Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Profesjonalny serwer - Wasza opinia

CarboNox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Jestem osobą po zakończonych studiach informatycznych w Warszawie, wraz z moim teamem planujemy otworzyć solidnie wykonany serwer w grze MT2.

Nie muszę chyba wspominać o mocnym i dobrze zabezpieczonym sprzęcie. Jeśli chodzi o nas, to mamy multum pomysłów, a do tego spore doświadczenie.

Wychodzimy z inicjatywą naprzeciw Wam - graczom! Jeśli ktoś byłby na tyle miły, to chętnie usłyszymy Wasze propozycje dotyczące typu serwera, jak i ewentualnie ciekawych na nim ficzerów. :)

PS. Nie potrzebujemy stawiać serwera, których jest już milion - mamy zamiar tworzyć faktycznie ORYGINALNĄ rzecz. :mad:

Opublikowano

Profesjonalny serwer a pytacie graczy co chcieliby zobaczyć, nie tędy droga, zaraz ktoś zerżnie pomysł i tyle z waszego profesjonalizmu.

Robisz coś nowego = wszystko planujesz sam.

would u miss me? 1105814451671351221478.png

Opublikowano

mieliście już jakiś serwer?

lubie ludzi którzy robią coś raz, a porządnie dlatego życzę powodzenia

Mieliśmy około trzy lata temu, ale teraz trendy się zmieniły ;P

Profesjonalny serwer a pytacie graczy co chcieliby zobaczyć, nie tędy droga, zaraz ktoś zerżnie pomysł i tyle z waszego profesjonalizmu.

Opinia graczy to jedna z najważniejszych rzeczy, która towarzyszy przy zakładaniu projektu. Nie ma sensu tworzyć czegoś, czego są już setki, a ludzie aż się męczą, kiedy widzą kolejne.

Nie prosimy o gotowy plan serwera, a jedynie swoje uwagi, małe propozycje wywnioskowane z własnego doświadczenia.

Opublikowano

A za tą przykrywką "warszawskiego studenta" kryje się gimbus? Jak to w 70% przypadków bywa.. A ten profesjonalny team to łapczywe na kasę inne gimbusy? Pachnie tu ściemą.

Jak powiedział @Crime. - macie tyle pomysłów to karwa wprowadzajcie je w życie!

Opublikowano

Nie rozumiem czegoś takiego, przecież tworząc serwer trzeba mieć na niego jakiś porządny pomysł, zamysł, trzeba przemyśleć tyle różnych  rzeczy, obgadać różne sprawy, potestować.. A Wy o to pytanie graczy? Istny profesjonalizm. :)

xdnXBJo.png

Opublikowano

Możecie pytać graczy o coś konkretnego typu "Dodać 5 klasę postaci czy nie" ale nie liczcie na to że ktos wam od zera opisze cały serwer od początku do końca a wy tylko go stworzycie. 

Ale mogę wam podpowiedzieć jedno po rozmowach z wieloma osobami stwierdzam że na obecnych serwerach metina brakuje takich rzeczy jak ZADYMY, WOJNY itd powinniście pójść w tym kierunku i zrobić fajną arenę np pod wojny królestw a zachętą byłyby nagrody i był by to event odbywający się często dla rozrywki samej. 

Taki przykład ja mam multum pomysł właśnie pod tym kątem sam sobie nawet to wszystko rozpisałem jak to ma wyglądać ale więcej nie zdradzam. :) 

Opublikowano

Jak chcecie stworzyć coś unikalnego.

Dodajcie nową postać.

Dodajcie skille które będzie się uczyć w inny sposób.

Serwer easy ;)

Nie będę wam wszystkiego rozpisywać ale to co napisałem to chyba jedne z nowych rzeczy bo w Metinie co chwile są nowości.

Najbardziej graczom zależy na stabilnym serwerze którego administracja nie będzie miała w dupie ;)

Opublikowano

Możecie pytać graczy o coś konkretnego typu "Dodać 5 klasę postaci czy nie" ale nie liczcie na to że ktos wam od zera opisze cały serwer od początku do końca a wy tylko go stworzycie. 

Ale mogę wam podpowiedzieć jedno po rozmowach z wieloma osobami stwierdzam że na obecnych serwerach metina brakuje takich rzeczy jak ZADYMY, WOJNY itd powinniście pójść w tym kierunku i zrobić fajną arenę np pod wojny królestw a zachętą byłyby nagrody i był by to event odbywający się często dla rozrywki samej. 

