Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z win xp

Injector_SurMix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Niedawno zakupiłem komputer stacjonarny, chciałem pograć w mniej wymagające gry multiplayer. Komp ma 4gb ramu, 2 rdzeniowy procesor 4ghz, 2gb grafiki nvidia i 2 dyski po 200gb każdy, miał zainstalowany windows xp, w sumie to mi się to podobało, bo mam do niego sentyment... niby planowałem format na win 7, to zostałem przy xp.

Aby nie przedłużać... grałem sobie w metina, nagle złapała mnie zwiecha, czekałem dobre 5minut po czym wyskoczył mi błąd, nie widziałem jego treści, bo zasłaniały mi różne okienka, bo próbowałem przełączyć gre, myślałem że miała jakiegoś crasha... dałem ok, ale komp dalej był zawieszony, zrestartowałem go, wyskoczył mi błąd i pisało by włożyć płytę z systemem dokładniej wyglądało to tak:

post-1379036-0-89733100-1441028706.jpg

nie da się go włączyć, zamieniałem dyski kablami, nic to nie dawało, odpaliłem biosa i zacząłem instalacje win7, instalacja automatyczna nie działała, kazało mi wyjąć dysk (chyba pendriva) i zrestartować komputer co nic nie dawało... instalacja zaawansowana kończyła 3 z 5 punktów instalacji po czym potrzebowała wyłączyć i włączyć komputer, ale instalacja na tej samej partycji nie kończyła się tylko zaczynała od nowa, próbowałem na 3 partycjach, poddałem się, ale po 30min gdy odpalałem komputer widziałem do wyboru 3 wersje systemu windows 7, pierwsza nie działała, 2 ruszyła, potrzebowała sprawdzenia dysku, zaczęło sprawdzać, ale zaczęło odzyskiwać pliki, odzyskało ich już ponad 4000 i nadal je odzyskuje... nwm co będzie się działo gdy skończy je odzyskiwać.

@Edit Skończył... dalej wyskakuje błąd, wcześniej po polsku, teraz po angielsku... widać takiego miałem windowsa...  

Narzędzie do naprawy systemu nie działało, bo miałem tylko instalator windowsa 7, a nie xp jakiego potrzebowałem... kombinowałem trochę ale nic nie zdziałałem. Mogę tylko grzebać w biosie albo starać się odpalić windowsa 7 który był zainstalowany do połowy i nie działa. 

Wszystko byłoby dobrze gdyby windows xp mógł być aktualizowany w win7 ale tak nie jest. Nwm co mam robić, każda pomoc się przyda.

Opublikowano

Jak chcesz uruchomić poprawnie Win 7 skoro nie zainstalował się poprawnie - jak powiedziałeś tylko do połowy.

Wracając do problemu, to mając nośnik instalacyjny (płyta, pendrive) Windows'a XP możesz wykonać to co jest pokazane na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=rVZe8YYkH4E

Jeżeli nie chcesz się w to "bawić" lub nie masz jak zdobyć nośnika i nie zależy Ci na XP to zrób format partycji (systemowej) i wykonaj ponowną instalację Siódemki, jeżeli instalacja nie powiedzie się to może być przyczyna:

Po 1-sze z nośnikiem instalacyjnym (pendrive) - jeżeli z niego instalujesz system (źle nagrany).

Tak btw. czy komputer jest nowy, używany - problem może być np. z dyskiem twardym?

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngEzzy

komputer był używany, problem może być ze wszystkim, ale jak pisało na błędzie, jest uszkodzony plik windows/system32/config/system lub wgl go nie ma. Ale raczej jest uszkodzony i padł podczas pracy na kompie. Powiesz mi jeszcze może jak mam zrobić pełny format partycji? najlepiej wszystkich? Jestem zielony w tych sprawach, na necie nie mogę znaleźć,  a mogę wejść tylko w biosa, nigdzie dalej... pozbędę się już xp'ka bo więcej z nim problemów, no i w domu 3 braci ma jeszcze siódemkę więc zawsze coś się dowiem w razie czego.

Nie mam oryginalnego nośnika z xp ani z win7.

Opublikowano

@Injector_SurMix

Jeżeli nie masz oryginalnego systemu to zostaje tylko zakup os. Sformatować / zmienić wielkość partycji / podzielić dysk na partycję możesz podczas instalacji systemu operacyjnego.

Opublikowano

@Injector_SurMix

Jeżeli nie masz oryginalnego systemu to zostaje tylko zakup os. Sformatować / zmienić wielkość partycji / podzielić dysk na partycję możesz podczas instalacji systemu operacyjnego.

Ok, ale do sformatowania potrzeba mi płytki z oryginalnym windowsem xp? Czy może być pendrive z piratem i bios to ogarnie i komputer się włączy?

Co da mi zmiana wielkości partycji albo podzielenie dysku na partycję, jeśli plik jest uszkodzony w ten sposób go chyba nie naprawię.

Opublikowano

@Injector_SurMix

Wyżej podałem Ci film, który może rozwiązać Twój problem z błędem. Co do podziału, zmiany wielkości to tylko mój przykład aby pokazać Ci, że te operacje możesz wykonać podczas instalacji os. Co do pirackiej wersji systemu to owszem normalnie sformatujesz dysk i zainstalujesz system jednakże nie będzie on oryginalny. A myślę, że nawet gdybyś użył pirackiej wersji systemu to udałoby się (może) rozwiązać Twój problem z występującym dotychczas błędem - postępując zgodnie z filmem.

Podaję jeszcze raz film: https://www.youtube.com/watch?v=rVZe8YYkH4E

Możesz spróbować naprawić (nie reinstalować) jak mówiłeś system za pomocą pirackiej wersji, jeżeli chcesz to naprawić za pomocą powyższego filmu, ponieważ w tym wypadku jest potrzebny tylko dostęp do konsoli Windows.

Opublikowano

@Injector_SurMix

VirtualBOX to wirtualna maszyna, ty postępuj od około 9 minuty filmu, zbootuj nośnik instalacyjny (pendrive, płytę z Windows XP) i rób to co On. 

tak btw.

Około 10 minuty(filmu) kliknij klawisz "R", aby pojawiła CI się konsola jak u autora filmu.

Opublikowano

@Injector_SurMix

VirtualBOX to wirtualna maszyna, ty postępuj od około 9 minuty filmu, zbootuj nośnik instalacyjny (pendrive, płytę z Windows XP) i rób to co On. 

tak btw.

Około 10 minuty(filmu) kliknij klawisz "R", aby pojawiła CI się konsola jak u autora filmu.

Ale aby zbootować pendrive potrzeba płytke z windowsem

Aaaa jednak chyba nie trzeba. Powiedz mi tylko czy takie coś http://windows-xp-service-pack-3.softonic.pl/download  czy to tylko aktualizacja, jeśli tylko aktualizacja to pomożesz znaleźć całego windowsa xp którego mam pobrać i zrobić z tego bootowalnego jak ludzie na yt?

Opublikowano

@Injector_SurMix

No jak wcześniej Ci mówiłem potrzebny Ci jest nośnik instalacyjny z Windows XP (płytę lub pendrive z Windows'em), aby uruchomić Konsolę Odzyskiwania. Tak wgl. to najlepiej zapraszam na PW, aby nie robić tutaj spamu. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...