Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chanter, Cleryk, Gladiator, Templar, AetherTech

Velkoz21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tak jak w temacie - Mamy kilka klas, więc łatwo się domyśleć, że mam dylemat, która mogłaby być dla mnie ciekawa.
Każdą coś wyróżnia.

Mój podstawowy dylemat to Chanter i Cleryk.

Pytania ogólne:

1. Kogo najczęściej biorą do grup?
Jak się powyższe klasy spisują w grupach?
Czy niektóre są odrzucane i nie brane do PT jak np. Gunner, czasem Bard?

2. Jak wygląda PvP i PvE u tych klas?

3. Ile trzeba poświęcić czasu na to, aby postać była w miarę efektywna.
Przeglądałem wcześniej fora i ludzie pisali, jak to nie posiadają obrazeń u Chantera i Gladiatora, albo jaki to drogi w utrzymaniu jest Cleryk.
Czy to prawda?
Kilka słów od Was poproszę.

4. AetherTech - Troszkę nie podoba mi się mech, ale umiejętności ciekawe.
Powiecie mi coś więcej?

5. Czy granie Chanterem jest nudne?
Czy naprawdę wymaga wprawy, aby tym grać?
Czy naprawdę jest tak drogi i jest useless?

6. PYTANIE NIE NA TEMAT - Jak wygląda sytuacja na Nexusie?
Mam na myśli ceny gold packów oraz sytuację ogólną pomiędzy rasami - Kto dominuje? Opłaca się tam grać Asmokami?
Mam nadzieję, że nie jest tak, jak na Barusie, czy Telemachusie, że jedna rasa = 100% dominacji nad drugą i tyle.

7. Która klasa WG WAS nudzi się najmniej, a która najbardziej + dlaczego?
Jak oceniacie przyjemność z gry u tych klas.

Opublikowano

Witam.

Tak jak w temacie - Mamy kilka klas, więc łatwo się domyśleć, że mam dylemat, która mogłaby być dla mnie ciekawa.

Każdą coś wyróżnia.

Mój podstawowy dylemat to Chanter i Cleryk.

Pytania ogólne:

1. Kogo najczęściej biorą do grup?

Jak się powyższe klasy spisują w grupach?

Czy niektóre są odrzucane i nie brane do PT jak np. Gunner, czasem Bard?

DPS to DPS więc bez większej różnicy. Ludzie twierdzą że Bard nie jest brany do PT bo jest do wszystkiego i do niczego. Natomiast inne party szukają bardów bo poza DPS mogą healnać / regnać mane.

Sam grałem SM który też jak ludzie twierdzą nie robi za dużego DPS na mobach w instancjach (tylko na bossach) a problemów z PT nie miałem.

Podsumowując nie ma klasy która jest nie brana do PT, są tylko Ludzie którzy nie ogarniają swojej klasy którzy są nie brani do PT.

2. Jak wygląda PvP i PvE u tych klas?

Masz set PvE i ogarniasz - dostaniesz PT gdzie chcesz.

3. Ile trzeba poświęcić czasu na to, aby postać była w miarę efektywna.

Przeglądałem wcześniej fora i ludzie pisali, jak to nie posiadają obrazeń u Chantera i Gladiatora, albo jaki to drogi w utrzymaniu jest Cleryk.

Czy to prawda?

Kilka słów od Was poproszę.

To są klasy supportowę więc to jest oczywiste że nie będą Top DPS w Aionie ale DPS potrafią robić tylko trzeba umieć nimi grać dlatego zamiast czytać takie tematy gdzie ludzie płaczą już od 10lvl że nie maja DPS popatrz na filmiki na YT lub streamy na twitchu co ogarnięte osoby potrafią zrobić takimi postaciami :)

Co do clera jest drogi bo potrzeba na niego kilka setów ale nie musisz mieć wszystkich setów naraz na PvE wystarczy Ci jeden i możesz wszędzie chodzić a w między czasie robisz resztę setów.

4. AetherTech - Troszkę nie podoba mi się mech, ale umiejętności ciekawe.

Powiecie mi coś więcej?

Wszystko zależy od twojego stylu gry mechów jest mało więc z zaliczeniami na siege nie powinno być problemu. Dobra postać obszarowa chętnie brana na instancje i PvP z dużą przeżywalnością.

5. Czy granie Chanterem jest nudne?

Czy naprawdę wymaga wprawy, aby tym grać?

Czy naprawdę jest tak drogi i jest useless?

Hm to raczej trzy pytania.

1. Nie grałem Chantem ale gram Clerem i powiem jedno "Kto Co Lubi" tyle w temacie.

2. Każda postać wymaga wprawy żeby nią grać ale nie jest mega trudny do ogarnięcia w porównaniu do innych klas.

3. Eh drogi drogi musi mieć kilka setów i tyle ale tak jak w przypadku clera wystarczy jeden set na PvE na start i śmigasz gdzie chcesz.

