Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomocy, zapomniałem jak się strzela....

Tomek734232

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Jest to mój pierwszy post na forum, a więc proszę o wyrozumiałość.Moja aktualna ranga to MG2 i ostatnio mam dziwny problem, mianowicie zapomniałem jak się strzela...

Normalnie nie pisał bym nikomu o tym, a tym bardziej na publicznym forum, ale stało się to tak denerwujące, że muszę się gdzieś udać po pomoc, i wylać swoje emocje.

Mniej więcej do wtorku dwa tygodnie temu grało mi się dobrze(zawsze gram jako rifler, czyli m4/ak)

Wieczorem zagraliśmy sobie meczyk(rzadko gram solo, zawsze z kolegami z rangami orzełki/dmg) i wszystko było ok

W środę wbijam już sobie koło południa, graliśmy przez kilka godzin, no i niestety tego dnia zacząłem strzelać jak g***o

Fullauto przestało mi wychodzić wgl, pestki jeszcze coś wchodziły ale też kiepsko

Dotychczas strzelałem po prostu na wyczucie, czyli czasami pestkowałem, czasami wywalałem fullauto(które zawsze wchodziło) no i niestety fullauto przestało mi wychodzić kompletnie, zawsze obijałem kolesi do 40 hp i umierałem.Pestki/bursty przestały mi też powoli wchodzić.

Nigdy się nie zastanawiałem jak strzelam, bo prostu strzelałem i zawsze wchodziło

Kumple zauważyli że coś mi gorzej idzie, i zapytali się mnie o co chodzi, więc im powiedziałem

Kilku z nich powiedziało że też tak kiedyś mieli, i muszę po prostu Z A W S Z E celować na głowę, i starać się unikać strzelania fullauto, tylko zawsze burstować, bo to jest najlepsza metoda.

Wbiłem na mój ulubiony serwer 1v1,było to późno w nocy, więc grałem 1v1 na jednego kolesia, koleś walił buły w pierwszym/drugim strzale, rozwinęła się miedzy nami rozmowa, i napisał, że ma supreme.Koleś również nigdy nie wywalał fullauto, tylko cały czas burstował.

I teraz moje pytanie;Burstowanie cały czas nie jest najlepszym pomysłem(tak mi się wydaje), bo jak mi wjedzie koleś na blisko i wywali fullauto to nic nie zrobię.

Rozumiem, że kiedy burstuje/pestkuje na daleko/średni dystans, to zawsze mam celować na głowę, burst po 2 strzały z kałacha i po 3 albo po 2 z m4, ale na bliski dystans raczej mam sprayować(a może koledzy mają rację?)

Tylko tak do fullauto, możecie mi powiedzieć od którego pocisku ściągać w dół?Od drugiego?I zaczynać je od głowy czy od brzucha

Wiem, że to trochę głupie, że mając mg2 zadaję pytania jak silver, ale zawsze strzelałem na wyczucie-niestety, teraz moje wyczucie przestało działać

Dzięki z góry za przeczytanie tego i za odpowiedzi ;) pzdr

P.s A może to wina myszki za 10 zł z biedronki na której gram całe życie?Może w końcu czas ją zmienić ;)

Opublikowano

Co do dystansów:

blisko - full-auto

średni - full-auto/burst

daleki - pestki/burst

Ogólnie zależy co Ci lepiej wchodzi, ja rzadko burstuję i na bliski i średni dystans robię full auto.

