Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aion - warto zagrać czy nie ?

Wariaccik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo serdecznie !

Chciałbym zacząć grać w grę Aion, a jako, iż będę nowy w tej grze mam do was (czyli do graczy owej gry) parę pytań lub informacji, które warto przeczytać.

Na samym początku zapytam czy nie znalazłaby się jakaś osoba mająca czas, aby razem ze mną poznawać ową grę ? Nie chodzi mi tutaj o nową osobę. Poszukuję osoby, która grała lub nadal gra w tą grę od dłuższego czasu, ponieważ takie osoby są już w tej grze doświadczone i obeznane. Nie chodzi mi tutaj o to, aby ta osoba mnie "expiła" (chyba tak to się mówi), tylko chodzi mi o taką osobę co pomoże mi poznać każdy zakątek mapy, a nawet pomoże mi w niektórych rzeczach. Chciałbym, aby znalazła się taka osoba, ponieważ grając z kimś kto zna się na owej grze jest łatwiej i to o wiele, a po drugie w grupie (gdzie można razem się pośmiać i porozmawiać) jest lepiej grać niż w pojedynkę. Gra bez znajomych to jak nauczyciel bez uczniów (nie mam pojęcia skąd takie porównanie).

Dobrze. Może przejdę teraz do następnego pytania. A więc moje drugie pytanie brzmi : "Czy ty (jako Gracz Aion) polecasz tą grę ?". Może wytłumaczę o co w tym pytaniu chodzi. Chodzi o to, abyście odpowiedzieli mi na to pytanie, odpowiadając na inne pytania - Dlaczego polecasz tą grę ? Co w owej grze podoba Ci się najbardziej ? Czy ta gra może uzależnić ? Co czujesz jak grasz w ową grę ? Za odpowiedź na to pytanie dziękuję wszystkim najbardziej.

Przejdźmy do kolejnego pytania ! Kolejne pytanie będzie dotyczyło - Stwórków | Poziomów | Ekwipunku. W tym pytaniu proszę, abyście mi opowiedzieli jak wam się wbija poziomy (Bardzo trudno | Trudno | Średnio | Dość łatwo | Łatwo). Pamiętajcie, aby rozwinąć wypowiedź. Po odpowiedzi na to pytanie, proszę was, abyście przedstawili mi coś na temam "mobków" w tej grze. No w tym pytaniu opowiedzcie coś o nich. Na koniec powiedzcie wszystkim coś o Ekwipunku. Czy trudno zdobyć dobre wyposażenie ? Czy w grze przedmioty są drogie ? Czy owa gra opiera się na wkładaniu w nią prawdziwych pieniędzy [ PLN ] ? Za odpowiedź dziękuję.

No i ogólnie to odemnie by było na tyle. Za wszystkie odpowiedzi szczerze dziękuję oraz daję głos (kliknę na napis "Lubie to !").

Pozdrawiam i życzę miłego sobotniego popołudnia.

Wariacik.

Opublikowano

Ale stawiasz sobie wymagania :p

Aion jest grą bardzo podobną do lineage2. Tryb walki, masa skilli, grafika i ogromny świat to te elementy, które są bardzo podobne w tych dwóch grach. Tak samo jak w l2, jeśli ogarniesz swoją klasę, możesz wygrać pvp prawie z każdym. Na pewno nie będziesz się nudził, bo oprócz monotonnego expa, możesz też zająć się zbieractwem, craftem, chodzić na arenki, instancje, siege, założyć własny dom, no i oczywiści latać :) . Aion jest grą typową pod endgame, czyli exp jest tutaj najmiej ważny. Czy cię uzależni, czy nie, to zależy już tylko od twojej psychiki. Co czuje jak gram w aiona? Co mam niby czuć :D po prostu dobra gra mmorpg, których jest coraz mniej.

Mobki dzielą się na klasy ( zwykłe, elitarne, heroiczne, legendarne ). Rozpoznasz je po ramce, tam gdzie jest napisana nazwa potworka. Samemu możesz ubić co najwyżej 2 pierwsze klasy, 2 pozostałe to zazwyczaj bossy. Oczywiście zależy to od klasy którą wybrałeś.

