Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z plikiem vold.fstab

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem posiadał tablet Kiano slimtab73G zrootowany na którym jest tylko 0,98GB pamięci wewnętrznej więc chciałem zamienić kartę SD (16GB) z pamięcią wewnętrzną, lecz tutaj mam problem bo nie mogę znaleźć pliku albo go nie ma konkretniej chodzi o "vold.fstab". Liczę na waszą pomoc, oczywiście daję like :)

Edit: posiadam android 4.4.2

Opublikowano

Jak rozumiem masz root'a?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

eHealth e-cigarette -> ego ce3 -> ego ce4 -> ego ce5 ->Provog Yago ->Evod MT3 ->KangerTech Protank3 -> Glassomizer BVC -> Glassomizer BVC [2x] -> KangerTech T3S -> ASPIRE CE5 BVC -> Vision Spinner I -> Vision Spinner II -> Mild Master -> Eleaf iStick 20w -> GS Air -> V-Spot -> Anyvape VMW SubOhm -> Smok VCT -> Mutation xv2 -> Evic VTC Mini -> UD Hunter -> Goblin Mini RTA -> Cuboid 200w -> Limitless RDTA

Opublikowano

Co niby mam zrobić? Ściągłem to ale i tak nie mogę znaleźć tego pliku.Może byś tak opisał co mam zrobić?Bo ja już próbowałem chyba wszystkiego.

Tak ciężko się domyśleć, że gdy wskazałem Ci program, nim powinieneś szukać?

Zakładam, że chcesz sprawić by system widział extsd jako sdcard.

Odradzam Ci bawienie się vold.fstab, łatwiej jest to zrobić linuxowo.

Pobierz Terminal Emulator.

su [ Wchodzisz w tryb roota ]
umount /dev/block/vold/93:64 (zdejmuje internal SD)
umount /dev/block/vold/179:1 (zdejmuje extsd)
mount -o -t vfat /dev/block/vold/179:1 /mnt/sdcard (nakłada zewnętrzną sd jakkowewnętrzną)
mount -o -t vfat /dev/block/vold/93:64 /mnt/extsd (montuje wewnętrzną pamięć jako zewnętrzną sd)
mount -o remount,rw -t vfat /dev/block/vold/179:1 /mnt/sdcard (remont z Ro do RW)
mount -o remount,rw -t vfat /dev/block/vold/93:64 /mnt/extsd (remont z Ro do RW)

­

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

eHealth e-cigarette -> ego ce3 -> ego ce4 -> ego ce5 ->Provog Yago ->Evod MT3 ->KangerTech Protank3 -> Glassomizer BVC -> Glassomizer BVC [2x] -> KangerTech T3S -> ASPIRE CE5 BVC -> Vision Spinner I -> Vision Spinner II -> Mild Master -> Eleaf iStick 20w -> GS Air -> V-Spot -> Anyvape VMW SubOhm -> Smok VCT -> Mutation xv2 -> Evic VTC Mini -> UD Hunter -> Goblin Mini RTA -> Cuboid 200w -> Limitless RDTA

Opublikowano

Edit: dobra już załapałem.

Jak uważasz, ze to mozolne zawsze możesz zrobić to na komputerze, przez adb.

­

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

Opublikowano

Zaakceptowałeś zezwolenia roota?
// Możesz tak czy siak edytować voldfstab.
On siedzi bodajże w sdcard lub w /etc, jak nie możesz go znaleźć to szukajka.

Tu masz fajny poradnik.

http://www.michalc.pl/poradniki-tekstowe/telefony-tablety-android/edytowanie-pliku-vold-fstab/

­

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

Opublikowano

Nie ma tego pliku, Może jakieś inne pomysły? Wyczytałem na internecie że ten plik nie istnieje w wersji androida 4.4.2 więc może jakaś nakładka albo coś? Bardzo mi na tym zależy więc prosiłbym o jak najszybszą pomoc. I nie nie ma tego pliku vold.fstab po prostu go nie ma.

Opublikowano

Nie ma tego pliku, Może jakieś inne pomysły? Wyczytałem na internecie że ten plik nie istnieje w wersji androida 4.4.2 więc może jakaś nakładka albo coś? Bardzo mi na tym zależy więc prosiłbym o jak najszybszą pomoc. I nie nie ma tego pliku vold.fstab po prostu go nie ma.

<facepalm>

nie zauważyłem wersji andka :v.

Powiedz mi dokładnie, po co Ci grzebanie w tym pliku, to zrobimy to inną metodą.

­

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

Opublikowano

Chciałem zamienić pamieć wewnętrzną (0.92GB) z kartą pamięci (16GB)  Aby móc zainstalować na nim więcej programów.

Opublikowano

Chciałem zamienić pamieć wewnętrzną (0.92GB) z kartą pamięci (16GB)  Aby móc zainstalować na nim więcej programów.

Nie lepszy link2sd? :D

Partycjonujesz sd [ gparted np. ] i potem link2sd. Robiłem tak w HTC Desire.

­

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...