6. PYTANIE NIE NA TEMAT - Jak wygląda sytuacja na Nexusie?

Mam na myśli ceny gold packów oraz sytuację ogólną pomiędzy rasami - Kto dominuje? Opłaca się tam grać Asmokami?

Mam nadzieję, że nie jest tak, jak na Barusie, czy Telemachusie, że jedna rasa = 100% dominacji nad drugą i tyle.

Nexus to wymarły serwer praktycznie gdzie średnia liczba online wieczorami to 500 os. I to właśnie na takich serwerach dominuje jedna strona np. Ely. Co do Ceny GP się nie wypowiem bo tam nie gram.

Co do 100% Dominacji aktualnie Barus jest jedynym serwerem gdzie tego aż tak nie widać. Oczywiście jest więcej Ely i widać to teraz w szczególności w wakacje ale i tak Asmo jako rasa jest wstanie więcej wywalczyć niż 90% innych ras Asmo na innych serwerach.

7. Która klasa WG WAS nudzi się najmniej, a która najbardziej + dlaczego?

Jak oceniacie przyjemność z gry u tych klas.

Najnudniejsza - SOCZEK jako nie lubię tej postaci ;x

Najmniej nudna - Assasin / SM

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, właśnie o to mi chodziło :)

Skoro jest to temat ogólny, to może podepniemy do tego kolejne pytanie, które będzie dotyczyło samych setów PvE.
Za moich czasów latało się w Kahrunowym, a teraz widzę, że najmocniejszym setem na PvE jest Hyperion(chyba tak to się nazywa, prawda?).
Wiadome, że do party na Katalamize niektórzy liderzy pytają o ekwipunek swoich współtowarzyszy, a Hyperiona nikt nie ma za nic.
Jaki zatem set będzie w porządku dla każdej z klas powyżej?

Także przeglądałem fora i niektórzy pisali, że wystarczy zwykły set za BM + broń za Ancient Coins(2700 to jednak spora ilość i idzie to zbierać nawet miesiąc, więc do tego czasu nie być nigdzie branym, to troszkę katorga).

Zakładałem kiedyś temat odnośnie pancerza na poziom 46/56 - Zbroja Daeva. 
Co sądzicie o tym ekwipunku? Tak patrzyłem w grze i jest bardzo znienawidzony wśród graczy + 70% osób, z którymi rozmawiałem, uważa że ten secik jest słabiusi.
Czyli rozumiem, że wgl. nie nadaje się do PvE?

Są może jakieś inne sety PvE, które nadawałyby się?

Z resztą, czy na serio sprawdzają u Clera/Chantera ekwipunek skoro to są postacie, które muszą stać i zajmować się utrzymywaniem party? Wiadome, że Chanter potrzebuje m.acc i m.boost, aby coś robić swoimi stunami, ale tak czy owak - rola supporta na aktualnym patchu to chyba priorytet.

Rozwiniesz myśl, że Chanter/Cler potrzebują kilka setów? Najlepiej jakaś rozpiska + uzasadnienie.

Finalne pytanie, bo ciągnie mnie do tych postaci, a mam problem z tym, aby zdecydować się na jakąś.
Pomimo tego, że grałem kiedyś dosyć sporo w Aiona, to mam dylemat, bo jakby nie patrzeć, to chciałbym się pobawić.

Znacie może sytuację w patchu 4.8? Słyszałem, że usuwają różne mantry/buffy.
Czy ktoś dostanie na serio mocnego nerfa, który sprawi, że postać będzie mniej wybierana/mniej opłacalna do gry?

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, właśnie o to mi chodziło :)

Skoro jest to temat ogólny, to może podepniemy do tego kolejne pytanie, które będzie dotyczyło samych setów PvE.

Za moich czasów latało się w Kahrunowym, a teraz widzę, że najmocniejszym setem na PvE jest Hyperion(chyba tak to się nazywa, prawda?).

Wiadome, że do party na Katalamize niektórzy liderzy pytają o ekwipunek swoich współtowarzyszy, a Hyperiona nikt nie ma za nic.

Jaki zatem set będzie w porządku dla każdej z klas powyżej?

Kahrun dla chantera i clera wystarcza na większość instancji 65lvl następny set to właśnie Hyperion

Także przeglądałem fora i niektórzy pisali, że wystarczy zwykły set za BM + broń za Ancient Coins(2700 to jednak spora ilość i idzie to zbierać nawet miesiąc, więc do tego czasu nie być nigdzie branym, to troszkę katorga).