Lvl moim zdaniem wbija się bardzo łatwo. W 2-3 dni można spokojnie dobić 40 lvl i stwierdzić czy np. dobrze gra ci się tą klasą. Wystarczy robić żółte, ciemno niebieskie i czasem błękitne questy. Możesz też expić na instancjach w grupie.

Co do wyposażenia, to jest dość trudno. Najlepszy ekwipunek w grze wymieniasz za cermitowe medale ( w grze cera. medals ) + punkty otchłani ( w grze ''ap'' ). Jest o nie dość trudno, a szczególnie o medale, gdyż musisz być bardzo aktywny żeby uzbierać na cały set. Punktów otchłani potrzeba +/- 20mil, a zdobywa się je robiąc instancje w ilości 10-30k. Więcej o tych przedmiotach znajdziesz szukając w google lub w poradnikach. Ekwipunek pve, zdobywa się z instancji. Najlepsze statystyki ma wyposażenie hyperiona i z craftu, ale to różnica zaledwie kilku punktów w statystykach od przedmiotów z innych instancji. Pozostaje jeszcze sprawa ulepszenia. Ulepszasz kamieniami zaklinającymi. Od niedawna mamy w grze 2 rodzaje tych kamieni. Pierwszy starszy rodzaj, to kamyki 10-130lvl. Zdobywało się je z dropu lub poprzez ekstrahacje ekwipunku. Drugim rodzajem są kamyki 1-5lvl. Po najechaniu myszką na kamyczek, masz dokładnie opisane, co można nim ulepszać. Istnieją również kamienie many ( w grze manastone ) Zdobywa się je z dropu lub z craftu ( alchemii ) Te kamyczki zwiększają różne statystyki np. krytyk, wzmocnienie magi, hp, atak. Możesz je włożyć do broni, zbroi, spodni, butów, rękawic i naramienników. W każdym przedmiocie masz zazwyczaj 4-6 slotów na takie kamyczki. Jakbyś chciał dowiedzieć się więcej, to polecam tą stronkę.

http://aiondatabase.net/

Opublikowano

Bez urazy, ale czytając to czuję się trochę jakbyś pisał do debili.. :P  ( nie wiem, tak jakoś odbieram w ten sposób formułowane pytania ) 

Odnośnie pytań:

- Ja osobiście przerzuciłem się na grę na niskim lvl'u z tego względu, że end game nie jest dla mnie ( brak czasu, szkoda nerwów itp. ale to później ) także w jakichś misjach, wytłumaczyć co sam już wiem ( nie znam całkowicie Aiona, znam rzeczy te które sam przerabiałem ) to można pogadać w grze. Ale też nie jest tak, że kręci mnie niańczenie - czyli odpowiedzi na jakieś głupie pytania '' czy muszę użyć broni, aby zabić tego moba? '' także też bez przesady... 

- Znowu - osobiście polecam Aion'a, ale mogę go polecać jedynie w porównaniu do Metina, bo to moja druga tego typu gra, także nie wiem czy są lepsze gry od tej itd.. choć to jest często kwestia gustu. Ale gdybym miał wybierać teraz mając już  alta / twinka ( taką gotową postać do zabawy ) między Aion'em a Metinem to  zdecydowanie Aion. Głównie przez to, że jest bardzo rozbudowany i świat jest ogromny. Wymaga też nie raz myślenia co i kiedy zrobić - zwłaszcza dla początkującego, bo w metku to tylko tyle że wsiadasz na konia - spacja i tyle.  Tutaj walki pvp to każda jest inna ( jak dla mnie ) nie ma tej monotonii ( jak na razie ). 

- Jasne, że ta gra może uzależnić, ale to jest na zasadzie jak każda inna gra która Ci się spodoba. Nawet grając w Mario jak będzie Ci się mega podobać to możęsz siedzieć przy niej xxx godzin i czerpać '' przyjemność ''. 

- Co czuje jak gram w ową grę? - no mam nadzieję, że nie oczekujesz tutaj odpowiedzi typu '' podniecenie '' itp.. o.O  takie głupie pytanie jak dla mnie.

