Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Media Expert raty

gadus987

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.     Mam do wszystkich małe pytanie. Otóż ponad rok temu kupiłem (rodzina kupiła, jeden pies...) na raty komputer w rzeczonym sklepie. Wszystko pięknie ładnie, jego cena wynosiła jakieś 2700, coś koło tego. Raty na 36 miesięcy - 3 lata. I tutaj pojawia się problem. Otóż płacimy już 19 ratę na ten komputer wynoszącą 200zł. Każda rata wynosi 200zł. Łatwo obliczyć że na komputer kosztujący 2700 poszło  już 3800. Jeszcze łatwiej obliczyć iż jeśli zapłacimy wszystkie 36 rat to wyłożymy im 7200zł. I tutaj moje pytanie - jakim cudem ? Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim ? Pojechałem do nich dzisiaj, powiedzieli że nic się z tym nie da zrobić i ogólnie unikali tematu, że takie są raty . Kazali to spłacić i tyle. Raty są tak czy tak płacone w terminie itd, za raty płaci na poczcie rodzina, więc po prostu nie rozumiem jakim cudem komputer kosztujący 2700 w ratach może kosztować 7200 ? Czy to ja jestem debilem czy ktoś po prostu ładuje/załadował nas w za przeproszeniem ch**a przy podpisywaniu umowy ? Wybaczcie, ale naprawdę jestem zdenerwowany. Czy naprawdę kupno na raty może być aż tak kosztowne że dwukrotnie przekroczy cenę sprzętu ? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź. Dzięki :) I wybaczcie jeśli to głupie pytanie, ale nie rozumiem tego.

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Okej, ale coś słyszałem że jeśli spłaci się raty przed upływem umowy to bank musi oddać odsetki. Wydaje mi się że wspominali nawet o tym w Media Expert. To prawda ? I w takiej sytuacji musieli by oddać wszystkie odsetki, czy tylko odsetki naliczane że tak powiem od chwili spłaty całości ? No i jeszcze ile bym musiał oddać ? Reszte żeby dobić do tych 7200 ? Czy jak ...

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Tak to działa, płacisz po mniej ale łącznie więcej. Im by się nie opłacało gdybyś zapłacił tyle samo, ale później. Przyznać jednak muszę, że raty są spore, więc przy podpisywaniu umowy dostaliście spory %.

Opublikowano

Albo masz takie raty, że przez okres np 24 miesięcy płacisz 200 a przez pozostałe 12 po 50. 

To taki randomowy przykład ale instnieje coś takiego jak rata malejąca bo sam taką miałem.

Przeczytaj dokładnie umowę bo jest to NIE MOŻLIWE żeby rata przekroczyła 2x wartość komputera.

LukaSuper.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...