Co do samego strzelania to poogarniaj sobie patterny, graj dm'y przed mm'ami, ćwicz swojego aim na mapkach z warsztatu i na pewno będzie lepiej ;)

BTW. Warto zainwestować w myszkę i podkładkę, serio ;)

Opublikowano

Na blisko Full auto, na średnio bursty, na daleko pestki. Tyle. Chyba, że umiesz dobrze Full auto to na daleko też Full auto, ale tylko jak przeciwnik jest odsłonięty. Na 1 vs 1 możesz strzelać nawet po pestce, ale to nie mecz.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Po 1. To myszka :v i podkładka. Kup sobie rivala i podkładkę od hypera z dopiskiem control 

Po 2. Full auto tylko na blisko,Burst na mid, a daleko to pestki albo burst :v 

Ja np celuję od razu w głowe i problemu nie mam, ale jak przyjdzie taki moment to full auto też się zdarza. Nwm pograj na mapach od Lethi'ego on ma mamy na aim'a i ma mapy na trening recoil'a. 

Serwery typu aim ci nic nie dadzą. Najlepiej mapy na refleks i dm tylko tyle :v 

86226145013474567463.png

Opublikowano

No i musisz potrafić się wychylać. Jak jesteś w CT, nie trafiłeś przeciwnika i chowasz się za róg to nie wychylaj (chyba, że z jakimś flashem), bo to ez frag. Albo nie próbuj wychylać na AWPera bez jakiegoś sprytnego flasha, bo nie ma praktycznie żadnych szans, że spudłuje.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

O właśnie co do wychylania :v To nie trzymaj celownika na ścianie tylko przy ścianie :v Bo Jeżeli trzymasz na ścianie to nie zdążysz zareagować jak ci koleżka wybiegnie :D 

2u7r62u.jpg

86226145013474567463.png

Opublikowano

Skoro piszesz, że zwykle fullauto ci wychodziło to proponuję skupić się na tym ;) Też swego czasu postawiłem na fullauto i do tej pory nie żałuję. Gościa z okna na mirage zdejmuje nie pustkami, a właśnie kontrolując odrzut. Dalej, jeśli z*********e opanujesz fullauto to bursty nie będą problemem, ale tak sb myślę, że pls, bursty są do dupy - zanim zaczniesz drugą serię to gość już Cię zabija. Ja w zasadzie nigdy nie strzelam seriami :v No, także kilka słów ode mnie, powodzenia ;)

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

@DAx. Też tak kiedyś kontrolowałem fullauto, niestety teraz strzelam jak kompletny silver, i nic już nie wchodzi, nawet pestki ani bursty, a przy fullauto to trafiam może dwoma pociskami, nawet na blisko.

Możesz powiedzieć jak sprayujesz?Czyli czy zaczynasz od głowy/brzucha, i od którego pocisku w jakim stopniu jedziesz myszką w dół?

BTW. może w mojej stuletniej myszce po prostu pada laser, jaką mysz możecie polecić do 100 zł?Są w tym przedziale jakieś dobre?Czy bd musiał kupić np. Zowie FK za 200 zł

Opublikowano

Logitech g100s, ewentualnie droższy cm alcor

Otóż ja robię to tak, że jak gość wychodzi z pozycji, w którą nie byłem wcelowany po prostu momentalnie przenosze celownik na przeciwnika i po prostu kontroluje kolejne strzały. Czasem pierwszy strzał leci prosto w głowę i gość leży. Nie jestem w stanie powiedzieć, kiedy zjeżdżam celownikiem w dół - robię to intuicyjnie. A, no i nie zapomnij, że mówię tu o kalachu. Jeśli nauczysz się strzelać z ak jak ja proponuje to z emki będziesz Bogiem.

i5 4460 - Gigabyte GTX 970 4GB - SSD Transcend 370 128GB - GoodRam 2x4GB 1600MHz CL9 - ASRock H81M-VG4 R2.0 - Chieftec 450W - Zalman T3

Zowie EC1-A - Zowie G-SR - Razer BlackWidow 2014 Tournament Edition - HyperX Cloud 1 - Audiotrak Prodigy Cube - LG 24GM77 144Hz

Opublikowano

Też kiedyś natrafiłem na taki problem :D Najlepszym sposobem jest zrobienie sobie przerwy od cs'a  około tygodnia i po powrocie pogranie na boty. Następnie na uproszczonym  i dopiero się przerzucić na turniejowe. Oczywiście w miedzy czasie ćwiczyć full auto i pestki na jakimś aim/burst trening itp. .Ja teraz wczoraj wróciłem z wakacji to myszki nie miałem w ręku przez tydzień czasu.Po powrocie dziwnie mi się trzymało myszkę ale teraz po odpoczynku strzelam same głowy.

