Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwne problemy z fps,lagi i pingiem

strielok275

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, niedawno wymieniłem procesor w pc i dołożyłem dysk ssd. I na początku cs fajnie śmigał ~119 fps w menu ~250 fps podczas rozgrywki i nie pamiętam jaki ping ale gierka latała bezproblemowo a od niedawna w menu dalej ~120 fps ale np. gdy wchodzę do opcji czy do szukania rozgrywki są króciutkie lagi(1-3 sekundy słychać że soundtrack w menu tnie i nie działa to płynnie) a podczas rozgrywki czy to ranked czy zwykła jest dosłownie masakra ~50 fps ping 50-60 i niewielkie ale strasznie przeszkadzające lagi. I tutaj pojawia się pytanie co zrobić bo instalacja najnowszych sterowników do grafiki nic nie dała Aktualny set: i5-4460 4x 3.20, gtx 750ti 2gb, 8gb ram, i do tego jest system(windows 7 x64) i cs go zainstalowany na dysku ssd. Gierka oczywiście ze steama. wyniki speedtestu:

4628838859.png @Edit oczywiście gdy gram nic nie mam włączonego w tle ani internetu ani skype, nic

Opublikowano

Sprawdź spójność plików gry. (Biblioteka gier Steam->PPM na CS:GO i właściwości->Pliki lokalne (zakładka)->Sprawdź spójność plików gry).­

Opublikowano

Aktualizowałeś sterownik tylko karty graficznej? Jeżeli tak to zaktualizuj również sterownik płyty głównej oraz procesora.

niedawno wymieniłem procesor w pc

Tutaj może być pies pogrzebany.

dołożyłem dysk ssd.

Podaj konkretny model dysku. - Kupiłeś go jako używany, czy nowy?­

Opublikowano

Wszystkie części które doszły do pc są nowe i są to konkretnie: i5-4460, dysk to Kingston ssdnow 300 i płyta główna msi b85m-g43 a reszta osprzętu też była kupiona nowa. Sterowniki powinny być wszystkie aktualne bo ten set został skręcony jakoś w połowie wakacji i stery powinny się aktualizować same. Ale to raczej nie powinna być wina samego sprzętu ponieważ reszta gier w które aktualnie gram(gta v, hearthstone,the walking dead) działają bez zarzutu.

@Edit oczywiście gdy set był złożony został postawiony na nowo system i wszystkie sterowniki poinstalowane.

Opublikowano

Wszystkie części które doszły do pc są nowe i są to konkretnie: i5-4460, dysk to Kingston ssdnow 300 i płyta główna msi b85m-g43 a reszta osprzętu też była kupiona nowa. Sterowniki powinny być wszystkie aktualne bo ten set został skręcony jakoś w połowie wakacji i stery powinny się aktualizować same. Ale to raczej nie powinna być wina samego sprzętu ponieważ reszta gier w które aktualnie gram(gta v, hearthstone,the walking dead) działają bez zarzutu.

Mówisz, że inne gry działają bez zarzutu? Przypadkiem nie modyfikowałeś plików gry?­

Opublikowano

Plików gry nie dotykałem żadne cheaty ani mody graficzne, nic. Po sprawdzeniu spójności steam zanim odpaliłem grę pobrał directx

Najmniejsza ingerencja w pliki gry może okazać się totalną klapą. Czyli wcześniej nie miałeś Directxa?­

Opublikowano

szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy directx był czy nie ale nawet po tym jak go pobrał steam to problemu nie rozwiązało. Pików gry naprawdę nigdy nie ruszałem.

Opublikowano

szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy directx był czy nie ale nawet po tym jak go pobrał steam to problemu nie rozwiązało. Pików gry naprawdę nigdy nie ruszałem.

Więc spróbuj zrestartować komputer. Jeżeli to nie pomoże to reinstall gry.­

Opublikowano

reinstal nie pomógł... dysk ssd musi być dobry bo oprócz cs'a mam na nim zainstalowanego tylko windowsa ale to by system nie działał

Podejrzewam dysk, ale skoro tak mówisz. FPS'y spadły zaraz po wymianie dysku oraz procesora, czy po pewnym czasie? (Kilka godzin, dzień...)­

Opublikowano

Nowy set miałem złożony jakoś na początku sierpnia i wtedy gra działała świetnie(~250fps a ping niewielki) a problemy zaczęły się około tydzień temu(50-60 fps. po reinstalu ping skacze nawet ponad 100 i te lagi w menu...). Cóż usunę gre znowu i zainstaluje na zwykłym dysku...

