Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkatalog zamiast index.php

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znaczy, że jak wrzucisz pliki strony w podkatalog to taki adres nie działa? Musisz wpisać index.php?

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

TZN, chciałbym żeby strona w podkatalogu /strona/ normalnie się odpalała przez index.php ale nie chcę żeby było widać to index.php w adresie strony w przeglądarce, samo "strona.pl/strona" nie "strona.pl/strona/index.php"

Opublikowano

Wchodząc na stronę strona.pl/strona daje taki sam efekt jak strona.pl/strona/index.php. Jeżeli w adresie nie ma pliku index, to serwer automatycznie szuka domyślnego pliku, czyli index.php|html|htm|itp.

Bardziej wskazane jest, aby użyć RewriteEngine. Poczytaj na temat pliku .htaccess.

Opublikowano

Poważne projekty stawia się a frameworkach, które mają swój własny sytem routingu.

Albo po prostu ustawia się przepisywanie adresu w htaccess.

gamedevmania.com

Opublikowano

Albo po prostu ustawia się przepisywanie adresu w htaccess.

Widać, że nigdy nie pracowałeś przy żadnym większym projekcie :)

mjut.png
Opublikowano

Poważne projekty stawia się a frameworkach, które mają swój własny sytem routingu.

A co to ma wspólnego z tematem? ;) Autor raczej nie pisze poważnej aplikacji.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Widać, że nigdy nie pracowałeś przy żadnym większym projekcie :)

Byłeś w stanie tym oklepanyn tekstem się dowartościować choć odrobinę?

W dodatku nie zrozumiałeś problemu autora, dlatego polecam poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem.

Twoje posty nic nie wnoszą do tematu. Jak tak dalej pójdzie to nie wróże dobrej przyszłości.

Co do tematu. Autorze, jeśli wpiszesz adres bez index.php no to nie będzie widać tego index.php. Więc nie rozumiem co chcesz osiągnąć. Wyjaśnij to po ludzku.

gamedevmania.com

Opublikowano

@Writen

Jak to? Jak wejdziesz na jakąś stronę, która nie ma skonfigurowanego odpowiednio htaccess (a tak jest domyślnie) to wchodząc na http://www.strona.pl/, otrzymasz http://www.strona.pl/index.php.

Autorze, poczytaj o RewriteEngine (modyfikacja htaccess)

3587513.png

Potrzebujesz pomocy? Pisz śmiało na PW/Skype/Gadu-Gadu!

(albo napisz na forum... ^.^)

Opublikowano

Przykłąd mojej strony na hostingu cba.pl.

ocztest.cba.pl/admin/

Można to zauważyć na większości stron postawionych na darmowych hostingach gdzie nie masz możliwości edytowania pliku htaccess..

3587513.png

Opublikowano

Przykłąd mojej strony na hostingu cba.pl.

ocztest.cba.pl/admin/

Można to zauważyć na większości stron postawionych na darmowych hostingach gdzie nie masz możliwości edytowania pliku htaccess..

Doceniam chęci, ale.. na stronie ocztest.cba.pl/admin/ wyczuwam przekierowanie do login.php

A wchodząc na samo ocztest.cba.pl nie ma index.php|html w adresie. Masz działający przykład? (oczywiście bez przekierowania :p)

gamedevmania.com

Opublikowano

Tfu, jebło mi się. Co nie zmienia faktu ze pojawia się po przekierowaniu (czego tez pewnie chciałby uniknąć autor)

3587513.png

Opublikowano

Polecam zapoznać się autorowi z:

http://northpole.pl/przyjazne-linki/

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...