Taki przykład ja mam multum pomysł właśnie pod tym kątem sam sobie nawet to wszystko rozpisałem jak to ma wyglądać ale więcej nie zdradzam. :)

Jeśli w ogóle go stworzą  xD  xD

antywarn, Ja to bym chciał zobaczyć serwer na którym jest system pokemonów. :v

Opublikowano

­Czekaj, skończyłeś studia informatyczne i chcesz robić serwer metina? xD

Taka rada, lepiej nie rób tego, możesz zdobyć lepszą pracę. W metinie nawet jak zrobisz zaje*isty serwer, nad którym pracowałeś 2 lata i wszystko zrobiłeś sam, na którym full IS będzie za 30zł to i tak ludzie zbesztają Cię z błotem, napiszą, że wszystko było, IS jest drogi, na serwerze są lagi, cofki, bugi, navi, ufo, dmghacki, 99% serwera lata na cheatach, administracja nic nie robi, serwer padnie za 2 tygodnie, pliki to gotowiec, systemy z mpc, a na koniec moderacja MPC zamknie Ci prezkę, bo ukradłeś modele z innych gier.

tenor.gif

Opublikowano

­Czekaj, skończyłeś studia informatyczne i chcesz robić serwer metina? xD

Taka rada, lepiej nie rób tego, możesz zdobyć lepszą pracę. W metinie nawet jak zrobisz zaje*isty serwer, nad którym pracowałeś 2 lata i wszystko zrobiłeś sam, na którym full IS będzie za 30zł to i tak ludzie zbesztają Cię z błotem, napiszą, że wszystko było, IS jest drogi, na serwerze są lagi, cofki, bugi, navi, ufo, dmghacki, 99% serwera lata na cheatach, administracja nic nie robi, serwer padnie za 2 tygodnie, pliki to gotowiec, systemy z mpc, a na koniec moderacja MPC zamknie Ci prezkę, bo ukradłeś modele z innych gier.

czyli normalka na mpc :-P

hmm praktycznie można i pracować a w wolnym czasie robić serwer. ja swoje robiłem max 5 godzin [hamachi] a nikt nigdy chyba nie powiedział że gotowiec :-P chyba że nieraz sie wzieło te shopki od derina itp to ludzie spinali po samych shopach :-P polecam wam zrobić jakiś medium 180lv np w stylu Derides.pl :-) fajny serwer ale mało os było i padł.

jl2xm7.jpg

Opublikowano

Zna ktoś wogólę jakiś profesjonalny,prywatny serwer mt2 lub profesjonalny team w naszym kraju?

Proponuję wam zapoznać się z tematem:mpcforum.pl/topic/256509-wasz-wymarzony-serwer-wymiana-zdań/ może to trochę pomoże.

Opublikowano

Chcesz robić serwer ?

Siedzę w tym temacie od trochę jako administrator systemów i powiem Ci, masz przejebane...

