Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Silownia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, od tygodnia chodze na silownie, dlatego ze mam dosc siedzenia na dupie. i

chce wrescie cos zrobic ze soba. chce nabrac miesni byc zdrowym i silnym

mam 16 lat aktualenie i cisne bez zadnych suplementow.

od tygodnia probuje sobie ulozyc taka diete zeby byly lepsze efekty.

staram sie ograniczyc jak najmniej slodyczyc i tlustych rzeczy.

jem zdrowe zarcie duzo protein jakies serki z bialkiem, mieso i te sprawy .

cwicze 3/4 dni w tygodniu

1 dzien - biceps, klata

2 dzien - triceps, barki

3 dzien - nogi, cardio

i chcial bym sie dowiedziec po ilu miesiacach zobacze dopiero

pierwsze efekty. dlatego ze jestem osoba nie cierpliwa i latwo rezygnuje

ale jednak chcial bym na nastepne wakacje przyjechac troche napakowany

i byc wrescie zdrowy. z gory dziekuje :)

Bullet for my Valentine <3

Opublikowano

Z tekstu wywnioskowałem, że jesteś na redukcji, tak? Czyli spalasz tkankę tłuszczową, tak? Możesz jechać na białku i bcaa. Białko to wiadomo - "podstawa", a bcaa to taki bajer, że jak chudniesz to Ci mięśnie nie spadają. Polecam, 99% osób na redukcji to stosuje. Po 2 nie spodziewaj się efektów po 2-3 tygodniach, ani nawet po miesiącu. Tyłeś 2 lata to raczej nie schudniesz w 3 dni, co? 

PS. Nogi i cardio bym rozdzielił oraz dodał do tej rozpiski plecy. ;)

Opublikowano

nie rób cardio na masie bo to się mija z celem, nie rób chujowej masy, jedz zdrowo z nadwyżką kcal, 1,5g białka na kg masy ciała wystarczy, trening zacznij od fbw (wszystkie partie na jednym treningu) bo z początku wystarczy żeby mięśnie dostały sygnał, na trening dzielony zmień dopiero po 6-8 tygodniach, olej gainera kup whey i dobijaj nim białko i przede wszystkim tylko wolny ciężar ( drążek, ławeczka, sztanga, poręcze itd) j**** maszyny, pozdro, rośnij

Opublikowano

nie rób cardio na masie bo to się mija z celem, nie rób chujowej masy, jedz zdrowo z nadwyżką kcal, 1,5g białka na kg masy ciała wystarczy, trening zacznij od fbw (wszystkie partie na jednym treningu) bo z początku wystarczy żeby mięśnie dostały sygnał, na trening dzielony zmień dopiero po 6-8 tygodniach, olej gainera kup whey i dobijaj nim białko i przede wszystkim tylko wolny ciężar ( drążek, ławeczka, sztanga, poręcze itd) j**** maszyny, pozdro, rośnij

cardio warto robić zawsze :) dlaczego? bo nie zaniedbujemy wtedy kondycji :) robimy go po prostu mniej 2-3x w tyg. po 15-30 minut max. :) co do fbw jak dla mnie s**t :) wolny ciężar, kolejne pieprzenie, powinno się robić miesiąc(ew. dwa) wolny, +/- 2 tyg. potem maszyn :) dlaczego? warto pomyśleć o stawach, a nie niszczyć je sobie cały czas ;)

a plecow nie robisz ? -.-  pierwsze efekty takie bardziej zauwazalne zobaczysz min po pol roku chyba ze walisz towar ale raczej watpie ;)

pierwsze efekty widać już po miesiącu dobrej diety, ale nie ma co oczekiwać, że będzie się wielkim jak kulturyści :) walenie towaru, też nie równa się dobry wygląd :)

Opublikowano

Pierdol jakieś splity, rób trening push/pull. Dieta też nie znaczy nie pije słodkiego/tłustego. Nie rób na maszynach bo idziesz na siłownie a nie rehabilitacje, only wolny ciężar. Podbijaj na pw to ci dietke i trening ułoże, ćwicz 5 razy w tygodniu

Z tekstu wywnioskowałem, że jesteś na redukcji, tak? Czyli spalasz tkankę tłuszczową, tak? Możesz jechać na białku i bcaa. Białko to wiadomo - "podstawa", a bcaa to taki bajer, że jak chudniesz to Ci mięśnie nie spadają. Polecam, 99% osób na redukcji to stosuje. Po 2 nie spodziewaj się efektów po 2-3 tygodniach, ani nawet po miesiącu. Tyłeś 2 lata to raczej nie schudniesz w 3 dni, co? 

PS. Nogi i cardio bym rozdzielił oraz dodał do tej rozpiski plecy.  ;)

BCAA to czysty biznes, jak masz dietke dobrą to masz wystarczająco dużo bcaa z białka, strata siana. A jak nie ma diety to niech się nie bierze za odżywki 

um nie jestem na redukcji bo musze sobie kupic gainer,

jestem ogolnie jak scierka troche na 183 cm waze 69 kg.

