Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Informatyk KL.1

RoZZei

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema za tydz kończą się wakacje, dlatego mam kilka pytań.

I czy informatycy maja matematykę na komputerach.

Czy potrzeby jest już dobry komputer do zadań domowych z informatyki.

Jak bysie mieli więcej uwag co będzie mnie czekało w szkole informatycznej to proszę pisać. 

zwi17b.jpg                   NeverBeAlone

Opublikowano

Technikum informatyczne to ciota i c**j tak w skrócie mówiąc. Jeśli chcesz się czegoś nauczyć to musisz to robić samemu. Na lekcjach nauczysz się pierdół o działaniu urządzeń peryferyjnych, konfigurowanie serwera do podstawowych ról, dowiesz się jak ciągnąć robić kabla i takie tam. Interesuje Cię programowanie? Pewnie skończy się na bardzo, bardzo prostym webdevie (podstawa JSa i PHP, wstęp do OOP i bazy danych)

>I czy informatycy maja matematykę na komputerach.

Nie rozumiem pytania, możesz wyjaśnić?

>Czy potrzeby jest już dobry komputer do zadań domowych z informatyki.

Jeśli nie macie dodatkowych kursów z grafiki 3D, edytowania filmów czy coś takiego to możesz nawet na P4 512mb ram pracować.

Opublikowano

Siema za tydz kończą się wakacje, dlatego mam kilka pytań.

Jak bysie mieli więcej uwag co będzie mnie czekało w szkole informatycznej to proszę pisać. 

Nie.

Nie. Bynajmniej mi :P A przykład zadań to, duperele w photoshopie, strony w html, czy bazy danych. Oraz rzeczy związane z sieciami itp. 

Co będzie cie czekało ? 

W sumie to nic, zwykła nauka. Z tym, że bd miał rozszerzoną matmę i fizykę. Pod koniec 2 klasy będziesz miał egzaminy zawodowe, aż do 4 klasy. Ogólnie nic ciekawego :P

Dobrze, że jeszcze tylko rok w tym technikum mi został : D 

Ja żałuję, że poszedłem do tech. informatycznego. Na początku była zajawka i wgl. jednak później to przechodzi i zdajesz sobie sprawę, że od zawsze marzyłeś o tańcu klasycznym :v

gfgdf

Opublikowano

­1. Komputery są zazwyczaj tylko w tych salach, gdzie jest to wymagane. Będziecie pisać normalnie w zeszytach.

2. Wątpię. Na informatyku będziesz uczył się głównie jakichś podstaw, a w większości szkół  i tak komputery nie są jakieś najlepsze.

Opublikowano

Czyli normalnie bedziemy pisac w zeszytach? OK

A czyli lepiej kupic  nowego kompa czy moge zostac na 15letnim kompie

zwi17b.jpg                   NeverBeAlone

Opublikowano

Czyli normalnie bedziemy pisac w zeszytach? OK

Tak, to będzie zwykła nauka. zeszyty, podręczniki itd. Z tym, że w 2 klasie będziesz miał znacznie więcej zawodowych przedmiotów, a nie będziesz miał chemii, biologii, geografii. WOS połączy się z historią->to będzie tak zwany his (historia i społeczeństwo, całkiem ciekawy)

gfgdf

Opublikowano

Czyli kij z pisania programow itp?

Będziecie pisali w pascalu, c++ a później może w czymś innym, nie martw się. Nie licz na to, że będziesz jakoś niesamowity z informatyki, do tego musisz dojść sam.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Czyli kij z pisania programow itp?

U mnie do tej pory było:

Lekkie wprowadzenie do C++

JavaScript, chodź tutaj, znalazło się parę skryptów, przy których można było się namęczyć. Wszystko też zależy od nauczyciela. Czy jest ambitny czy raczej odwrotnie. 

No i pisanie w html. 

Będziecie pisali w pascalu, c++ a później może w czymś innym, nie martw się. Nie licz na to, że będziesz jakoś niesamowity z informatyki, do tego musisz dojść sam.

tak jak @Lesteross

dostajesz tylko wskazówki i wprowadzenie, resztę musisz sam. 

gfgdf

Opublikowano

I tak po technikum nie masz dobrej pracy, chyba, że lubisz składać pcty w komputroniku

Nie wiem czy dla beki, ale boje się, że nie, wiec zdradzę Ci sekret:

to gdzie będziesz pracował nie zależy od szkoły którą skończyłeś, tylko od tego co umiesz.

Na sensowne programowanie nie licz, jedynie jakieś marne wprowadzenie.

Bywalec
Opublikowano

Jak masz zamiar w przyszłości robić coś związanego z informatyką to polecam w wolnym czasie przysiąść i samemu zacząć robić coś w tym kierunku.

Opublikowano

Jeśli myślisz poważnie to zaawansowane programowanie to dopiero na studiach. 

Nie ma co czekać na studia - najlepiej już teraz samemu zacząć. Na studiach zaczynają wymagać, to fakt, ale nauczyć się tak czy tak sam musisz.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

I tak po technikum nie masz dobrej pracy, chyba, że lubisz składać pcty w komputroniku.

Racja w Polsce będzie skazany na porażkę, ale przecież Niemcy czy UK są tak blisko... tam na tym głupim składaniu PC można żyć jak sultan.

Opublikowano

bo hardiel żyje w przekonaniu, że technikum gówno daje i wszyscy powinni zapierdalać do razu liceum a potem od razu na studia.

@topic ja akurat jestem na teleinformatyce i jeśli chodzi Ci o matematyke to raczej na każdym profilu informatycznym jest ona rozszerzona. 

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

Ja akurat skończyłem liceum z profilowaną klasą, teraz idę na 2. rok informatyki na polibudzie. W szkole średniej spotkałem się już z programowaniem, pisaliśmy w C++. Muszę przyznać, że szkoła mi dużo dała, bo wiele rzeczy na 1. roku było dla mnie tylko przypomnieniem. W odpowiedzi na pytania - matematyka jest w formie standardowej, a komputer, który posiadasz, nie musi charakteryzować się świetną wydajnością.

Opublikowano

I tak po technikum nie masz dobrej pracy, chyba, że lubisz składać pcty w komputroniku

Chyba, że pójdzie na studia, to będzie mu łatwiej na początku ;)

Opublikowano

Co chcesz?

Luźna praca i jest kasa  tego xdd

Kasa? Jeśli dla ciebie życie za 2000 zł jest w porządku to współczuję. 1000 zł za wynajem mieszkania, 300 zł na rachunki, podatki, ubezpieczenia, jedzenie i tym sposobem zostaję ci ile? Mniej niż 0. Inna kwestia gdy masz własne mieszkanie. Wtedy po odtrąceniu wszelakich podatków i innych haraczy zostanie ci te 100-200 zł na "kino", ale bez popcornu. Chyba, że pójdziesz sam.

Chyba, że pójdzie na studia, to będzie mu łatwiej na początku ;)

Tu się nie zgodzę, jeśli ktoś idzie do liceum to nastawia się na naukę w domu. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...