Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

KIEDY kupić komputer?

Tata_Gimpera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam już dość mojego laptopa z uszkodzonym dyskiem na którym nawet tibia tnie, więc uwazam ze przyszedl czas na nowego kompa. Maksymalna kwota to 3500zł, ale... mogę jeszcze z rok poczekać :D

Mam po prostu pytanie, czy warto kupić komputer teraz, czy poczekać ze względu na to że może szykuje się jakaś rewolucja? Wiecie coś na ten temat? Chciałbym po prostu za tą cenę bardzo stabilny komputer z dobrą płytą główną i grafiką poziomu MSI GTX 970. Gdybym kupował teraz kompa bazującego na takiej karcie graficznej to musiałbym oszczędzać na innych podzespołach, a problem w tym że potrzebuję jeszczę monitora...

Ale mniejsza o to, po prostu chcę wiedzieć czy warto poczekać na jakieś "wydarzenie", nowinke technologiczną i kiedy będzie dobry moment na kupno nowego komputera. Like za pomoc :) :)

Opublikowano

Żadna rewolucja raczej nie nadchodzi. Może lepiej poczekać aż kurs dolara spadnie. Grafen mógłby się okazać rewolucją, ale zanim wyprze krzem i jego wydobywanie zacznie się opłacać to jeszcze parę ładnych lat.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/zwjX/

Starałem się z całych sił, by ci ci starczyło te 3500... po czym przeczytałem, że monitor jeszcze chcesz za tę kwotę....

50 zł możesz zaoszczędzić wywalając napęd, więcej pomóc nie mogę.

Masz tu dobry procek i5, szkoda by mi było dawać ci i3 do takiego zestawu.

Płytę główną, ramy, zasilacz i dysk sam używam i polecam. Do tego obudowa Zalman Z1

No i wreszcie twoja wymarzona GTX 970... dałem ci czarno-zieloną, gdyż ma nVidia GPU Boost, GameStream, GameWorks, ShadowPlay, 3D Vision.

Jedyne opcje, żeby zaoszczędzić kasę na monitor to wybór gorszej płyty (dupny chipset):

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h81m-p33-h81-dualddr3-1600-sata3-dvi-matx-h81m-p33-604814/

Oraz kupno i3 (wybrałem najlepszy, ale i tak do nic w porównaniu do i5, dwa rdzenie (i3) a cztery (i5) to spora różnica):

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i3-4370-lga1150-64bit-3-8ghz-54w-4mb-cache-box-bx80646i34370-655798/

wz05.png

Opublikowano

Nie koledzy, nie chcę oszczędzać na inne podzespoły, wolę czekać i tyle. i5-4690k obowiązkowo, chcę przy okazji poeksperymentować z podkręcaniem bo nigdy nie miałem na to okazji. Może zmienię nieco temat:

Kiedy zmaleją ceny? Może jak wyjdą jakieś nowe procesory skylake albo nowe karty graficzne? Co o tym myślicie?

Opublikowano

­

A nie chcesz uzyc laptopa jako monitora?

A jak ty byś chciał tego dokonać? Laptop nie ma wejść video.

Tak btw. czemu po prostu nie wymienisz w nim dysku?

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

Jak wyszły gtx 9xx to tak czy siak seria 7xx nie spadła nagle w dół. Wiec nie oczekuj wielkiej różnicy cenowej.

Opublikowano

­

A jak ty byś chciał tego dokonać? Laptop nie ma wejść video.

Tak btw. czemu po prostu nie wymienisz w nim dysku?

Widziałem taki bajer na ebayu, tylko że wysyłany z Chin, że podajesz im model laptopa, a oni wysyłają Ci instrukcje i takie coś do "osłony/klapy" matrycy doczepienia wpięcia jakiś tam kabli i masz monitor z laptka ;) 

Intelowskie skylake to jeszcze nie rewolucja, myślę że dopiero ice lake coś wniesie, tylko że on ma premierę w 2017 roku.. karty graficzne tylko troche tanieją, później wychodzi nowa seria, stara zostaje wycofana a ceny są ciągle podobne itp. Jak dla mnie warto siedzieć tylko na sandy bridge, "haski" i później na ice lake, tak to przyrost mocy itp jest za mały, aby był wart dopłaty (aktualnie warto brać tylko haswelle) Nie wiadomo, czy z amd się coś zmieni na tym dx 12 itp ale małe szanse, że będzie lepszym wyborem niż intel do gier. Myślę, że to nie taki zły czas na zakup komputera bo dolar drożeje, nie wiadomo czy za ten rok spadnie i będzie tańszy niż aktualnie, jest jednak szansa, że będzie jednak taniej.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Teraz możesz kupować, na rewolucję się nie zanosi.