Opublikowano

Nowy set miałem złożony jakoś na początku sierpnia i wtedy gra działała świetnie(~250fps a ping niewielki) a problemy zaczęły się około tydzień temu(50-60 fps. po reinstalu ping skacze nawet ponad 100 i te lagi w menu...). Cóż usunę gre znowu i zainstaluje na zwykłym dysku...

Spróbuj przywrócić stan systemu do początku sierpnia, PO zainstalowaniu nowego dysku i procesora.­

Opublikowano

To nie zależy od dysku, tylko od procesora. A czy w grach tego typu też masz to samo?

Jeżeli masz spadek fps to najprawdopodobniej coś z prockiem. 

Opublikowano

tzn. oprócz cs'a gram tylko w gta v w trybie fabularnym (gra idzie płynnie) ale w sumie sam internet(yt, twitch itp.) nie idzie jakoś super płynnie co dziwne przy takich wynikach na speedtest. Co do przywracania stanu systemu do początku sierpnia jestem laikiem w tych sprawach. Jutro zainstaluje cs'a na dysku zwykłym może pomoże.

@VRUMaster nie mam tylko spadku fps. do 5x spadku fps dochodzi 2-3x większy ping i lagi w menu.

Opublikowano

Przy takim wyniku na st spokojnie możesz oglądać na yt w najwyższej i nie powinno być ani jednego ładowania.

A sprawdzałeś internet na innym sprzęcie? 

Z tym zacięciem co masz go przez 3 sek. to u mnie jest to samo tylko że mam normalny ping i fps w normie (250 w grze).

Coś napewno jest nie tak z procesorem. Bo za kratki w grze odpowiada procesor i karta graficzna (no i zależy jaki monitor, ale to już inna bajka). Przy karcie nic nie robiłeś ale wymieniłeś procesor. A możesz zmienić procesor znów na stary i sprawdzić czy jest to samo?

I czy zainstalowałeś stery do procesora?

Opublikowano

Sterowniki są zainstalowane ale gdy oglądam filmy czy streamy na internecie to czasami blokuje się najpierw ekran a dźwięk się powtarza cały czas, po około pół minuty dźwięku nie ma a ekran dalej stoi. No i po około 2 minutach wszystko wraca do normalności film dalej idzie i wyskakuje komunikat o sterownikach do wyświetlacza i pokazuje mi wersję moich sterowników do grafiki(najnowszych)

Opublikowano

ja polecam od siebie adwcleaner, ccleaner, foramt ew. zawiez do naprawy niech ci walna formata.

Intel Core i3-2120, 3.30GHz -- GTX 560 1280MB -- Mobo H61 -- 4GB ram -- Chieftec 500W -- W7 Ultimate 64 bit.

Wydajnosc systemu:

Grafika dla aero i gier:7.5

Procesor:7.1

RAM:7.1

Ranga w kunter strajku:Supreme.

Oski, czekam na 1 v 1! 

Opublikowano

Co do przywracania stanu systemu do początku sierpnia jestem laikiem w tych sprawach.

Panel sterownia->System i zabezpieczenia->Kopia zapasowa i przywracanie. Wybierz punkt, który datą jest najbliższy wymianie podzespołów.

Opublikowano

Zrobiłem formata. FPS są w normie 180-299, ping dalej dość wysoki bo dalej 50-60 z tym to chyba jedynie mogę ruskich zablokować. Ale dalej mi wywala te sterowniki do karty graficznej.. polega to na tym że gdy oglądam filmy na yt/live na twich czy gram w cs'a nieregularnie(raz na 1.5 godziny albo nawet 4 razy na 0.5 godziny) blokuje się ekran, głośniki buczą i po 2-4 minutach wszystko wraca do normy(filmy idą te 2-4 minuty później) i wyskakuje komunikat o tym że sterowniki do wyświetlacza miały błąd czy coś takiego i wróciły do normy i pokazuje wersję moich sterów(najnowszych) które po formacie były ściągnięte bezpośrednio ze strony nvidii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...