Na start dla DPS owszem BM + bron ac połączona z BM wystarczy. AC są teraz bardzo tanie dodatkowo może (z samych dziennych q masz ~62) dodatkowo itemy które można pozyskać po ubiciu bossa za Ancient Relict są sprzedawalnę więc możesz kupić bezpośrednio set na Broke który jest nawet lepszy od AC.

Zakładałem kiedyś temat odnośnie pancerza na poziom 46/56 - Zbroja Daeva. 

Co sądzicie o tym ekwipunku? Tak patrzyłem w grze i jest bardzo znienawidzony wśród graczy + 70% osób, z którymi rozmawiałem, uważa że ten secik jest słabiusi.

Czyli rozumiem, że wgl. nie nadaje się do PvE?

A na Ciul Ci on ? kupujesz sety za Coiny w zależności od lvl i tyle. Naprawdę ten set zmienisz w ciągu 2dni ? (co niektórzy w 5h :D ) Więc nie marnuj czasu na takie pierdoły skup się na wbiciu 65lvl wtedy dopiero zaczyna się gra i można rozmyślać nad setami.

Są może jakieś inne sety PvE, które nadawałyby się?

Set z BT (Beshmundir Temple instancja na 53lvl)

Z resztą, czy na serio sprawdzają u Clera/Chantera ekwipunek skoro to są postacie, które muszą stać i zajmować się utrzymywaniem party? Wiadome, że Chanter potrzebuje m.acc i m.boost, aby coś robić swoimi stunami, ale tak czy owak - rola supporta na aktualnym patchu to chyba priorytet.

Sprzęt jest ważny dla clera bo daje HP / Heling Boosta - w skrócie więcej leczysz skilami / Defa / Magic Supprosion. Te wszystkie staty powodują że nie padniesz od jednego skila przypadkowego mobka lub obszarówki.

Chant na supporcie też robi set pod HP więc nie patrzy na m.acc i m.boosta, tylko pod dps.

Rolla Supporta w każdym patchu to podstawa. Można wymienić Tanka na Glada lub Sina można wymienić Chanta na Barda ale Cler w każdym PT to podstawa.

Rozwiniesz myśl, że Chanter/Cler potrzebują kilka setów? Najlepiej jakaś rozpiska + uzasadnienie.

Na start robisz set Kahrunowy pod HP. Dzięki temu setowi możesz chodzić na większość instancji i na najważniejszą Katalamize. Tam dropisz 2 sety pod macke i stafa. Set hyperionowy pod macke wbijasz w Full HP i masz end game set PvE support , set pod stafa wbijasz pod MB / MA i masz end game set pod PvE na DPS. W między czasie na PvP na start robisz set BM pod Block (tarcza AP) i masz PvP Support pod Block end game set, kiedy wbijesz 2 Officera set Officerski w MR i masz PvP Support end game set pod MR, jeśli chcesz latać jak DPS na PvP musisz zrobić drugi Oficerski set pod MB/MA i oto masz End game Set pod DPS PvP. Jak masz kasę to jeszcze set z Inwazji pod MS / HP.

Czyli w skrócie :

Kahrun - HP ~PvE Support

Hyperion pod Macke - HP ~PvE Support

Hyperion pod Stafa - MB/MA ~PvE DPS

Set za BM - Block ~PvP Support

Set za BM - MB/MA ~PvP DPS - za bardzo na PvP nie poszalejesz ale szybko go zrobisz i możesz sam siege zaliczać Q robić itp.

Set Oficerski - MR ~PvP Support

Set Oficerski - MB/MA ~PvP DPS

Set z Inwazji - MS / HP ~PvP Support

Finalne pytanie, bo ciągnie mnie do tych postaci, a mam problem z tym, aby zdecydować się na jakąś.

Pomimo tego, że grałem kiedyś dosyć sporo w Aiona, to mam dylemat, bo jakby nie patrzeć, to chciałbym się pobawić.

Znacie może sytuację w patchu 4.8? Słyszałem, że usuwają różne mantry/buffy.

Czy ktoś dostanie na serio mocnego nerfa, który sprawi, że postać będzie mniej wybierana/mniej opłacalna do gry?

Chanter niby dostanie małego Bursta ale Cler też nie będzie odstawał. Ogólnie następny patch jest dobrze wyważony dla tych dwóch klas dzięki czemu żadna nie jest za słaba ani za mocna.

Opublikowano

Po co mi set Daeva? Mam go za darmo, więc pytam :)

Btw. zmienił się sposób na zdobywanie Kahrunów? Znowu trzeba farmić kilka miesięcy, czy nie?
Ile kosztuje pełny set oficerski(AP)? Każdy z taka "łatwością" pisze, aby na niego zbierać, a w między czasie dochodzą stigmy etc. a dziennie chyba ze 40k AP można bez problemu wyciągnąć(dredy, arenki etc.)