-  Aktualnie w Aionie  lvl'uje się bardzo prosto, bo zostało dodanych sporo zadań powtarzalnych dających dużo expa. Tutaj  lvl'owanie się właśnie opiera praktycznie tylko na wykonywaniu zadań, a nie jak np. w Metku expi się na mobach. Także patrząc okiem początkującego, expi się łatwo w porównaniu chociażby do tego jak ja zaczynałem nie cały rok temu, a dla tych co zaczynali hoho czasu temu to w ogóle expi się expresowo..  O mobach pisać nie będę, bo nie wiem co napisać.. są zwykłe moby, elity, bossy  - jak wszędzie chyba. 

-  Ekwipunek czyli między innymi coś przez co olałem swoje 65 postacie i zostałem na 55 lvl'u.  Wszystko się opiera o czas ( ja mam tak przynajmniej, że wszystko co się da przeliczam na czas ) i jeśli masz możliwość grania non stop, xxx godzin dziennie to na pewno zajmie Ci znacznie mniej czasu, niż tym którzy grają po godzinie - choć na 65 lvl'u granie po godzinie jest chyba nie możliwe jeśli chce się robić misje dzienne itd. itp. Czy trudno o ekwipunek? o podstawowy ekwipunek na 65 lvl'u czyli set za bm'y ( o tym się rozpisywać nie będę, jak znajdę temat odnośnie tego to wstawie linka lub może ktoś inny Ci przybliży - w skrócie jest to pierwszy set w którym idzie prowadzić w miarę dobrze pvp )  nie jest trudno, ale jeśli by zbierać samemu rzeczy potrzebne by kupić ten set, trafiając przy tym na przeciwną frakcje może Cię to kosztować dużo nerwów, bo raczej musisz się nastawić na wielokrotne zaliczanie gleby.. 
Jak mówiłem u góry - ja zostawiłem postacie 65 bo DLA MNIE na 65 lvl'u jest wieczna gonitwa za czymś, a ja oczekuję od gry, by wejść, pobawić się chwile i wyjść. Inną rzeczą jest, że Elyosi  ( jedna z frakcji w której ja niestety gram ) to banda idiotów, przez których nawet ja niedoświadczony gracz traciłem nerwy, bo na LOGIKE większość sytuacji było dla mnie oczywistych, a Oni jak zwykle czysty debilizm.. przykład chociażby  podczas robienia garnizonów ( robiąc garnizony zdobywasz medale walki potrzebne by kupić ten set za bm'y o którym pisałem ) gdzie jest dajmy na to tak jak ostatnio 6 Ely vs 2 Asmo, zamiast sklepać ich to każdy tylko używał  '' skila '' bieg wstecz i w ten oto sposób wszyscy się rozłożyli na wspomnianej przeze mnie '' glebie '' ...  Po prostu nie polecam gry po stronie Elyosów, ale to się wiąże też z tym, że grając po stronie Asmodianów już niestety ani ze mną, ani z nikim kto gra po stronie Ely nie będziesz mógł wspólnie grać / rozmawiać w grze. 

- Na temat rynku się nie wypowiadam, bo nie znam cen. 

- Czy opiera się na wkładaniu realnych pieniędzy ? - Tylko wtedy gdy nie jesteś zbyt cierpliwy, ponieważ do możliwości korzystania w 100% z gry  ( to jest między innymi - handel z innymi graczami, kupowanie rzeczy u agenta handlowego, robienie częściej instancji ) jest potrzebny Ci  złoty pakiet ( gold pack / GP ), który na Barusie jest drogi ( od 80 - 90 kk kinach <- waluta gry, a może i drożej teraz.. ) więc albo będziesz sprzedawać śmieci zdobyte w grze z mobów / instancji i sprzedać je u npc i w ten sposób zbierając na ten GP, albo wydasz normalną kase i zdobędziesz go w taki oto sposób. 

Opublikowano

Wiecie może, jak wygląda sytuacja na serwerze Nexus?

Opłaca się tam grać?

Ile kosztuję gold packi?