• System FreeBSD - niby stabilny, niby wydajny ale są problemy z kompatybilnością sprzętową (np. dc online.net)
  • Ulubiony temat, DDoSy - obecnie znam tylko jedną firmę która ma zabezpieczenia i nie wywali serwera. I nie piszę o hosteam, ja wiem że przez wielu użytkowników hosteam jest ulubionym dc ale tak naprawdę oni mają bardzo drogą ofertę a znów antyDDoS nie jest taki świetny. Co prawda nie wywalisz hosteam sterserem za 5$ no ale jak dotrzesz do grubszych ataków (powyżej 10gb/s) to będzie płacz. Jak sprawa wygląda z OVH ? Ogólnie jak włączy się ich antyddos (vac itp) to ciężko jest to wywalić, gdy jest wyłączony to stresser za 5$ i leży cały serwer.
  • Flood na logowanie, ulubiony port stresserów to jest logowanie do serwera. wystarczy że wbije więcej niż 128 połączeń na logowanie i zaczną się problemy.
  • Strona WWW - możesz zamówić od zielsko/bombworka/kongo ale nigdy do końca nie będziesz pewny czy wyżej wspomniany autor nie zostawi dziury czy backdoora.
  • DDoS na www, kolejny problem który wkurza graczy i jeszcze powoduje problem z płatnościami/rejestracją. Jest pełno streeserów na poziomie 7 a cloudflare w wersji basic bardziej szkodzi niż pomaga. 
  • Forum - czyli ipboard = musisz kupić licencje. Dodatkowo ten jakże piękny skrypt jest wyjątkowo obciążający, potrafi ubić nie jeden serwer przy ataku :) 
  • Teamspeak - porządny serwer przecież nie może być bez ts. A ts trzeba umieć ogarnąć, lub mieć kogoś od tego. Czyli kolejna rzecz do pilnowania + do opłacania (licencja, server VPS)
  • Kwestia prób włamań, dla bardziej ambitnych hakerów jest to normalka, trzeba zeskanować pory serwera albo spróbować zgadnąć hasło administratora.Bez odpowiedniego narzędzia które będzie generowało Ci różne raporty bezpieczeństwa to możesz się rano obudzić z pustym serwer a plikami na mpc wraz z bazą.
  • Jedną z najciekawszych metod ataków z jakimi się spotkałem to było masowanie logowanie się na stronę z jednego ip na różne konta. Najlepsze było to że osoby które znały login/hasło okradały inne postacie. Ciężko jest zabezpieczyć coś takiego albo jest to nie możliwe.
  • Serwer mail, musisz mieć dobry serwer mailowy aby wszystkie maile aktywacyjne/przypomnienia hasła itp docierały do graczy. Jak masz polskie IP to pół biedy, jak wysyłasz z np. OVH to się ciesz jak wleci Ci do spamu a nie odrzuci bo polskie serwisy mailowe generują własne whitelisty i jak nagle startujesz z serwerem i masz 1000 maili w ciągu dnia to po prostu wezmą to za spam.
  • Konkurencja - jeżeli myślisz ze jesteś nowy w robieniu serwerów i nikomu nigdy w drogę nie wszedłeś to nikt Cię nie będzie ddosował to się grubo mylisz. Najciekawsze są przypadki gdy gracze którzy grają na twoim serwerze, też go ddosują dla zabawy.
  • Awarie sprzętowe, awarie z DC, awarie płatności - to wszystko będzie na twojej głowie i nagle okaże się że będziesz musiał pisać więcej maili niż w całym roku. 
  • Awarie czanneli, twój technik musi to wydebugować i po prawić bo co 15 minut może kanał wywalić.
  • Support to jest chyba największe wyzwanie wśród serwerów metina2. gracze mają tyle problemów z serwerem że nigdy Ci się nie śniło. Najlepsze kwiatki i codzienne zgłoszenia:
    • Płatności - bank - nie ma SM. Oczywiście bank już nie zaksięgował przelewu
    • Item nie dotarł - itemshop na stronie potrafi się zjebać
    • "Ja nie grałem na hackach, to mój brat/wujek/ciotka/dziadek"
    • Lagi
    • Lagi 2x 
    • Lagi 3x - dobra sprawdzasz co się dzieje. Okazuje się ze firma OVH zmieniła routing dla klientów z neti przez niemcy i dlatego niektórzy mają lagi
    • Lagi 4x - dobra, robisz optymalizacje serwera bazy danych. Podpinasz monitoring i czekasz
    • Płatności - ktoś źle wysłał SMS
    • Znikneły itemy... 
    • Kradzieże x1000
    • I wiele więcej
  • Team - posiadanie odpowiedniego teamu to połowa sukcesu. Bez odpowiedniego nie ma nawet co podchodzić do tworzenia serwerów.
  • Dramy typu "moderator na forum mnie zbanował za wyzwiska to zwyzywam go na mpc"

Więc jeżeli uważasz że tworzenie serwera to tylko kupienie serwerów, postawienie i ogarniecie www to się grubo mylisz.

Oczywiście możesz robić to po najmniejszej lini oporu - tylko czy to wtedy będzie profesjonalny serwer ?

EmEryT 

PetardaStudia Official!

Opublikowano

Dokładnie, Crime dobrze mówi. Najpierw trzeba pograć na kilku, nawet kilkunastu serwerach i określić czego Wam na nich brakowało ;). Myślę, że własnie tędy prowadzi droga.

Opublikowano

wiele było takich  "profesjonalistów", niestety, w większości przypadków kończy się jedynie na chęciach, ponieważ zwykle nikt nie ma dostatecznej ilości wiedzy bądź samozaparcia.

A o oryginalność w świecie metina, w 2015 roku jest bardzo trudno.

who cares?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I tutaj po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi, rację ma @Viperoo w 100% :D

Wiem jak to było na pewnym serwerze, jakie gównoburze były tworzone :D

Pomysł na serwer nie jest trudno napisać, trudniej jest zrobić to co pomysłodawca wymyśli.

Trudno wierzyć na MPC że ktoś ma się za profesjonalistę, zrobi wszystko tylko musi mieć pomysł na to, nie ma rzeczy niemożliwych i takie inne pierd**enie.

Szczerze? Gówno prawda i większość osób z MPC jak wyżej wyśmieje Cie lub nie będzie Ci zwyczajnie wierzyła.

Tworzenie serwera i administrowanie go to jednak jest ciężka robota, uporać się z tym wszystkim co napisał wyżej Viperoo.

Szukasz pomysłodawcy?

Napisz w dziale http://www.mpcforum.pl/forum/684-metin2-pomoc-na-serwerze/

Lub poszukaj w osobach które się tam oferują jako pomysłodawcy, rozpiszą Ci serwer, zobaczysz czy Ci taka współpraca pasuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...