Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy wygląd formularza (bez formborderstyle : none)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem przy zrobieniu własnego formborder'a. To efekt, który chciałbym uzyskać :

Czy jest taka możliwość, by dodać kontrolkę z formborder'em na forma w którym jest ustawione formborderstyle : Sizable?

Chciałbym uniknąć zmieniania formborderstyle : None.

Dlaczego?,

bo straciłbym wszystkie efekty okna(efekt minimalizacji, maxymalizacji(w Windows 10),zamykania aplikacji i jej otwierania).

Czego nie chcę.

Proszę o pomoc...

Opublikowano

Problem powyżej już rozwiązałem, działa.

Lecz mam inne pytanie a nie chce tworzyć nowego tematu.

Czy można zmienić położenie form'a na ekranie podczas WindowState : FormWindowState.Maximized ?

Zauważyłem że podczas tego, form jest ustawiony -8 stopni poza ekranem (czyli punkt : -8,-8)

Da się to zmienić lub przynajmniej zmienić granice form'a, tak by kontrolki nie wystawały poza ekranem(form ma mieć rozmiary WorkingArea a nie poza)?

Próbowałem opcji MaximumSize, lecz nie działa... POMOCY !!!

Opublikowano

Może zmienić lokalizacje Form1.ClientRectangle i rozmiar Form1.ClientSize?

Tylko jak zmienić lokalizacje?

Rozmiar:

Me.ClientSize = New Size(Me.ClientSize.Width - 16, Me.ClientSize.Height - 16)
Opublikowano

Me.ClientSize = New Size(Me.ClientSize.Width - 16, Me.ClientSize.Height - 16)

Kod który podajesz jak najbardziej zmienia rozmiar, natomiast aby zmienić lokalizację okna musisz użyć:

Me.Left 'np me.left = 205 określa ile ma być odstępu pomiędzy lewą krawędzią ekranu a lewą krawędzią okna.
Me.Top 'np me.top = 25 określa ile ma być odstępu pomiędzy górną krawędzią ekranu a górną krawędzią okna.

lub:

Me.Location = new Point(int x, int y) 'podobnie jak wyżej tylko, że jest to zawarte w jednej linii: x to jest to samo co Left, a y to jest to samo co Top

@Edit

Zrozumiałem Ciebie w końcu o co chodzi. Niestety nie ma takiej właściwości, która ustawia lokalizację Client Area, ale to nie znaczy, że nie da się tego zrobić. Na przykład w WinForms jest coś takiego jak padding czy margin. Albo poprostu możesz ustawiać sztucznie lokalizację np. buttona: 

Button1.Location = new Point(30, 30)

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...