Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Guild Wars2 - Wersja "Core" za darmo

MrPajax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś ten dzień musiał nadejść. Dzień w którym nawet wyśmienita gra, z równie wyśmienitą fabułą musiała... no cóż.. Zgiąć kark przed rzeczywistością. 

Gra do tej pory oferowała nielimitowaną rozgrywkę po opłaceniu haraczu w wysokości (pare dni po premierze w MediaMarkt) 170 zł. ArenaNet wybrała politykę: "Zapłać raz i graj ile chcesz!". Ten model jest bardzo dobry dla graczy, ale dla nich samych... No cóż. Na początku super, potem słabo. 

Musiało to nastąpić. ArenaNet założyła, że opłaca się bardziej sprzedawać dodatek + podstawkę niż samą podstawkę za tą samą cenę. Gra wprowadza darmową wersję gry tzw. Core. Każdy może teraz się zarejestrować, pobrać i zacząć grać. Jest jednak "haczyk", w postaci ograniczeń takich kont. Postaram się je wszystkie wypisać i wytłumaczyć krótko: 

• Będą posiadać mniej slotów na bohaterów, oraz plecaków 
  • Będą mogli używać wiadomości prywatnych (jedna rozmowa co 30 sekund) , oraz czatu lokalnego. Nie mogą używać czatu mapy.
  • Bedą mogli handlować przedmiotami na bazarze, ale nie mogą wysyłać złota ani przedmiotów pocztą, wymianiać złota na gemy i nie mają dostępu do Gildyjnych Banków.
  • Nie będą mogli:
  1.  opuścić początkowej lokacji przed osiągnięciem 10 lvl -a, 
  2.  używać LFG przed 30 lvl
  3.  używać WvW przed 60 lvl
  4.  nie będą mogli używać customowych i nie rankedowych aren przed osiągnięciem 20 rankingu PvP

I to wszystko. Oczywiście jeśli zakupicie dodatek wszystkie te ograniczenia znikną :)

Co o tym myślicie? Dla mnie jest to debilny pomysł. Wiadomo, że szukają pieniędzy no, ale... Dlaczego my (Ci co mieli podstawkę samą) muszę kupywać za pełną kwotę dodatek? 

be40e79d8a4146afcd71316c7fe9f193a72a0ee3

Opublikowano

Już widzę jak GW2 staje się najgorętszą grą wśród Polskich gimbusów. Ograniczenia nie są wielkie, a jak wiemy wielu polskich graczy leje na content i skoro mogą mieć 80lvl i najlepsze EQ to grają, PvP i WvW są, nie ma living story ale pewnie większości z nich to nie będzie obchodziło. Tragedia. Jeśli kogoś obchodzi cała lista ''ograniczeń'':

content_1-vert.jpg

没我爱

Opublikowano

Prawda. Mnie najbardziej boli, że muszę kupić dodatek za pełną kwotę... To jest czysty wyzysk z graczy. Drugą sprawą jest content tego dodatku. Nie powinno być tak, że nowa profka dostępna jest tylko dla dodatku i może grać z tymi co nie mają dodatku. Jedno określenie: cebulandia 

Opublikowano

@MrPajax

Według ciebie lepiej rozdzielić wszystkich graczy? Tych Free/Core/Dodatek ?? Głupota. Bardzo dobrze, że razem będzie można grać. No i oczywiście "cebulandia" jaki to ma związek z GW?

Cena dodatku jaka jest taka jest nic nie poradzisz.

fs.png

Opublikowano

Prawda. Mnie najbardziej boli, że muszę kupić dodatek za pełną kwotę... To jest czysty wyzysk z graczy. Drugą sprawą jest content tego dodatku. Nie powinno być tak, że nowa profka dostępna jest tylko dla dodatku i może grać z tymi co nie mają dodatku. Jedno określenie: cebulandia 

A jak jest w WoWie? Mapy i dungeony z dodatku są przeznaczone dla ludzi którzy kupili dodatek i nikt  nie narzeka. Jedyną wadą dodatku jest cena która jest chora (zawiera podstawkę, kosztuje tyle samo co podstawke a ci co mieli wczesniej gre nie dostana zbytnich bonusow, a placa 2 razy za to samo). Nieważne, ja i tak kupię dodatek.

Według ciebie lepiej rozdzielić wszystkich graczy? Tych Free/Core/Dodatek ?? Głupota. Bardzo dobrze, że razem będzie można grać. No i oczywiście "cebulandia" jaki to ma związek z GW?

Tak, rozdzielić wszystkich graczy jak robi to HoT. Nie mam zamiaru grać z "cebulakami" co grają na free wersji. Ja tą grę cenie za community i nie mam zamiaru grać z takimi "cebulakami" którzy sobie przyszli z metina czy innego free syfu od gejforcza. Najzwyczajniej sobie tego nie życze. 

