Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kubuntu, zwieszanie się systemu i brak Application Launcher

cody3223

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam 2 problemy (w sumie to 3):

1. Nie mogę otwierać więcej niż około 5 zakładek w firefox'ie bo zcina mi się przeglądarka a za nią cały system (przy tym wytępuje duże IOWait)
  2. Nie mogę otwierać kilku aplikacji naraz (np. Brackets+Mozilla+XAAMP, albo QApt i Mozilla), bo występuje to samo co powyżej, wszystko się zwiesza
  3. Niestety ale takie zwiechy kończą się albo 10 minutowym oczekiwaniem na cud, albo restartem systemu za pomocą przytrzymania przyciska wyłącz na komputerze (odcięcie zasilania), i po takim jednym zcięciu wywaliło mi cały pulpit plasma (był czarny) więc skasowałem zawartość ~/.cache, ale nie pomogło do końca ponieważ zniknął mi Application Launcher (kickoff) lub też linuxowa wersja "Menu Start"

Problemy 1, 2 występują najczęściej w parze z całym zajętym RAM'em lub gdy skacze IOWait, nie występowały na Windowsie, mój laptop to Pentium T4200, nV G105m, 2 GB RAM.

O ile przeżyję brak grania w minecraft (freeze systemu + Out of Memory), o tyle nie mogę ani za bardzo programować (etc, nie mogę uruchomić Code::Blocks/Brackets i równocześnie korzystać z Przeglądarki) i przeglądanie internetu staje się trudne (> 4-5 zakładek = freeze)

Opublikowano

najlepiej spróbować np. na LXDE

Akurat KDE chodzi mi bardzo szybko, nie zacina się, a na Ubuntu są te same problemy.

A co myślisz o Ubuntu Mate? Bo bardziej mi się podoba od LXDE.

Opublikowano

Ja polecam Mate. Może się wydawać nieco oldschoolowe, ale nie ma z nim problemów i nie jest zasobożerne.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Polecam Windowsa ;)

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Partycję SWAP masz? Przy 2 GB nie poradzisz sobie bez niej. No i masz Kubuntu 14.04 LTS z KDE 4 czy 15.04 z KDE 5? 

SWAP nie mam, myślałem że przudaje się przy <1GB, a ile wystarczy? 256mb?

15.04 z KDE 5 ze względu na Plasma 5

Polecam Windowsa ;)

Nieśmieszne

Opublikowano

SWAP nie mam, myślałem że przudaje się przy <1GB, a ile wystarczy? 256mb?

15.04 z KDE 5 ze względu na Plasma 5

Nieśmieszne

KDE 5 to nie jest jakiś tam stabilne środowisko - jak to KDE. :P

Raczej 1GB SWAP o ile zostawisz swappiness na 60 (przez 2 GB zmniejszenie raczej średnio polecam). Gdy już zrobisz taką partycję, by Linux z niej korzystał musisz zdefiniować jak ma być montowana w pliku /etc/fstab. Jak nie wiesz jak dodać to poszukaj w google. 

76561198093115115.pngAddFriend.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...