjo (możecie też napisać, w którym jest lepiej xD), bo zawsze wybierałem Jinno. Podobno na Etolinie jest fajne community, ale mało ludzi w Shinsoo, a na Negrosie jest dużo ludzi ale więcej dzieci. Który serwer jest tańszy i na którym gra więcej ludzi ?              Negros , młody serwer , ceny dobre , a co do królestwa polecam Jinno.

6. Jaki jest przelicznik SM = Yangi ?     Zależy od serwera , na Samosie masz 100sm około 250kk

7. Warto wracać po takim czasie ?               Moim zdaniesz nie. Nie wybijesz się , chyba że wydasz troche dużo kasy :) 

Opublikowano

Graj surą wp bardzo łatwa postać jeżeli chodzi o exp czy drop. Staraj się nie lecieć na tzw "pałe" rób misje na bieżąco ulepszaj ekwipunek podnoś każdy śmieć z ziemi yang do yanga i coś tam się uzbiera. Co do expa 1-10 (m1) 11-25(m2) 26-40(orki) +40 v1/v2/v3, potem wiadomo grota i nowe mapy. Jeżeli zaczynasz grę dla zabawy to pewnie, że się opłaca chodź nic nie przyjdzie łatwo.

Opublikowano

Mental też jest łatwy, czy nie ?

Na czym polega robienie buffa ?

Czy granie na 2 klientach, żeby z takim buffem grać jest legalne ?

Od którego lvl zacząć expić z buffem ?

Opublikowano

Granie mentalem moim zdaniem ma sens jeśli chce sie robić pvp, na najwyższych lvl jednak lepszy jest raczej body.

Robienie buffa polega na robieniu szamanki smok ze skillami typu błogosławieństwo, pomoc smoka, rozwijanie tych skilli i lvlowanie tej postaci w miarę równolegle z główną postacią po to, by jej skille buffujące były silniejsze.

Granie na 2 clientach jest dozwolone.

Moim zdaniem najlepiej buffa robić od samego początku, jeśli wie się że będzie się grało długi czas.

who cares?

Opublikowano

1. WP najłatwiej się expi a w pvp nie odstaje 

2. Księgi polimorfi od najpierw Księga Poli jak wbijesz na M to Zaaw. Ks. Poli. a z G na P Mistrz Ks. Poli.

3. Najlepiej czekać na jakiś event aby zarobić jakieś wieksze sumy.

4. Na każdym są dzieci i na każdym masz "normalnych ludzi" zależy do jakiej gildii dołączysz.

5. Znajdziesz dużo poradników gdzie expić więc problemu nie będziesz miał.

6. -------

7. To wszystko zależy od Ciebie ;) Każdy ma inne zdanie

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, na forum PL'a jakoś wątpię, że dostanę odpowiedź bo ''za dużo pisania'' więc wklejam tutaj.

Witam, jako iż nie mam obecnie co robić, powróciłbym do metina, jednak problem jest taki, że mój największy lvl na PL to bodajże 20 któryś, grałem dawno temu na privie gdzie wszystko było dostępne u NPC, więc nie wiem wielu rzeczy.

1. Która Sura jest lepsza: WP czy BM ? Mam zamiar na początku skupić się na expie a potem grać PvP.

Na poczatku ciezko sie expi BMem ( nie ma dmg) na wyzszych lewelach na wojnie mysle, ze sa porownywalne,bo wp ma rozpro, dmg z hitow, szybki dmg w wira, mocny palec, a bmowi duch ucieka w pare postaci, szybkie cd mrocznego,    sa plusy i minusy jak kazdej postaci   Prywatnie preferuje WP, bo w grocie robi co chce, expi na miekko, trzyma bosy, a w pvp nie jest najgorszy

2. Podobno do expienia BM'a potrzebuję polimorfię na P, jednak nie wiem czym to się wbija.

Mysle, ze expienie w polimorfi to juz przeszlosc, lepiej chyba wbic ochronke i juz bic z miecza

3. Jak dobrze zarobić na początku ?

4. Który serwer polecacie ? Mam zamiar grać w Shinsoo lub Chunjo (możecie też napisać, w którym jest lepiej xD), bo zawsze wybierałem Jinno. Podobno na Etolinie jest fajne community, ale mało ludzi w Shinsoo, a na Negrosie jest dużo ludzi ale więcej dzieci. Który serwer jest tańszy i na którym gra więcej ludzi ?

dobre pytanie, oczywiscie zalezy od eq, ale tak mniej wiecej:

1-10 m1 psy tygrysy niedzwiady

10-25 zaprzysiezone

25-30 m2 generaly/dzikusy

30 (jak jestes bogaty i masz pro eq, bufa to polecam v1,v2 po 1 grupce- i tak do 75 juz w v2)

75-90 na spocie w av2

90-105 zalezy od eq (na generalach lub na spocie)

6. Jaki jest przelicznik SM = Yangi ?

Ten w ISie jest przesadzony

7. Warto wracać po takim czasie ?

Jezeli masz czas i checi to tak (nie zwarzaj na innych, lepszych, bo teraz wiekszosc osob to cwaniaczki ktore maja swiecace eq/kupione na allegro)

To na tyle, jak będę miał nowe pytania, to napiszę.

• 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...