Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

mój pierwszy vps,znów błąd :l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,otóż jako iż postanowiłem zakupić swój pierwszy vps (w celach edukacyjnych)-to już na starcie pojawiły się problemy->jednym z nim jest komenda pkg search mysql,wyskakuje mi błąd który ująłem w ramkę i podpisałem cyfrą "1",-nie znaczy w sumie źle,bo teraz tak patrzę to wszystko w tej komendzie git jest,chodzi mi o to co zaznaczyłem później nie w ramce numer "2" tylko nad ramką,w tym okręgu (tzn miał być okrąg :D),-chodzi mi o ten komunikat,może mi ktoś jakoś pomóc?

post-1405529-0-36745500-1440657784.png

Opublikowano

No więc, komunikat w ramce drugiej nie oznacza nic złego, jest to informacja, że można zaktualizować porty.

Komunikat w tym twoim "okręgu", daje Ci informacje, że jeśli chcesz zaktualizować starszy format tego pakietu, najpierw uruchom pkg2ng, szczerze nie wiem jak temu zaradzić, nigdy się z tym nie spotkałem. Może coś wymyślisz.

logo8.png

Niedługo...

Opublikowano

@ellanore wlasnie dlatego w drugiej komendzie "portsnap update" zaktualizuje :l nie mam pojecia nawet nie wiem co myslec,nie wiem z czym to sie je,w koncu moj pierwszy vps :P

2 masz aktualne porty

1 po co szukasz? pkg install databases/mysql56-server

Subiektywny ku.wa blok ciosu szma.o

Opublikowano

Wpisz kolejno:

pkg check -Ba, pkg update -f

A jeśli nie podziała, to:

pkg -vv, pkg upgrade

logo8.png

Niedługo...

Opublikowano

@ellanore a tak sie tez zastanawiam,gdybym postawil hamaka na terenzo,spakowal calosc w ftp i wrzucil i wypakowal na swoim vps,tooooo odpaliloby czy nie? :D

spakował całość w ftp? jak napiszesz po polsku to pewnie odpiszemy.

Jak chcesz przenosić system w ten sposób, nie pozostaje mi nic jak życzyć powodzenia, ale jak podstaw nie ogarniasz to stawiam że nic to nie da.

Nie odpali xD i sftp nie ftp ;]]]

Subiektywny ku.wa blok ciosu szma.o

Opublikowano

No więc, komunikat w ramce drugiej nie oznacza nic złego, jest to informacja, że można zaktualizować porty.

Komunikat w tym twoim "okręgu", daje Ci informacje, że jeśli chcesz zaktualizować starszy format tego pakietu, najpierw uruchom pkg2ng, szczerze nie wiem jak temu zaradzić, nigdy się z tym nie spotkałem. Może coś wymyślisz.

Pff co za bzdury. 

@ellanore wlasnie dlatego w drugiej komendzie "portsnap update" zaktualizuje :l nie mam pojecia nawet nie wiem co myslec,nie wiem z czym to sie je,w koncu moj pierwszy vps :P

Ech..

2 masz aktualne porty

1 po co szukasz? pkg install databases/mysql56-server

Pff idź się podszkol albo wejdź na google a nie z głowy pisz bo coś nie wyszło ;)

Zainstaluj od nowa mysql.

Hahaahaha ok..

Wpisz kolejno:

pkg check -Ba, pkg update -f

A jeśli nie podziała, to:

pkg -vv, pkg upgrade

Pff widzę zerżnięte z zagranicznego forum i wkleiłeś a nawet nie wiesz co.

@ellanore a tak sie tez zastanawiam,gdybym postawil hamaka na terenzo,spakowal calosc w ftp i wrzucil i wypakowal na swoim vps,tooooo odpaliloby czy nie? :D

Na VPSie i tak musisz sobie zainstalować sam mysql, zatem na maszynie terenzo jedynie możesz się bawić, szkolić, edytować na szybko itd itd.

spakował całość w ftp? jak napiszesz po polsku to pewnie odpiszemy.

Jak chcesz przenosić system w ten sposób, nie pozostaje mi nic jak życzyć powodzenia, ale jak podstaw nie ogarniasz to stawiam że nic to nie da.

Nie odpali xD i sftp nie ftp ;]]]

Ech, ftp jak i sftp to prawie to samo, jedynie działanie ftp jest takie że port ma 21 i ftp dobre rozwiązanie pod strony, nie będę się rozpisywać.

Ech pseudo technicy, nawet nie potraficie odczytać co ma zrobić z screena, idźcie się szkolić gdzieś indziej w tej dziedzinie bo żaden z was NIE MA RACJI.

Po 1, wpisz polecenie:

pkg2ng

Po drugie będą errory pewnie i pewnie i tak nie zainstaluje się.. 

Po 3 co do komendy instalowania mysql:

pkg install mysql56-server

O ile dobrze pamiętam.

Po trzecie pewnie znowu jakieś errory będą jak tak to komenda:

cd /usr/ports/databases/mysql56-server && make install WITH_XCHARSET=all clean

Po czwarte jak będą errory to proszę o ściągnięcie TV, uruchomienie i nwm napisz mi na gg albo na pw to Ci pomogę w niecałe 10 minut.

Instaluj zawsze mysql56, i nikogo nie słuchaj z tego tematu, moja dobra rada.

Pozdrawiam. 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano
pkg install mysql56-server 

Ta komenda o ile się nie mylę jest do BSD 10/+

Do starszych byłoby

pkg_add -rv mysql56-server

To się mylisz, ta komenda współpracuje już od FreeBSDka 8.4 ;) ta pkg install mysql56-server

A ta druga komenda(pkg_add -rv mysql56-server) to pobiera wersję portable bez instalowania, zły pomysł ;)

Ktoś jakiś debil za przeproszeniem pseudo technik napisał poradnik tutaj z tą komendą pkg_add i każdy używa tego a to jest złe rozwiązanie, dobre dla komputerów i dla tych którzy chcą szybko coś pobrać bez instalacji..

Pozdrawiam. 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

To się mylisz, ta komenda współpracuje już od FreeBSDka 8.4 ;) ta pkg install mysql56-server

A ta druga komenda(pkg_add -rv mysql56-server) to pobiera wersję portable bez instalowania, zły pomysł ;)

Ktoś jakiś debil za przeproszeniem pseudo technik napisał poradnik tutaj z tą komendą pkg_add i każdy używa tego a to jest złe rozwiązanie, dobre dla komputerów i dla tych którzy chcą szybko coś pobrać bez instalacji..

Pozdrawiam. 

Może i złe, aczkolwiek w pełni działające ;)

1221me.md.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...