Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Linux jako system na ... pendrive.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, borykam się z  problemem uszkodzonego dysku w laptopie.

(Na chwilę obecną dysku posiadał nie będe)

Posiadam PenDrive"a 8GB. Chciałbym wykorzystać go jako dysk twardy i zainstalować na nim jakiegoś linuxa bądź windowsa.

Głównie zależy mi na Internecie, aby system posiadał flash itp...

Udało mi się zrobić Linux live na pendrive lecz jak wiadomo ani nic zapisać ani zainstalować, bo po wyłączeniu wszystko się kasuje.

Próbowałem także z płyty zainstalować na pendrive"a linuxa ubuntu, lecz nie wykrywał go laptop.

W BIOSie oczywiście wszystko jak należy ustawione.

Moze ktoś mógłby doradzić czy da się tak zrobić i w jaki sposób + także jaki system sprawdzi się najlepiej :)

Z góry dziękuję.

PS. Na Live Ubuntu nie moge oglądać filmow na cda, bo potrzeba google chrome"a ;x i jest sporawy problem.

MOBO: Asus Pro Gamer z97

CPU: Intel CORE i5-4690K                                                             CPU cooling: Arctic 7 Pro Rev.2

RAM: Corsair Vengeance Pro Red DDR3, 2x4GB, 2400MHz, CL11  GPU: nVdia GeForce 980Ti Matrix Platinum 6GB

SSD: Kingston SSD Now 2,5'' 120GB                                               HDD: Samsung 1TB

PSU: Corsair CX750                                                                                                  TOWER: IN WIN GRone Full Tower (black)

Monitor: Acer 24' K242HLABID + LG L1918S

Opublikowano

Ja stawiałem Arch Linuxa (czystego) na pendrive i działał bez problemu.

Żeby poprawnie się odpalał, musisz po pierwsze zmienić kolejność hooków w jądrze przed wywołaniem mkinitcpio (a przynajmniej w Archu, nie jestem pewien czy jest to feature jądra linuxa, ale wiem że w standardowych instalatorach nie ma możliwości ustawienia tego, dopóki nie instalujemy systemu w pełni ręcznie), a po drugie upewnić się że fstab używa UUID partycji, a nie nazw typu /dev/sda1 (bo wtedy bootloader może się pogubić).

Jak chcesz mieć niewielki system na pendrive, z góry polecam archa i mówię że będzie działać bo sam stawiałem go na 4GB pendrive (zajmował jedynie 1GB po instalacji, wraz z LXDE). Jedyny mankament to to, że będziesz musiał samemu zainstalować środowisko graficzne, ale z Wiki powinieneś sobie poradzić.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Installing_Arch_Linux_on_a_USB_key<- łap instrukcję do Archa

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Wszystkie Linuxy mają taką opcje, tylko w większości trzeba użyć dodatkowego programu ( np LiLi USB Creator )  by odpowiednio nagrał pena z oryginalnym systemem LiveCD 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ja zainstalowalowalem debiana z plytki na pendrive baz problemu. Po prostu w gParted wybralem USB jako nosnik glowny.

EDIT

Nie wrzystkie pendriv-y sie pojawiają na liście gParted, przeba utworzyc najpierw na nim sektor uruchomieniowy(albo coś w tym stylu) i wtedy install z płytki.

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

PuppyLinux - Ten linux nie wymaga dysku, a po włączeniu od razu wpakowuje się na ram.

* ------------------------*
| 100 300 500 700 900   |
|
200 400 600 800 1000 |
*-------------------------*

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...