@RADTOR grafen nie wejdzie, bo mimo iż 100GHz IBM już teraz osiągnęło, to jest problem z przewodzeniem, bo w środku pomimo użycia grafen, dalej jest dużo półprzeodników z krzemu, a osiągnąć 1THz można tylko przez użycie stopów takich jak platyna, złoto etc.

Czytałem i udało się osiągnąć 300GHz, ale koszta zbyt duże na masową produkcję. Szybciej już DDR4 wejdzie, ale z tym to trochę poczekać trzeba ;)

A co do rewolucji, która się już dzieje, to AMD bawi się z nowymi pamięciami do grafiki, zamiast GDDR5, ale też furory nie zrobi aż takiej.

@Tata_Gimpera chcesz robić OC, ale po co? Napisałeś, że się na tym nie znasz i chcesz robić OC, na procesorze, który i tak na spokojnie da sobie radę z każdą grą na ultra. 

Jeżeli piszesz, że się nie znasz, to nie pisz, że potrzebujesz i5-4690k, bo ci to nie potrzebne, a w tym budżecie to tym bardziej. Chyba, że nie potrzebujesz grać na tym kompie w najnowsze gry, to wtedy możemy ci dać R9 380.

Jak dla mnie, to i5-4460 + GTX970 + Mobo (na H81), to dobre rozwiązanie. Może nie jest to najlepsza płyta główna, ale jeżeli chcesz i5 i GTX970, to starczy. 

Tutaj morele: http://www.morele.net/inventory/info/L76c1a/

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Szybciej już DDR4 wejdzie, ale z tym to trochę poczekać trzeba ;)

A co do rewolucji, która się już dzieje, to AMD bawi się z nowymi pamięciami do grafiki, zamiast GDDR5, ale też furory nie zrobi aż takiej.

ddr4 weszło już do minstreamu oficjalnie

robi, tylko amd zrobiło fury łącząc ze sobą dwie pełne tongi więc nie wiem co oni chcieli tym osiągnąć. hbm to nie rewolucja ale znaczna ewolucja, daje to wiele nowych możliwości

­

Opublikowano
@Tata_Gimpera chcesz robić OC, ale po co? Napisałeś, że się na tym nie znasz i chcesz robić OC, na procesorze, który i tak na spokojnie da sobie radę z każdą grą na ultra. 

Jeżeli piszesz, że się nie znasz, to nie pisz, że potrzebujesz i5-4690k, bo ci to nie potrzebne, a w tym budżecie to tym bardziej. Chyba, że nie potrzebujesz grać na tym kompie w najnowsze gry, to wtedy możemy ci dać R9 380.

Jak dla mnie, to i5-4460 + GTX970 + Mobo (na H81), to dobre rozwiązanie. Może nie jest to najlepsza płyta główna, ale jeżeli chcesz i5 i GTX970, to starczy. 

Tutaj morele: http://www.morele.net/inventory/info/L76c1a/

Nigdy tego nie robiłem ale w internecie przeczytałem to i owo więc już troche wiem na ten temat. Każdy przecież kiedyś zaczynał z OC więc i ja mogę, komputery to moje zainteresowanie i idę do szkoły profilu technik-informatyk więc mam prawo sie w to pobawić. Musisz wiedzieć jedno, ja nie kupuję komputera tylko po to żeby sobie "pograć we wszystkie gry na ultra". Muszę się poduczyć robienia OC i po ten też jest mi ten komputer. A dobry procesor bardzo mi się przyda ponieważ często montuję filmy w Sony Vegas i robię muzykę w FL Studio. Prędzej bym wziął gtx 960 niż słabszy procesor, do tego musi być dedykowane chłodzenie - i chciałbym mieć płytę główną MSI gaming 3

Opublikowano

Nigdy tego nie robiłem ale w internecie przeczytałem to i owo więc już troche wiem na ten temat. Każdy przecież kiedyś zaczynał z OC więc i ja mogę, komputery to moje zainteresowanie i idę do szkoły profilu technik-informatyk więc mam prawo sie w to pobawić. Musisz wiedzieć jedno, ja nie kupuję komputera tylko po to żeby sobie "pograć we wszystkie gry na ultra". Muszę się poduczyć robienia OC i po ten też jest mi ten komputer. A dobry procesor bardzo mi się przyda ponieważ często montuję filmy w Sony Vegas i robię muzykę w FL Studio. Prędzej bym wziął gtx 960 niż słabszy procesor, do tego musi być dedykowane chłodzenie - i chciałbym mieć płytę główną MSI gaming 3

jak wyglada oc cpu intela od lga 1155 az do dzis?

1. podnies mnoznik

2. podnies vcore

3. sprawdz czy system jest stabilny

4. jesli nie, zwieksz napiecia kontrolera pamieci vtt

5. ???

6. profit

czego tu sie uczyc?

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...