Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zachir

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, to jest mój pierwszy tego rodzaju poradnik, więc proszę o wyrozumiałość.

dhvcvo.jpg

Dzisiaj zajmiemy się Soraką. Soraka jest ambulansem który po "przyczepieniu" się do innego gracza stają się niepokonani ^^

Zacznijmy więc od opisania jej skilli:

Umiejętność Pasywna

Salvation

gsvfuu.jpg

Soraka zyskuje większa prędkość ruchu gdy sojusznik w pobliżu ma mało hp

Nie bez powodu nazywają sorakę ambulansem

Umiejętność Q

Starcall

rr5c20.jpg

W wybrane misje spada "deszcz gwiazd" zadając obrażenia magiczne, obszarowe oraz spowalniając

Umiejętność leczy nas gdy mamy wybraną umiejętność W

Umiejętność W

Astral Infusion

2n9vub.jpg

Leczymy wybraną sojuszniczą jednostkę

Dla ciekawostki powiem że może to być minion, ward

Umiejętność E

Equinox

bmbxl7.jpg

Tworzymy w wybranym miejscu strefę wyciszającą przeciwnika , po pewnym przeciwnik zostaje zestunowany zadając obrażenia

Dodam iż obrażenia są również zadawane na początku. Skill skuteczny na bohaterów typu Ryze

Umiejętność R

Wish

2pjx11.jpg

Leczymy każdego na mapie

Fajnie działa z tankami

Czary Przywoływacza

nbkqv2.jpgm3cbco.jpg

Rozdawanie skilli

lkfqjy.jpg

Dlaczego maxujemy W>E>Q zamiast W>Q>E ???

Otóż poco nam obrażenia?. Gdy złapiemy kogoś z E mamy gwarantowanego killa.

Przedmioty

u9np3b.jpg

Musimy zacząć z tymi itemami inaczej lipa

vlsjdl.jpg

Gdy kupimy już sightstone'a zmieniamy warda na czerwoną soczewkę

Buty na cdr aby móc częściej używać W

w8nsws.jpg

Są tu itemy którymi możemy dopełnić nasz build

3r02na.jpg

Kupujemy Spirit Visaga by więcej leczyć z W, R oraz Q siebie

Ardent Censer Daje % więcej movementu i speed ataku na kilka sekund

Warmoga po to by mieć więcej hp i hpregen

Masteriesy

aixa20.jpg

Runy

Marki

AP per level

Gliphy

AP per level

Seal'y

4x armor

5x armor per level

quintessence

AP

Wady i Zalety postaci

+duzy heal

+duża moblinosć

+ulti

+adc prawie że niemożliwy do pokonania na pierwszych levelach

+dobra w każdej fazie gry

+jej heal może wygrać teamfight/grę

+trudno przegrać linię

-mały sustain

Sposób grania

Początek

Na początku ty z twoim adc powinniście zagrać agresywnie (nie zważać na ilość hp twojego adc), tak jak już wcześniej pisałem, powinieneś cały czas leczyć twojego adc, ewentualnie pod koniec (przed 1:30) wrócić się do bazy po manę

Early

Grać agresywnie, nie używać zbytnio Q i E, lepiej zostawić manę na W

MidGame

Przy pierwszych większych potyczkach staramy się dać E w przeciwnego championa który spami umiejętnościami (np. Ryze)

Gdy nasz adc zginie, powiliśmy leczyć tanka, gdyż posiada wiele armora, mra więc te hp ubywa mu mniej

LateGame

Tak samo jak w MigGame

graphic.png

Opublikowano

Te runy nie są imo zbyt dobrym pomysłem.

I nie wiem czy agresywne early zawsze będzie działać. Soraka na początku nie posiada dobrego all in. Ja raczej starałbym się wchodzić w drobne wymiany i po nich leczyć. Gdyby na drugim poziomie z runami prawie full ap grabnął Cię taki Thresh/Blitz to fajrant. Nawet jeżeli nie zginiesz to na pewno nie zostanie Ci wystarczająco dużo zdrowia, żeby móc używać swojej najważniejszej umiejętności - "W".

Mój znajomy lubi grać soraką i w runach z tego co pamiętam chciał upchać trochę hp per level/hp regen dla dużo lepszej fazy liniowej.

giphy.gif

Opublikowano

AP na markach i tylko 4 flat armory na sealach i agresywne granie, pls. W meczu wyżej niż P5 jak ktoś zobaczy Twoje runy to poleci na Ciebie flash na 2 levelu i tyle z agresywnej gry. Albo dajesz armory na marki i seale, albo grasz safe. Nikt nie będzie focusował Twojego adc, bo wie że go uleczysz, a focus poleci na Ciebie.

No offense, myślę że będąc w Silver 3 powinieneś sam poczytać jakieś poradniki, a nie się za nie zabierać.

Opublikowano

@Eryk @Kaktus. Nie chodziło mi o granie samemu agresywnie, ale żeby adc grał nasz agresywnie a my go leczyli nonstop

Nikt kto ma odrobinę mózgu nie wda się z wami w wymiany, nie będzie focusował adc. Wysuniesz się do przodu i to na Ciebie poleci focus.

Opublikowano

Nie lepiej ap soraka? Większy heal, jak zrobisz full hp to twój heal będzie o wiele słabszy, do ap zrobisz spirit visage i na jedno W pół hp takiemu adc przywrócisz, nie wiem czy jest sens składać na niej dużą ilość hp, bo i tak heala 10 razy będziesz mógł użyć bo 10%, o wiele lepiej sprawdzi się ap, tyle że wtedy musisz grać ostrożnie.

Opublikowano

Musimy zacząć z tymi itemami inaczej lipa

Dlaczego lipa? Czyli jeżeli zacznę z niebieskim itemkiem to jestem jakiś zły?

Ardent Censer Daje % więcej movementu i speed ataku na kilka sekund

Warmoga po to by mieć więcej hp i hpregen

A nie lepiej zamiast ardent censera zbudować tygiela mikaela? Daje dodatkowego heala i usuwa prawie wszystkie ccki z celu.

Nie sądze że teraz ktoś będzie budował warmoga na sorace po tych zmianach, musisz mieć conajmniej 3k hp żeby dostać passywke z warmoga.

Twoje runy też są nie zbyt fajne, polecam zamiast armora wziąć hp na początek i za gliphy pod ap wziąć gliphy pod mana regen.

Tak jak kakar642 polecam grać full ap soraką, większy heal dla siebie jak i sojuszników, większy dmg i większa szansa na wygranie (No sami pomyślcie co jest lepsze heal 240 co 2 sekundy czy heal 600 co 2 sekundy?).

aac38a3ca701800a8c9e3ff33aa5d0bf.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...