Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Steam] SteamOS - Dyskusja

James1919

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ten temat umieszczam tu a nie w pogaduszkach, ponieważ jest on związany z steam więc tu raczej bardziej pasuje! 

Poza tym temat jest przeznaczony głównie dla osób które zainteresowały się kiedyś tym systemem, a może testowały lub chciały testować. 

Jeśli nie wiesz co to jest, i nie chcesz się dowiedzieć to po prostu opuść ten temat! 

Co sądzicie o tym systemie, nie chciałbym porównywać Windows do SteamOS ponieważ wiadomo, nie licząc tego że Windows jest od Microsoft będzie lepszy pod względem GIER i ich dostępności.

Trochę się rozpisałem, jak nie chcesz czytać to napisz swoją opinię poniżej

Mnie przykuły wymogi tego systemu, a konkretnie wymóg pojemności dysku

Procesor: Procesor Intel lub AMD z obsługą architektury 64-bitowej 
Pamięć: 4 GB lub więcej pamięci RAM 
Dysk twardy: Dysk o pojemności 500 GB lub większy 
Karta graficzna: Karty graficzne firmy NVIDIA
Karty graficzne firmy AMD (Radeon 8500 lub nowsza)
Karty graficzne firmy Intel 
Dodatkowe: Wsparcie dla systemu UEFI
Port USB wymagany do instalacji 

Dysk Twardy 500 GB lub większy, ale jak mam to rozumieć? Cały system waży ok 500 GB, czy twórcy wliczają w to, jakąś średnią wagę gier które użytkownicy mają na swoich komputerach? No bo to jest zastanawiające bo zazwyczaj podaje się +/- wagę po zainstalowaniu którą trzeba mieć, tak by system został poprawnie zainstalowany! A reszta to już sprawa użytkownika, czy będzie mógł coś tam jeszcze zainstalować! Co najlepsze jeśli ktoś przeczyta SteamOS FAQ to dowie się że potrzeba 250 GB lub więcej dysku. Tak więc w co wierzyć i ile ten system zajmuje?

Kolejną zaskakującą (nowością w świecie systemów) to to że obraz instalatora potrzebuje co najmniej 1 TB :O

Musisz utworzyć punkt przywracania systemu SteamOS na pamięci USB, aby dokonać instalacji. Dostępny tutaj obraz wymaga dysku o pojemności co najmniej 1 TB.

Jest to wymóg dla instalacji domyślnej, natomiast jeśli ktoś chciałby skorzystać ze sposobu instalacji niestandardowej, no to co prawda będzie potrzebował mniej miejsca, ale niestety nie wiadomo o ile mniej. No i trzeba dodatkowo konfigurować system.

Druga metoda instalacji jest oparta na programie instalacyjnym Debiana. Wymaga ona wykonania dodatkowej konfiguracji, ale można ją wykonać na dyskach o mniejszej pojemności:
http://store.steampowered.com/steamos/buildyourown?l=polish

Dodatkowo system ma zostać wzbogacony o Steam In-Home Streaming który będzie umożliwiał strumieniowanie gier z Windows, jakkolwiek by to miało wyglądać.

Troszkę się rozpisałem, ale jestem ciekaw co inni sądzą o tym systemie, czy wypali, czy sami byście go używali (np. gdybyście mieli do wyboru SteamOS vs inny Linux lub nawet Windows vs SteamOS). Wasza opinia, zdanie itd. 

Cześć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...