Opublikowano

Btw. zmienił się sposób na zdobywanie Kahrunów? Znowu trzeba farmić kilka miesięcy, czy nie?

Ile kosztuje pełny set oficerski(AP)? Każdy z taka "łatwością" pisze, aby na niego zbierać, a w między czasie dochodzą stigmy etc. a dziennie chyba ze 40k AP można bez problemu wyciągnąć(dredy, arenki etc.)

kahruny farmisz robiąc thames ( 5x dziennie ) i dzienne/tygodniowe questy. Przeciętnie z questów ( z całego tygodnia ) masz ze 300 kahrunów + z rakszy ( thames ) 15 za jeden wypad.

Set to ze 20mln. ap, a zdobywasz je z instancji, instancji pvp, siege, zabijanie mobków i graczy, areny i masę innych rzeczy. W końcu to najlepszy set pvp, trzeba poświęcić na niego trochę czasu.

Opublikowano

Jak jest lepszy od twojego do noszenia :)

Kahruny się nie zmieniły się Q Dzienny / Tygodniowe i Raksza.

Co do setu oficerskiego to tak nie jest on łatwy do uzbierania ale jak będziesz chodzić na siege (w secie pod BM DPS o którym pisałem) to zawsze coś zaliczysz a to są ceramki + AP. Jak zrobisz set Kahrunowy możesz śmiało iść na SWB 90% składów które widzę szukają clera a to 40k AP + 4Ceramki + jak się wkręcisz w legion / stały skład dropi Item - Agument ładuje on Agument w całym secie AP a to pozwala zaoszczędzić AP i zamiast wydawać na ładowanie agu będziesz mógł kupić kolejny party.

Przypominam że wszyscy podają Ci setu praktycznie End Game a tego nie zbiera się w ciągu 1 miesiąca.

Opublikowano

Chanter - Postać, która może wygrać w pvp, dzięki powaleniom, stunom i healu, postać, która jest brana chętnie do pt na instancje (jako support dla kleryka - heal + mantry i buffki). Grałam nim na globalu i grałam na privku, jak dla mnie super postać - ale jak kto lubi.

Kleryk - Z niego możesz zrobić bardzo dobrego dps'a. Ogarnięty kler pod depsa jest praktycznie nie do pokonania :p Dotki + uwięzienia + heal i jazda :P Gra pod heal ogranicza się do podtrzymywania grupy przy życiu, niby nic ale ciężka robota ;p

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Mnie jakoś nigdy nie pociągały klasy leczące, a chanter był jedyną taką postacią i bardzo mnie zainteresował. Jak cię kręci i chcesz nim grać, to ci kto broni? Wszyscy wyżej dobrze mówią. Cler z dobrymi stigmami może dorównać sorcowi w dps.

Opublikowano

Czemu solo? Solo nie zrobisz grupowych instancji, a w jakiejś części na tym polega gra na 65lvlu :P Solo możesz jedynie chodzić na siege, jak już ogarniesz postać, na zaliczenia.

I nie, kleryk nie jest nudną postacią :p

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Nie pierwsza.

Nigdy nie grałem Clerem i ciekawi mnie, czy nudno się nim gra solo do 65lvla. 

Solo owszem Nudno ale to praktycznie jak każda klasa ponieważ Aion postawił na grę w party.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie pierwsza.

Nigdy nie grałem Clerem i ciekawi mnie, czy nudno się nim gra solo do 65lvla. 

Nudno? Hm, ja się nie nudziłam. :) Jeśli chodzi o expienie klerykiem, to nie mam żadnych zastrzeżeń - nawet do niskiego dps można się przyzwyczaić. Szybko możesz przywrócić brakujące hp, niektórymi skillami także manę, a jeśli zdarzy się, że moby, czy też ktoś z przeciwnej frakcji Cię zabije, możesz użyć jednej z dwóch "wstawajek", czyli skilli umożliwiających zmartwychwstanie w miejscu, w którym zginąłeś.

Co do sytuacji kleryka na 65 - kleryk jest bardzo chętnie brany do grupy, potrzebny jest na większości instancji pve i pvp, daje sporo frajdy, gdy dobrze radzisz sobie jako healer. Główną jego wadą jest fakt, że jeśli coś w grupie idzie nie tak, to wina jest na Ciebie zwalana bardzo często. Mnie coś takiego bardzo demotywowało do tego stopnia, że przerzuciłam się z kleryka na barda. :) Jeśli masz stalowe nerwy i zależy Ci bardziej na wspieraniu grupy, niż dpsowaniu (chociaż kleryka można też zrobić pod dps), to polecam tę postać.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...