Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czarny pasek na matrycy

KimAhYoung

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio dostrzegłem dziwny ok. 1-2mm czarny pasek na górze matrycy, nie jest to wina monitora bo kursor nie chce iść dalej, po porostu jakby się tam kończył ekran, mam 22" (1680x1050) samsunga (+ nie wiem czy to potrzebne, 17" (1280x1024) benqa jako drugi monitor). Szukałem w ustawieniach karty graf. ale tylko przy drugim (17") miałem opcje przesuwania obrazu, grzebałem w ustawieniach monitora (22") lecz tam te opcje były "niedostępne". Jakieś pomysły o co może chodzić? (albo jak odblokować te opcje w monitorze, próbowałem dosłownie wszystkiego) za rozwiązanie problemu, poleci limicik.

Foto:

MLBQ1pu.jpg

3JcjhIq.png
Pomogłem? Daj "Lubię to", to nic nie kosztuje...
MyAnimeList

Opublikowano

No to w czym jest  problem ?   Nie ma tam matrycy dalej to czego wymagasz od monitora że się nagle rozszerzy ? Niedostępne bo pewnie ustawione automatycznie na skalowanie 1:1 pixela. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

No to w czym jest  problem ?   Nie ma tam matrycy dalej to czego wymagasz od monitora że się nagle rozszerzy ? Niedostępne bo pewnie ustawione automatycznie na skalowanie 1:1 pixela. 

Więc sądzisz, że producent tak sobie wymyślił, że tam będzie szła dłuuuuga czarna linia? poza tym mam ten monitor ok. pół roku i wcześniej tego nie widziałem.

3JcjhIq.png
MyAnimeList

Opublikowano

No i po co odnawiasz ? Tak ma być i tak będzie , policz sobie linie na matrycy jak się będą zgadzały z rozdzielczością to tylko tracisz czas na bezsensowne pytania. Miliony monitorów to ma a ty sobie upieprzyłeś że twój ma tego nie mieć, gdzieś się w  końcu kończy granica matrycy. Każda matryca ma obwolutę po kilka minimetrów nie ma matryc kończących się równo z obrazem. 

To juz twój problem ze producent sprzętu nie dopasował ramki monitora do dokładnego rozmiaru obszaru widocznego na matrycy, zresztą masz gruchota z przed wieków, z beznadziejną rozdzielczością jak na dzisiejsze czasy to się nie dziw miernej jakości wykończenia sprzętu dla mas a nie sprzętu profesionalnego

Opublikowano

No i po co odnawiasz ? Tak ma być i tak będzie , policz sobie linie na matrycy jak się będą zgadzały z rozdzielczością to tylko tracisz czas na bezsensowne pytania. Miliony monitorów to ma a ty sobie upieprzyłeś że twój ma tego nie mieć, gdzieś się w  końcu kończy granica matrycy. Każda matryca ma obwolutę po kilka minimetrów nie ma matryc kończących się równo z obrazem. 

To juz twój problem ze producent sprzętu nie dopasował ramki monitora do dokładnego rozmiaru obszaru widocznego na matrycy, zresztą masz gruchota z przed wieków, z beznadziejną rozdzielczością jak na dzisiejsze czasy to się nie dziw miernej jakości wykończenia sprzętu dla mas a nie sprzętu profesionalnego

1. wcześniej tego nie było...

2. owszem jest dość stary (kupiłem używanego) ale specjalnie wybrałem taką rozdzielczość 

3. monitor swojego czasu był BARDZO DOBRY

4. "zresztą masz gruchota z przed wieków, z beznadziejną rozdzielczością jak na dzisiejsze czasy" nie każdego stać na nowego 24" IPSa... 

5. jeśli nie udzielasz odp. na zadane pytanie jest to SPAM i powinieneś dostać %%% 

3JcjhIq.png
MyAnimeList

Opublikowano

Nie rozumiem problemu ...

Masz czarny pasek ? 

To tyle ale tak szczerze co ci to wadzi ? 

Tak jak napisał Ktosiu to stary sprzęt i nie wymagaj dopasowania idealnego poza tym 

Nie wiem jak ci pomóc próbowałeś zmianę rozdzielczośći ? 

A może to jakaś lekka usterka monitora ?

A dopuszczasz myśl że ktosiu ma racje .?.

Opublikowano

Gruchot bo nietypowa rozdzielczość, w grach zmieszasz sobie widoczność na boki o prawie 15% bo to 16:10 a nie 16:9 monitor

Zawsze było tylko akurat ci się tak zwidziało że nie było, nie masz i nie miałeś nigdy żadnego problemu, skoro dla myszki to granica obrazu nie ma żadnej możliwości żeby było cokolwiek więcej lini niż ustawiona rozdzielczość w ustawieniach rozdzielczości systemu 

Opublikowano

Dobra, zamknijcie już ten temat, bo na tym forum poza "hejtem" w moim kierunku już pewnie nic nie zobaczę... 

3JcjhIq.png
MyAnimeList

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...