Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka wiedza b ędzie mi potrzebna, pobranie danych z strony www

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym napisać prostego bota do margonem, jakieś podstawy w C++ znam, ale na stronach www słabiutko :/, sprawa wydaję się prosta w grze przeglądowej jest wyświetlana pozycja gracza, jak mogę sprawdzać tą pozycję w czasie rzeczywistym ? nie proszę o kod ;D chce wiedzieć co muszę się poduczyć, domyślam się aby wysłać jakieś zapytanie to muszę wiedzieć jak to działa już zacząłem z js i html,myślałem żeby jakąś biblioteką zapisywać do pamięci programu lub do notatnika i odczytywać, pełniło by też rolę logów :) 

p.s Traktuję to jako projekt zachęcający do nauki, nie krytykować że lamus bierze się za boty i zaraz spocznie w autoit :D

"...przeważnie zachowuje się rozważnie ... "

Opublikowano

Jest wiele sposobów:

• Szukanie obrazka gracza na ekranie
  • Sprawdzanie pozycji bezpośrednio z pamięci
  • Zrobienie tego bez przeglądarki, tj. samodzielna obsługa wszystkiego
Opublikowano

Z tego co widzę gracz to zwykły div (div#hero) - dostęp do jego współrzędnych masz bardzo prosty - wszystko jest w atrybucie style.

Wpisz sobie w konsoli javascriptu (Ctrl+Shift+J):

var myHero = $('#hero').attr('style');
alert(myHero);

I masz wszystko wypisane.

Albo wyciągnij tylko to co potrzeba:

var x, y;
x = $('#hero').css('left').slice(0, -2);
y = $('#hero').css('top').slice(0, -2);
alert(x+','+y);

p.s Traktuję to jako projekt zachęcający do nauki, nie krytykować że lamus bierze się za boty i zaraz spocznie w autoit :D

To jakiś przytyk do AutoIt? Mam nadzieję, że nie chcesz tego robić w c++ bo to mija się z celem ;)

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Jestem porąbany więc tak chce to robić w C++ :D

Z tego co widzę gracz to zwykły div (div#hero) - dostęp do jego współrzędnych masz bardzo prosty - wszystko jest w atrybucie style.

Wpisz sobie w konsoli javascriptu (Ctrl+Shift+J):

var myHero = $('#hero').attr('style');
alert(myHero);

I masz wszystko wypisane.

Albo wyciągnij tylko to co potrzeba:

var x, y;
x = $('#hero').css('left').slice(0, -2);
y = $('#hero').css('top').slice(0, -2);
alert(x+','+y);

To jakiś przytyk do AutoIt? Mam nadzieję, że nie chcesz tego robić w c++ bo to mija się z celem ;)

A co jeżeli chce mieć te dane na bieżąco w programie  jako zmienne ? tak aby cały czas pobierał x,y i nadpisywał je w pamięci ?:D 

Opublikowano

W jakim programie? Chcesz za pomocą javascriptu wyciągać te dane i przesyłać do swojego zewnętrznego bota napisanego w czymś innym (gorszy pomysł) czy działać w samym javascripcie (dużo lepszy pomysł)?

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Spróbuje z samym javascriptem i tak kiedyś przyjdzie go poznać, jak coś to się odświeży :D

Opublikowano

Jak w js to całość może wyglądać mniej więcej tak:

// zainicjowanie zmiennych globalnych:
var heroX, heroY;

// główna funkcja bota:
function main(){
  heroX = $('#hero').css('left').slice(0, -2);
  heroY = $('#hero').css('top').slice(0, -2);

// tutaj wstaw dodatkowe obliczenia i operacje

}

// ustawienie timera wywołującego główną funkcję co 1000ms:
setInterval(main, 1000);

Jeśli wrzucisz skrypt na jakiś serwer to możesz też zamiast wklejać cały kod do konsoli po prostu go wczytać:

$.getScript('http://twojastrona.xyz/bot.js');

Zauważ, że cały kod jaki powyżej przedstawiłem korzysta z biblioteki jQuery (jest ona używana przez margonem więc nie trzeba było jej osobno wczytywać) - jest to super wygodna biblioteka, choć w podstawowym js też wszystko osiągniesz.

Tak wiec mechanizm podpinania i tworzenia głównej pętli znasz - teraz pozostaje Ci "tylko" nauka js i najlepiej jQuery od razu. Jak poznasz podstawy składni to mogę podpowiedzieć które funkcje są szczególnie przydatne do robienia takiego bota.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...