Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Obsługa RAM'u przez płytę główną.

fww

Rekomendowane odpowiedzi

Nowicjusz
Opublikowano

Cześć!

Wybieram części do swojego nowego kompa (przynajmniej próbuję) ,przy wyborze płyty głównej natrafiłem w opisie na coś takiego:

" 4 banki pamięci obsługujące do 32 GB dwukanałowej pamięci DDR3 z taktowaniem: 1066/1333/1600/1866*/2000*/2133*/2200*/2400*/2600*/2666*/2800*/3000*/3100*/3200*/3300* (*OC) MHz"

Czy to znaczy, że jeśli kupię RAM DDR3 np. o taktowaniu 2400Mhz to płyta albo jej nie wykryje albo będzie i  tak działać z taktowaniem 1600Mh

, a jeśli kupie ram 1600mhz i podkręcę do tych 2400 to będzie ok?

Niech no mi ktoś zaznajomiony z tematem wytłumaczy bo ja już nie ogarniam :)

Z góry dzięki za odp.

Pozdro

Opublikowano

Nie będziesz mógł nigdy sobie podkręcić.

Częstotliwość pamięci nigdy  nie jest częstotliwością pracy pamięci, odnosi się to tylko do pamięci w trybie dual channel. 

Normalnie częstotliwość maksymalna pamięci to to polowa tego co pisze. WSZYSTKO ZALEŻY OD PROCESORA I KONTROLERA PAMIĘCI nie od tego jak będziesz sobie chciał ustawić 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To tak to końca nie działa napisz też jaki masz procesor, bo kupisz ramy 1600mhz a się okaże, że procesor obsługuje tylko 1066mhz i przepłacisz ;)

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Prawda jest tak że czasami podkręcając same pamięci traci się na wydajności kosztem droższej pamięci, jak zależy komuś na opłacalności to nie podkręca a jak woli wywalić pieniądze w błoto i zyskać kilka procent lepszej wydajności kosztem drogiej pamięci i stabilności to już jego problem i pieniądze. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...