Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows.

091

Rekomendowane odpowiedzi

Bywalec
Opublikowano

Siemano, mam win7 home premium 64 bitowy, w bardzo bliskiej przyszłości zmieniam kompa i wiadomo, że nie ma co tracić 500 zł na nowego windowsa.

Płytka się zgubiła przy jednej z przeprowadzek jednak z tego co wiem to mogę wyciągnąć po prostu klucz windowsa.

Problem jest taki, że nie mam boxa tylko OEM, czy mimo wszystko da rade przerzucić windowsa przy zmianie komputera?

Opublikowano

Jeżeli Windows jest na licencji OEM to nie ma takiej możliwości, ponieważ os jest przypisany do sprzętu - w skrócie system na innym sprzęcie nie będzie legalny.

Bywalec
Opublikowano

Jeżeli Windows jest na licencji OEM to nie ma takiej możliwości, ponieważ os jest przypisany do sprzętu - w skrócie system na innym sprzęcie nie będzie legalny.

Tak wiem, coś w internetach czytałem, że można do ms napisać/zadzwonić i wcisnąć kit, że komp z dymem poszedł i musisz części wymienić - wtedy podobno dają Ci nowy klucz. 

Czy to prawda? xD

Bywalec
Opublikowano

Tak wiem, coś w internetach czytałem, że można do ms napisać/zadzwonić i wcisnąć kit, że komp z dymem poszedł i musisz części wymienić - wtedy podobno dają Ci nowy klucz. 

Czy to prawda? xD

Opublikowano

Czy to prawda? xD

Po części tak ale dla nich to wersja OEM jest przypisywana do płyty głównej i za wszelką cenę będą ci wciskać że trzeba było uważać i takie duperele.

Bywalec
Opublikowano

Co by mi wyskoczyło gdybym próbował aktywować windowsa moim kluczem na licencji oem na nowym komputerze?

Opublikowano

System będzie nielegalny...

Na ogół użytkownik końcowy może uaktualniać lub wymieniać elementy sprzętowe w komputerze — z wyjątkiem płyty głównej — i zachować licencję na oryginalny system operacyjny OEM firmy Microsoft. Jeśli płyta główna zostanie uaktualniona lub wymieniona z powodu innego niż defekt, powstanie nowy komputer. System operacyjny OEM firmy Microsoft nie może zostać przeniesiony na nowy komputer i jest wymagana licencja na nowy system operacyjny. Jeśli płyta główna zostanie wymieniona z powodu wady, nie trzeba kupować nowego systemu operacyjnego dla komputera, o ile wymieniona płyta główna pochodzi od tego samego producent i jest to ten sam model lub odpowiednik oferowany przez producenta, zdefiniowany przez gwarancję producenta. (...)

Źródło: http://www.microsoft.com/oem/pl/licensing/sblicensing/pages/licensing_faq.aspx#fbid=2QHYMoxFdPx

Tak btw. na przyszłość dokłada się do systemu na licencji BOX i nie ma problemu ze zmianą sprzętu.

Opublikowano

Co by mi wyskoczyło gdybym próbował aktywować windowsa moim kluczem na licencji oem na nowym komputerze?

Nieprawidłowy klucz, wpiszesz raz i połączysz się z internetem to jest już "przyklejona" do płyty głównej.

Opublikowano

Na nowym kompie z OEM ze starego kompa musiał by potwierdzać telefonicznie numer i aktywować system, w zależności jakiego typu jest licencja może nie przyjąć aktywacji albo ją anulować po jakimś czasie i będzie wymagana ponowna aktywacja telefoniczna .

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Bywalec
Opublikowano

Nieprawidłowy klucz, wpiszesz raz i połączysz się z internetem to jest już "przyklejona" do płyty głównej.

Na nowym kompie z OEM ze starego kompa musiał by potwierdzać telefonicznie numer i aktywować system, w zależności jakiego typu jest licencja może nie przyjąć aktywacji albo ją anulować po jakimś czasie i będzie wymagana ponowna aktywacja telefoniczna .

I takich odpowiedzi chciałem, dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...