874831456689708709857.jpeg

Tyle Wygrać.

Opublikowano

Mam swoją sprawdzoną metode mam myszke i podkładke all sprzęt, czasami jak gram za dużo to gram gorzej. Ja robie przerwy 1-2 dniowe i wtedy praktykuje smoke'i itp. i full auto po krótkiej przerwie pestki wchodzą tralalalala.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłem sobie przerwę, trochę pomogło, ale niestety dalej jest słabo ;/

Na serwerach 1v1 cisnę, pestki wchodzą same banie, fullauto też, a na mm'ach nic nie wchodzi

Opublikowano

Zrobiłem sobie przerwę, trochę pomogło, ale niestety dalej jest słabo ;/

Na serwerach 1v1 cisnę, pestki wchodzą same banie, fullauto też, a na mm'ach nic nie wchodzi

Najwyraźniej zle się ustawiasz. Na serwerach 1 vs 1 nie trzeba kombinować, a w grze turniejowej tak.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

1vs1 = nooby z nizsza ranga

mm = na twoim poziomie

UWIERZ W SIEBIE K***A

PO PROSTU SIE NIE PRZEJMUJ, MOW SOBIE ZE UMIESZ, ZE WYGRACIE, ZE W OGOLE ZAJEBISC IE

POLECAM

Opublikowano

Masz poprostu dni warzywienia. Full auto to nawet na dlugo mozna ale trzeba miec dobre wyczucie. Trenuj duzo zwyklych dm bo tam nooby graja prawie same.

Opublikowano

@ty to wszędzie że tak powiem pier****** głupoty, tak samo jak przy wyborze myszki "Nie trzeba pro myszki. Trzeba miec dobra sensivity i myszke taka ze nasza reka ja lubi w ksztalcie" to twoja wypowiedz...

@topic wina myszki, i może samego skilla (skoro w temacie pisałeś o "zapomnieniu") Musisz ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, nic innego ci nie pozostaje :)

Opublikowano

@ty to wszędzie że tak powiem pier****** głupoty, tak samo jak przy wyborze myszki "Nie trzeba pro myszki. Trzeba miec dobra sensivity i myszke taka ze nasza reka ja lubi w ksztalcie" to twoja wypowiedz...

@topic wina myszki, i może samego skilla (skoro w temacie pisałeś o "zapomnieniu") Musisz ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, nic innego ci nie pozostaje :)

up. Pominę fakt że mój kolega jest globalem i z powodu tego że nie ma miejsca na kable i skrzynkę w domu ma laptopa na stole i bezprzewodową myszkę od microsoftu 1600 DPI kupioną w neonecie a wali banie takie że się każdy chowa. Ja samemu zaczynałem z myszką jakąś plastikową totalnie w cs 1.6 i grało mi się super. Kiedy poszedłem do kolegi na bezprzewodową myszkę to szok wogóle fajniej żaden j****y kabel ci się nie majta itp. I teraz sam gram na bezprzewodowej. 

@topic Idź graj dużo dm i map treningowych a skill wróci

Opublikowano

@cola! hahah na bezprzewodowej to masz dodatkowe opoznienie 0,5ms xD jakby ten twoj kolega mial przewodowa to by gral lepiej ;] nic sie nie znasz ;]

@top dużo dm

Opublikowano

@cola! dużo żeby myszka to zauwazyła... rób szybkie ruchy to zobaczysz... a jak widze twoje posty to mi sie smiach chce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...