Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z rozdzielczością

dominikpl28

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z rozdzielczością na moim komputerze a mianowicie kilka dni temu po włączeniu komputera rozdzielczość sama zmieniła się z 1440x900 na 1280x800 ale kiedy chciałem znów zwiększyć rozdzielczość obraz zaczął się rozjeżdżać i zmieniał kolory (załącznik ze zdjęciem) nigdy czegoś takiego nie widziałem.Myślałem że zepsuł się monitor ale podłączyłem go do komputera mojego brata i bez problemu pracował na tej rozdzielczości z też chyba nic nie jest bo po podłączeniu do niej innego monitora była w stanie wyrenderować dużo wyższą rozdzielczość (1920x1080). Proszę o pomoc bo nie mogę nawet w nic pograć przy takiej rozdzielczości i z góry dziękuje pozdrawiam :D

post-593640-0-17384700-1440274081_thumb.jpg

post-593640-0-43596700-1440274093_thumb.jpg

Opublikowano

Nie ma żadnego problemu bo tak.a masz natywną monitora i nie ustawisz większej niż wymagana, bo jak widać z opisu usiłujesz ustawiać większa niż masz na monitorze. 

Ogólnie to wielkie nic podałeś  w czym problem bo bez znajomości modeli monitorów nic nie można stwierdzić co ty robisz źle usiłując ustawiać rozdzielczości. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Próbowałeś przeinstalować sterowniki do karty graficznej ?

Możesz mi napisać dokładnie jaką kartę graficzną posiadasz i jakiego Windowsa ?

Również możliwe że twoja karta nie może uregulować większej rozdzielczości, jednak myślę że problem leży po stronie sterowników. 

Możesz wejść jeszcze w start -> uruchom -> wpisz ''msconfig'' i zrób screena zakładki ''uruchamiane''.

Może jakiś złośliwy program uruchamia się razem z Windowsem i zmienia ci rozdzielczość.

Opublikowano

Grafika to nvidia gforce 9600gt windows 10 sterowniki pobierałem zaraz po update'cie a w uruchamianych mam tylko podstawowe programy.Karta była podłączana do innego monitora i renderowała na nim rozdzielczość fhd

Opublikowano

Wejdź w Start -> Panel Sterowania -> Narzędzia Administracyjne -> Usługi -> NVIDIA Display Driver Service -> Kliknij dwa razy ''ustaw na ręczny''.

Jeżeli to nie pomoże spróbuj przeinstalować sterowniki do karty graficznej.

Pamiętaj jednak że całe zamieszanie może powodować jakiś program, który uruchamia się razem z Windowsem.

Użyj np. programu autoruns (lub komendy msconfig) i sprawdź co uruchamia się razem z Windowsem.  

Opublikowano

raczej nic nie może się uruchamiać ponieważ dzisiaj rano zainstalowałem nowy system 

Jeżeli chcesz rozwiązać problem to lepiej to sprawdź.

Osobiście miałem podobny na Windows 8.1 lecz problem polegał na dolnym pasku Windowsa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...