­

Opublikowano

@MrPajax

MMMMM... Tak jest w WoW -ie. Poza tym nie wydaje mi się sprawiedliwe walczyć z nową profką na PvP lub WvW nie znając jej ani trochę (ponieważ ma ją tylko dodatek ;) ). Free i Core mogą grać razem, bo czemu nie? To nie WoW że da się siedzieć na spocie i koniec. Nic nie zrobisz. Może będzie więcej graczy.

Cebulandią jest to, że muszę wydać kolejne 170zł na "dodatek". Rozumiem. Gra jest od 3 lat, miałem mnóstwo czasu na granie, blablabla... ale co z tymi co kupili np. 3-4 miesiące temu za pełną kwotę? Mogli kupić dodatek i dostali by podstawkę tyle że... już za późno.

Rozumiem. Polityka ArenyNet jest spoko, płacisz raz i grasz ile chcesz.To musiało runąć po jakimś czasie... 

Dając jakiś 50% promocji opłacalne byłoby dużo bardziej! Dlaczego?

1. Kupujesz podstawkę (załóżmy 100 zł)

2. W takiej sytuacji dostajesz promocje (załóżmy 50%) i dodatek kosztuje 85 zł!

3. Jak chcesz kupić oba płacisz 170 zł

Nie wydaje Ci się to o wiele logiczniejsze?

Opublikowano

A jak jest w WoWie? Mapy i dungeony z dodatku są przeznaczone dla ludzi którzy kupili dodatek i nikt  nie narzeka. Jedyną wadą dodatku jest cena która jest chora (zawiera podstawkę, kosztuje tyle samo co podstawke a ci co mieli wczesniej gre nie dostana zbytnich bonusow, a placa 2 razy za to samo). Nieważne, ja i tak kupię dodatek.

Tak, rozdzielić wszystkich graczy jak robi to HoT. Nie mam zamiaru grać z "cebulakami" co grają na free wersji. Ja tą grę cenie za community i nie mam zamiaru grać z takimi "cebulakami" którzy sobie przyszli z metina czy innego free syfu od gejforcza. Najzwyczajniej sobie tego nie życze. 

Nie zapominaj, że Ci co kupili grę (swoją drogą ostatnio była dość tanio, bo "pełna cena'' wynosi ok. 60zł) mają dalej benefity, a Ci, którzy założyli darmowe konta mają pewne niedogodności i ograniczenia.

Poza tym nazywanie każdego, kto nie kupił z tych lub innych powodów GW2 cebularkiem jest głupie. Bo niby dlaczego to o czymś świadczy? Na zachodnie dla dzieciaka-cebulaka kupno GW2 w dniu premiery to było nie kupienie paru paczek chipsów. A i tak trolle nie będą progresować jeśli nie kupią dodatku, więc znowu wszystko się wyrówna. Da to jedynie Arenie szansę na to, by ściągnąć więcej osób i lepiej zarobić. Nie widzę w tym nic złego.

Ja sam jeśli się wciągnę to zrobię prepurchase HoTa. Swoją drogą w WoWie nikt nie płacze, że musiał kupić TBC, WOTLK, Cata i MoP, a teraz te dodatki są dodawane za frajer do podstawki/battlechesta ;)

Podobnie nie było płaczu przy wydawaniu UUE Diablo III na pastgeny

Opublikowano

Można było się domyślić, że do tego dojdzie po braku kupowania oddzielnie dodatku. Jak widać planowali to oddawna.

Opublikowano

Nie zapominaj, że Ci co kupili grę (swoją drogą ostatnio była dość tanio, bo "pełna cena'' wynosi ok. 60zł) mają dalej benefity, a Ci, którzy założyli darmowe konta mają pewne niedogodności i ograniczenia.

Poza tym nazywanie każdego, kto nie kupił z tych lub innych powodów GW2 cebularkiem jest głupie. Bo niby dlaczego to o czymś świadczy? Na zachodnie dla dzieciaka-cebulaka kupno GW2 w dniu premiery to było nie kupienie paru paczek chipsów. A i tak trolle nie będą progresować jeśli nie kupią dodatku, więc znowu wszystko się wyrówna. Da to jedynie Arenie szansę na to, by ściągnąć więcej osób i lepiej zarobić. Nie widzę w tym nic złego.

Ja sam jeśli się wciągnę to zrobię prepurchase HoTa. Swoją drogą w WoWie nikt nie płacze, że musiał kupić TBC, WOTLK, Cata i MoP, a teraz te dodatki są dodawane za frajer do podstawki/battlechesta ;)

Podobnie nie było płaczu przy wydawaniu UUE Diablo III na pastgeny

Ale ja nie oceniam cebulaka po jego portfelu tylko po jego zachowaniu.

Co sądzę o graczach f2p:

bY13M2R.jpg

­

Opublikowano

Zrobili z GW2 drugiego Aiona, początkowy przypływ graczy by potem wywołać efekt yo-yo i gra znowu pójdzie w zapomnienie. Szkoda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...