Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomysł na serwer, co jeszcze?

DeeJey

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wpadłem ostatnio na bardzo "ciekawy" pomysł serwera minecraft. Miałem na myśli aby stworzyć serwer w trybie Role Play - Prawdziwe życie. Moje pytanie do was, jako do doświadczonych graczy MC, czy takie coś by się przyjęło. Aktualnie w mojej głupiej głowie narodziły się takie pomysły jak: Prawo jazdy, samochody, dowody osobiste, praca, komputer a w nim minigry, mieszkania, gangi, działki itp. (Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to śmiało piszcie). Z góry mówię, że serwer jest dopiero w fazie obmyślania jak to wszystko miało by być. Proszę was o pomoc

pozdrawiam

DeeJey

Opublikowano

Texture pack to sprawa drugorzędna według mnie. Mi bardziej chodzi o to, czy graczom się takie coś spodoba (taki serwer) ;)

Opublikowano

Chciałem też taki serwer stworzyć, jak dla mnie jest to bardzo dobry pomysł, taki role play nie średniowieczny tylko w taki jak w dzisiejszych czasach, czyli nowoczesne budynki-bloki, samochody i tego typu rzeczy, jak serwer będzie tak jak go teraz przedstawiłeś to może wypalić, ale musi być to ładnie zrobione.

aac38a3ca701800a8c9e3ff33aa5d0bf.png

Opublikowano

@DeeJey

Tylko żeby cały serwer nie był zrobiony ze skryptów bo wtedy cały serwer by wywalało (wiadomo im więcej skryptów tym więcej lagów), polecam też zrobienie biura detektywistycznego w którym można by wynajmować "prywatnych detektywów" lub ochroniarzy :).

Opublikowano

@DeeJey

Tylko żeby cały serwer nie był zrobiony ze skryptów bo wtedy cały serwer by wywalało (wiadomo im więcej skryptów tym więcej lagów), polecam też zrobienie biura detektywistycznego w którym można by wynajmować "prywatnych detektywów" lub ochroniarzy :).

Myślę, że maszyna jaką będę pod to miał wytrzyma "presję". Widzę, że masz dużo pomysłów co do tego :D Dzięki wielkie :D

Opublikowano

Skoro to roleplay to wybudujcie szkołe i każdy nowy gracz miałby rangę Uczeń i musiał by chodzić do szkoły żeby nauczyć się podstaw typu "co gdzie jest i co gdzie sie robi", z pewnością była by to nowość taki samouczek.

Opublikowano

Nie wiem czy realne jest stworzenie takiego serwera. Musisz się zastanowić czy wszystkie pomysły mają sens i czy nie utrudni to za bardzo rozgrywki... Weźmy na przykład prawo jazdy, co z graczami którzy nie będą mieli tego dokumentu a beda jezdzic samochodem? mandat? zabranie pieniedzy z konta? a jeśli nie mają to ban? albo wiezienie na okreslony czas? wielu może sie takie coś znudzić... Musisz pamiętać że to jest gra więc wszelkie utrudnienia muszą być przemyślane żeby gracze chcieli grać. To co powiedzieli inni uzytkownicy wyżej to sprawy drugo i trzeciorzędne... 

Obmyśl najpierw całą mechanikę, ale nie od strony administratora ale od strony gracza. Czy jeśli stworzysz coś to czy można to będzie obejść? czy gracz będzie mógł ominąć prawo które stworzyłeś? a jeśli tak to jak temu zaradzić? a jeśli już znajdziesz rozwiązanie to czy wtedy rozgrywka nie będzie zbyt trudna?

Opublikowano

Nie wiem czy realne jest stworzenie takiego serwera. Musisz się zastanowić czy wszystkie pomysły mają sens i czy nie utrudni to za bardzo rozgrywki... Weźmy na przykład prawo jazdy, co z graczami którzy nie będą mieli tego dokumentu a beda jezdzic samochodem? mandat? zabranie pieniedzy z konta? a jeśli nie mają to ban? albo wiezienie na okreslony czas? wielu może sie takie coś znudzić... Musisz pamiętać że to jest gra więc wszelkie utrudnienia muszą być przemyślane żeby gracze chcieli grać. To co powiedzieli inni uzytkownicy wyżej to sprawy drugo i trzeciorzędne... 

Obmyśl najpierw całą mechanikę, ale nie od strony administratora ale od strony gracza. Czy jeśli stworzysz coś to czy można to będzie obejść? czy gracz będzie mógł ominąć prawo które stworzyłeś? a jeśli tak to jak temu zaradzić? a jeśli już znajdziesz rozwiązanie to czy wtedy rozgrywka nie będzie zbyt trudna?

Powiem ci, że twoja wypowiedź dała mi bardzo dużo do myślenia i sądzę, że temat jest do zamknięcia. Przemyślałem wszystko co napisałeś i wezmę to pod uwagę oraz zapewniam, że nie serwer nie znudzi się po godzinie grania ;) Widzimy się za miesiąc/dwa na zapowiedzi beta testów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...