Uwielbiam, jak ktoś się pyta czy opłaca się w coś grać. Nie opłaca się grać w żadne MMORPG bo są tylko marnotractwem czasu i życia.  :ninja:

Odpowiadając na pytanie: o 6 rano jest 80% wpływ Asmo, 20% wpływ Ely. Asmo trzymają Sillus od nie wiem kiedy, a Abyss i Bassen od paru miesięcy z może krótkimi przerwami. Ogółem Ely nie uważali na lekcjach z latania więc nie masz co myśleć o jakichkolwiek siege z lataniem. Może się trafi jakaś zbłąkana duszyczka ale Ely od zawsze woleli pójść przyfarmić trochę PvE zamiast pójść się bić. Może jest to wynik mentalności, że jedna porażka i już wszyscy obrażeni na cały świat i każdy idzie do własnej piaskownicy? Dodatkowo ponieważ ich topowi gracze to w znacznej większości debile i hipokryci trzymający się w kółkach wzajemnej adoracji to jedyne co potrafią robić to farmić arenki lub jako cała frakcja przejmować bossy z inwazji dzięki większemu zergowi. Jeśli jednak do czegoś jest wymagana taktyka to albo się nie pokazują, albo przegrywają ponosząc sromotne klęski.

Gold Packi widziałem przed chwilą na sklepiku po 90kk u Asmo, a u Ely zapewne będzie podobnie. Co do samych ludzi to ranking Asmo jest zapełniony AP traderami (z top 10 teraz mogę wymienić min. 5 osób zabijających własne postaci). Może to być wynik tego, że Ely preferują namiętne PvE, a również może to być wynik tego, że pomimo wielu raportów FailForge ma ten problem gdzieś. Na serwerze biega na pewno parę osób na dopalaczach ale tak jest akurat na każdym serwerze. Jeśli chodzi o zgranie ludzi to Asmo po patchu z Pangaeą porzucili większość wewnętrznych wojenek na rzecz wspólnego zdobycia Pangaei i kontroli nad serwerem. Dramy znajdziesz zawsze i o wszystko ale jest to część tej gry i mentalności graczy.

Czy polecam? Jeśli ogarniasz na angielskim kliencie i nie chcesz grać na Barusie to jak najbardziej. Alternatywą może być Spatalols Asmodian ale tam nie wiem jak wygląda sytuacjana serwerze. Wiem tylko, że ich Asmo side jest najlepszą frakcją na siege w Pangaei.

Opublikowano

Polecam przeczytać jeszcze raz moje pytanie.
Jest tam napisane "Opłaca się TAM(serwer Nexus) grać?", a nie czy wgl. opłaca się grać w Aiona, bo sam grałem w to jakiś czas i teraz właśnie powracam, a nie trudno się domyśleć po postach, które aktualnie zakładam + udzielam się.

Także pograłbym na Spatalosie po stronie Asmo, ale mam tam już kilka postaci, więc troszkę odpada, a zabawa w nowe konto... sam wiesz :)
Drogie Gold Packi, bo na Spatalosie po stronie Ely znajdujesz po 60kk, a czasem jakiś uprzejmy handlarz da Ci za 55. 

Opublikowano

"farmić arenki" opłaca się to jeszcze farmić? Myślałem, że nie od momentu, gdy wyszedł set za BM.
Chyba, że coś pozmieniali i mamy całkowicie co innego.

Opublikowano

"farmić arenki" opłaca się to jeszcze farmić? Myślałem, że nie od momentu, gdy wyszedł set za BM.

za arenki masz cera. medale

Opublikowano

Zgaduję, że jest to potrzebne na set za AP, czy coś.

Arenki farmisz głównie dla Ceranium Medali oraz Honor Pointów od których zależna jest teraz Twoja ranga.

O zdobywaniu Ceramek możesz poczytać w poradniku @LittleBlack - Ceranitowe Medale - sposoby na ich zdobycie i służą one do kupowania najnowszych setów APkowych na 65lvl. Tak jak kiedyś end-game setami były te za Platinum czy Mithril Medale, tak teraz najlepsze są za Ceramki.

Honor Pointy zdobywasz za siege (jeśli oczywiście przeciwna frakcja się pojawi lub przyleci Dredgion), za bossy z Inwazji (jeśli dobrze pamiętam), z paru instancji PvE (jak Katalamize z Hyperionem gdzie łączna pula dzieli się na 12 graczy), z instancji PvP oraz za arenki. Te ostatnie polegają na zdobyciu uicketu na Arena of Glory z co-opa lub chaosa i tam w zależności od swojego miejsca możesz dostać mało lub bardzo dużo zarówno medali jak i punktów i APków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...