Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Złoty pociąg

oskar877

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o tzw "Złotym pociągu" ? Wszędzie o tym piszą. Jak myślicie, co może sie w nim znajdować? :D Pewnie jak go znajdą to go zaraz ktoś zabierze :P Pisać co o tym myślicie :P

WWO

Opublikowano

No dziwne by było jakby to rozdali <_< . W każdym kraju by chyba tak postąpili to będzie potężna ilosć nie tylko złota ale i dzieł sztuki, szwaby rabowały nie tylko pieniądze. Potencjalny znalazca może liczyć na znaleźne, ale przy takiej sumie nie zdziwię się jak jakiś ekspert w prawie oznajmi że w polskim prawie nie ma pojęcia znaleźnego.

Opublikowano

Pociąga warty miliardy najcenniejsze artefakty znajdują się w tym pociągu każdy chce go znaleźć bo w nim jest wszystko co najcenniejsze z tamtego okresu, aktualnie są tylko plotki że znajduje się gdzieś ale wątpię żeby ktoś go znalazł. 

Opublikowano

Może znajdą :D Fajnie by było. Ciekawy jaki jestem co w nim jest. Może zamiast skarbów to jakieś rupiecie i skład broni xD

WWO

Opublikowano

"złoty pociąg" xD

jakiś typek na łożu śmierci powiedział gdzie on się znajduje ale skoro wiedział to dlaczego sam nie próbował go znaleźć?

Media jeszcze wkrecily bajeczke że jest zaminowany żeby ludzie bali sie go szukac

wątpię aby taki pociąg był, a jeśli już to warty max 5 mln PLN w skupie złomu

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

znajdą go i wydobędą całego albo co się da, oczywiście nie da się zrobić tego z dnia na dzień, ale to kwestia miesięcy zapewne. oby tylko Ci co miejsce wskażą dostali re 10%

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

"złoty pociąg" xD

jakiś typek na łożu śmierci powiedział gdzie on się znajduje ale skoro wiedział to dlaczego sam nie próbował go znaleźć?

Media jeszcze wkrecily bajeczke że jest zaminowany żeby ludzie bali sie go szukac

wątpię aby taki pociąg był, a jeśli już to warty max 5 mln PLN w skupie złomu

To nie musi być wcale bajeczka i spiseg rządu z zaminowaniem. Jakbyś schował taką ilość kasy to też raczej wolałbyś ją zabezpieczyć, jakiś sejf czy coś w tym stylu nie zostawiłbyś jej tak aby byle człowiek ją znalazł. W warunkach wojennych zaminowanie mogło zapobiec a przynajmniej utrudnić dostęp do rzeczy.

Opublikowano

Pociąg istnieje niemal na pewno (potwierdził to historyk, który widział zdjęcie georadarowe) ale szanse na to, by były w nim ukryte zrabowane dzieła sztuki i złoto są niewielkie. Jest to raczej zwykły pociąg pancerny, który przewoził broń, amunicje lub nawet czołgi/działa pancerne.

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Wydaje mi się, że nie dostaną 10% znaleźnego. Taki pociąg podchodziłby pod dobra narodowe, których nie obejmuje znaleźne. 

Co do tego kto się zgłosił, to żydzi już podobno czarter wynajęli (joke).

>B.

fiR919k.png

Opublikowano

No i jeszcze istnieje możliwość, że to inny pociąg. Ten "złoty" to nie jedyny, który w tamtych rejonach zaginął.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

No i jeszcze istnieje możliwość, że to inny pociąg. Ten "złoty" to nie jedyny, który w tamtych rejonach zaginął.

Prawdopodobnie, to jest właśnie ten pociąg, ale bez pożądanej zawartości. 

Dlaczego? Skoro znaleziono go niedaleko Wałbrzycha, to na pewno stoi pusty. Docelowym miejscem tej "wycieczki" był właśnie Wałbrzych, więc niemieccy żołnierze najprawdopodobniej rozładowali towar a sam pociąg zostawili. Brzmi to całkiem sensownie, zważywszy na częste bombardowania linii kolejowych przez radzieckie wojska. Większość kosztowności wywieziono wgłąb Niemiec, by zdeponować je w tamtejszych bankach lub rozdzielić pomiędzy najbardziej "zasłużonych" dla Rzeszy nazistów.

Ghost1225.gif                               

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

Prawdopodobnie, to jest właśnie ten pociąg, ale bez pożądanej zawartości. 

Dlaczego? Skoro znaleziono go niedaleko Wałbrzycha, to na pewno stoi pusty. Docelowym miejscem tej "wycieczki" był właśnie Wałbrzych, więc niemieccy żołnierze najprawdopodobniej rozładowali towar a sam pociąg zostawili. Brzmi to całkiem sensownie, zważywszy na częste bombardowania linii kolejowych przez radzieckie wojska. Większość kosztowności wywieziono wgłąb Niemiec, by zdeponować je w tamtejszych bankach lub rozdzielić pomiędzy najbardziej "zasłużonych" dla Rzeszy nazistów.

A ja czytałem, że docelowym miejscem były Świebodzice. Więc jaka jest prawda?

tumblr_inline_nt05diSJ3v1r02w2j_500.gif

Opublikowano

A ja czytałem, że docelowym miejscem były Świebodzice. Więc jaka jest prawda?

Według legendy dotarł do Świebodzic, gdzie esesmani wymordowali całą załogę. Potem miał ruszyć do Wałbrzycha, do którego (podobno) nie dotarł.

Ghost1225.gif                               

ale papieża to ty szanuj

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...