Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zwiększyć partycję C: ?

pitraxth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na komputerach się znam. Wszystko prawie wszystko od strony technicznej i trochę mniej od systemowej.

Jednak no nie mogę zwiększyć zwalonej partycji C...

Możecie napisać jak to zrobić? Próbowałem programem EaseUS ale prawdopodobnie coś robię źle.

Przy pierwszych operacjach tym programem nie miałem partycji D mimo że istniała ;p Naprawiłem to dodając literę do wolumin w systemowych ustawieniach partycji. Partycja wróciła ;p

Proszę o szybką pomoc ponieważ miejsce na c się kończy bo typo który instalował mi system (miałem złamaną rękę i stwierdziłem że nie chce mi się z tym bawić) dał za mało miejsca na partycji...

EDIT: Nigdy też się z partycjami w ten sposób nie bawiłem :v

Opublikowano

Na partycji, na której jest już ulokowany system nie zmienisz dostępnego miejsca. Musisz sformatować tą partycje i wtedy będziesz mógł nią zarządzać w ten sposób.
(jest tak dla bezpieczeństwa by nie utracić danych)

e2TT2Na.png

Opublikowano

top.

Nie wprowadzaj w błąd.

@pitraxth

Programem EaseUS powinieneś poradzić sobie z powiększeniem wielkości partycji. Po 1-sze musisz mieć jakieś nieprzydzielone miejsce, aby z niego rozszerzyć partycję systemową, np. zmniejszasz wielkość partycji D, a potem zwiększasz wielkość partycji systemowej z nieprzydzielonego miejsca.

Edit.

Tu masz film (troszkę stary, ale powinien Ci zobrazować to co wyżej napisałem): https://www.youtube.com/watch?v=B069fP7sQxo

Opublikowano

Jak wyżej, Windows nma strasznie gówniane zarządzanie partycjami, EaseUS albo gParted polecam.  

GParted ma botowalnego pena/CD i można szybciej zrobić z niego

UP.@   Bedze miał problem jak następna partycja jest  rozszerzona, ale to tez da się zrobić tylko dłużnej trwa  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Udało się. Użyłem programu GParted którego nagrałem na pendrive w formie livecd.

Zmniejszyłem suwakiem pojemność partycji D tak żeby nieprzydzielone miejsce było przed tą partycją. Później dodałem to miejsce do partycji C. Poczekałem ok 6 godzin i wszystko śmiga.

Nie utraciłem żadnych danych @Bluur .

Dziękuję wszystkim za pomoc ale dałem radę samemu :P

Mój błąd wcześniej polegał na tym że nieprzydzielone miejsce znajdowało się za partycją D a powinno znajdować się przed partycją D i za partycją C.

Pozdrawiam. Do zamknięcia**

Edit: Zrobiłem tak jak @Ktosiu tylko że przeczytałem odpowiedź po wykonaniu operacji ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...