K***a nie kupuj gainera, wiem że to jara bo wpierdalasz sobie proszek jak kulturysta ale to pozera jak c**j, tym bardziej że nie masz pojęcia i cie zaleje i c**j z tego będziesz miał

23d5997a573e9.jpg

Opublikowano

cardio warto robić zawsze :) dlaczego? bo nie zaniedbujemy wtedy kondycji :) robimy go po prostu mniej 2-3x w tyg. po 15-30 minut max. :) co do fbw jak dla mnie s**t :) wolny ciężar, kolejne pieprzenie, powinno się robić miesiąc(ew. dwa) wolny, +/- 2 tyg. potem maszyn :) dlaczego? warto pomyśleć o stawach, a nie niszczyć je sobie cały czas ;)

pierwsze efekty widać już po miesiącu dobrej diety, ale nie ma co oczekiwać, że będzie się wielkim jak kulturyści :) walenie towaru, też nie równa się dobry wygląd :)

te pierwsze efekty po miesiacu to nic innego jak lekko napuchniete miesnie wiec.. a jak walisz towar to twoj organizm jest jak gabka wszystko chlonie ;) 

Opublikowano

te pierwsze efekty po miesiacu to nic innego jak lekko napuchniete miesnie wiec.. a jak walisz towar to twoj organizm jest jak gabka wszystko chlonie ;)

Mam inne zdanie co do pierwszego miesiąca. :) Co do towaru, to możesz go walić, a i tak nie urośniesz, nie trzymając diety i ćwicząc. 

Opublikowano

tak wiec ogolnie od poniedzialku biore sie za ostra diete.

czyli mieso warzywa owoce bez slodkiego moze tylko w niedziele lub soboty cos slodkiego

.

z gory dziekuje chlopacy. bede dalej pil gainer ale raz na dzien z obiadem.

Bullet for my Valentine <3

Opublikowano

@015435

Aktualne jest to, że ułożysz dietkę?

@ top

nogi + cardio? Trochę dziwne dobrałeś.

Minimalne efekty zobaczysz po 2 miesiącach, ale to będą takie efekty, że ledwo co je zobaczysz, bynajmniej ja tak miałem lecz teraz sporo spadłem(nie chodzę pół roku i od poniedziałku tyram ostro again).

Jeżeli chcesz się zalać to rób ciągle sobie gainery, o dziwo masę łatwiej zrzucić jak Ją zrobić, tak samo z rzeźbą, łatwiej jest Ją zrobić niż masę.

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

­Jak dla mnie zaczynanie z siłownią i od razu branie odżywek jest śmieszne iż na początku wszystko ładnie wchodzi, i masa, siła więc wszelkie odżywki są w tym okresie zbędne iż ciało uodparnia się na to po jakimś czasie. Ja swoją pierwszą odżywkę wziąłem po ponad rocznym trenowaniu min. była to kreatyna 'mono'. Więc na twoim miejscu na razie jechałbym na sucho, przy jakimś zastoju dopiero zacząłbym coś brać :).

6222704500-1434194730.png

Opublikowano

Stawy są od tego żeby pracowały, jak chcesz o nie zadbać, pozwól im robić swoje. One też się wzmacniają. Oczywiście w granicach rozsądku. Jeśli by zaczął od fbw i drążka, jakichś pompek, dipów na pewno stawy by się nie poniszczyły. Tylko jest jeden warunek, trenować z głową poprzedzając trening rozgrzewką.

Opublikowano

Stawy są od tego żeby pracowały, jak chcesz o nie zadbać, pozwól im robić swoje. One też się wzmacniają. Oczywiście w granicach rozsądku. Jeśli by zaczął od fbw i drążka, jakichś pompek, dipów na pewno stawy by się nie poniszczyły. Tylko jest jeden warunek, trenować z głową poprzedzając trening rozgrzewką.

wzmocnienie nie równa się = wytarcie i przeciążenie :)

Opublikowano

wzmocnienie nie równa się = wytarcie i przeciążenie :)

Jeśli je wzmocnisz, uwierz, nie będą się przeciążać. Trenuje od kilku lat. Jeśli masz wytrzymałe i silne stawy, nie przeciążą się. Już nie siej takiej zgrozy bo za niedługo nie będzie można się podciągać bo jeszcze bicepsa przeciążysz.

Opublikowano

Jeśli je wzmocnisz, uwierz, nie będą się przeciążać. Trenuje od kilku lat. Jeśli masz wytrzymałe i silne stawy, nie przeciążą się. Już nie siej takiej zgrozy bo za niedługo nie będzie można się podciągać bo jeszcze bicepsa przeciążysz.

Żebyś się z czasem nie zdziwił. :) Btw. mięśnie, a stawy to dwie zupełnie inne bajki :)

Opublikowano

Żebyś się z czasem nie zdziwił. :) Btw. mięśnie, a stawy to dwie zupełnie inne bajki :)

Masz racje że nie ma co porównywać mięśni i stawów. Przeciętny kowalski ćwiczący na siłowni tylko po to żeby dobrze wyglądać nie będzie miał problemów ze stawami, o ile podejdzie do tego z głową. Jeśli na początku nie będzie sobie stawiał celów, które nawet dla zawodowca są trudne do zrealizowania, stawy spokojnie nadążą. Mówie tu o progresji ciężarów. W dzisiejszych czasach jest ten problem że wszystko co zjesz jest złe, nie dobre, nikt nie jest zdrowy, nie wolno trenować bo się przeciążysz, najlepiej jest się powiesić.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...