Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Python - kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Postanowiłem uczyć się pythona, gdyż wydaje się być łatwy. Może nie każda sekcja, aczkolwiek jest dosyć zrozumiały.

Chciałbym zapytać:

• Co mogę robić pythonem? O czym mogę myśleć, by zrobić (przykładowy pomysł na program)
  • Gdzie mogę go użyć?
  • Czy opłaca uczyć się tego języku?

Dzięki za odpowiedź,

Pozdrawiam.

"Nic tak nie przyczynia się do szybkiego sukcesu jak cudze błędy."

Opublikowano

@Dubaii

1.Hmm dużo rzeczy, możesz robić programy konsolowe/GUI, np. w qt, aplikacje internetowe w django.

2.Z tutoriali w internecie, ja się kiedyś bawiłem w codeacademy, jednak z perspektywy czasu to nie wiem czy było warto :P

3.Na ogół nabywanie nowych umiejętności jest opłacalne, choć zależy po co chcesz się go uczyć.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Tak, opłaca się uczyć Pythona. To bardzo dobry i popularny język (i prosty podobno). W każdym języku kompletnym w sensie Turinga da się napisać wszystko (czyli w każdym "normalnym" języku).

Do niemal wszystkich zastosowań znajdziesz wygodne biblioteki / frameworki:

- do interfejsów graficznych: PyQt, PyGTK i inne,

- używając IronPython możesz korzystać z wygodnej i nowoczesnej platformy .NET (która wspiera zarówno okienka jak i www),

- za pomocą farameworków np. Django w wygodny sposób stworzysz serwis www,

- do gier masz m. in. PyGame

Ogólnie Python nada się do każdego rodzaju małych i średnich aplikacji (przy większych projektach już raczej korzysta się z języków statycznie typowanych).

Zajrzyj też tutaj (Python jest dość dobrze oceniany jako język na start):

http://www.mpcforum.pl/topic/1457191-j%C4%99zyk-programowania-na-start/

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...