Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki zasilacz?

play09

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jaki kupić zasilacz mam i5 2500k chłodzenie cooler master płyta główna MSI MS-7758 karta graficzna gt740 (będę zmieniał na gtx970). Chcę także w przyszłości podkrecic procesor.

Opublikowano

Najlepiej byłoby, gdyby zasilacz posiadał standard 80+, zwłaszcza gdy chcesz podkręcać podzespoły komputera.

Niestety zasilacze z tym certyfikatem zawsze są droższe, ale warto przeznaczyć te 100-200 zł więcej na taki zasilacz.

A co do mocy to znalazłem 700 Watowy zasilacz. Jest 100 zł droższy niż Zalman, ale posiada wyżej wymieniony certyfikat.

http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-system-power-7-700w-bn146-80-silver-bn146-538403/
5719814456868591400331.gif
Opublikowano

Jeśli chcesz się bawić w overclocking, zaopatrz się w porządne chłodzenie np. Noctua NH-D14 - bez tego nawet najlepszy zasilacz nie pozmoże. Co do zasilacza polecam firmę Therlmaltake, robią naprawdę dobry sprzęt, szukaj z + gold, troche wiecej zapłacisz ale masz spokój że chałupy nie spalisz :)

Opublikowano

@balistyn taka ogromna i droga Noctua do 2500K? Nie przesadzasz? To nie i7 4930K.

A Thermaltake nie robi zasilaczy.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

@balistyn taka ogromna i droga Noctua do 2500K? Nie przesadzasz? To nie i7 4930K.

A Thermaltake nie robi zasilaczy.

No popatrz: http://www.thermaltakeusa.com/psu.aspx :)

Co do chłodzenia, jedno z lepszych i co ma do tego i5 2500k do i7 4970k ? i5 2500k w zupełności starcza, powyżej 4,5 GHz potrzebne porządne chłodzenie, a nie jakiś bubel. Poza tym jeden procek kreci się lepiej, inny trochę gorzej, kwestia trafienia na ten lepszy. Ja nie mam najgorszego 4,5 GHz przy 1.35-38v, ale i też lepszego żeby zbić napięcie przy offsecie. Do 5 GHz podejdzie, ale nie żyłuję tyle, szkoda prądu i jego samego, a 4.5 GHz w zupełności starcza do każdej gry. Mając tak wytaktowany procesor i do tego średniej jakości kartę, każda gra chodzi jak powinna :) Do testowania używałem Prime95 i grę Crysis, jak się na tym nie wykrzaczy po kilku godzinach, to można sobie pogratulować.

Opublikowano

No popatrz: http://www.thermaltakeusa.com/psu.aspx  :)

Co do chłodzenia, jedno z lepszych i co ma do tego i5 2500k do i7 4970k ? i5 2500k w zupełności starcza, powyżej 4,5 GHz potrzebne porządne chłodzenie, a nie jakiś bubel. Poza tym jeden procek kreci się lepiej, inny trochę gorzej, kwestia trafienia na ten lepszy. Ja nie mam najgorszego 4,5 GHz przy 1.35-38v, ale i też lepszego żeby zbić napięcie przy offsecie. Do 5 GHz podejdzie, ale nie żyłuję tyle, szkoda prądu i jego samego, a 4.5 GHz w zupełności starcza do każdej gry. Mając tak wytaktowany procesor i do tego średniej jakości kartę, każda gra chodzi jak powinna :) Do testowania używałem Prime95 i grę Crysis, jak się na tym nie wykrzaczy po kilku godzinach, to można sobie pogratulować.

Fera 2, Fortis 2, Grandis uciągną ten procek z palcem w tyłku.

Co do zasilacza

XFX TS550W

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-ts550w-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/

Chyba, że wolisz modularny

http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g650m-650w-modularny-80-bronze-rs-650-amaa-b1-629139/

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Dalej twierdzę że Thermaltake nie produkuje zasilaczy.

Więc twierdzisz że chłodzenie pokroju np SPC Grandis/TR Macho to bubel? I tak jak napisałeś: 4.5GHz w zupełności starczy a zwykle bez problemu chłodziwo za ok 170zł jest całkowicie wystarczające. Ba. Nawet Fortis by dał radę. Dalej nie widzę kupowania coolera za ponad 300zł do tego procesora.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Masz 2500k czy 4790k? Jak i7 to ostra padaka, te cpu się kręci na 4.5 na 1.25 lub niżej, oc jest limitowane glutem. 2500k można na 1.4 dać i będą stosunkowo zimne bo lut. 

Grandis czy macho do takiego oc wystarczy, kupując noctue głownie płacimy za wentyle które są pierwsza klasa, ale 300 zł za AC to gruba przesada

Jeżeli chcesz najlepsze AC bierz raijintek tisis, znacznie tańsze i ta sama półka wydajnościowa lub wyższa

Za 350 zł można dostać LC AiO typu enermac liqmax 240 a nie 

Thermaltake nie produkuje zasilaczy, jest oparty na konstrukcji firmy CWT

­

Opublikowano

Masz 2500k czy 4790k? Jak i7 to ostra padaka, te cpu się kręci na 4.5 na 1.25 lub niżej, oc jest limitowane glutem. 2500k można na 1.4 dać i będą stosunkowo zimne bo lut. 

Grandis czy macho do takiego oc wystarczy, kupując noctue głownie płacimy za wentyle które są pierwsza klasa, ale 300 zł za AC to gruba przesada

Jeżeli chcesz najlepsze AC bierz raijintek tisis, znacznie tańsze i ta sama półka wydajnościowa lub wyższa

Za 350 zł można dostać LC AiO typu enermac liqmax 240 a nie 

Thermaltake nie produkuje zasilaczy, jest oparty na konstrukcji firmy CWT

Mam i5 2500k, procesor rewelacja, choć tak jak pisałem wyżej, kwestia trafienia dobrej sztuki i można kręcić aż miło. i7 jest dobre dla bawiących się grafiką, renderingiem etc, do grania w zupełności i5 starcza i ma zapas. Po zmianie mnożnika nie daje na sztywno, wole jak zbija napięcie kiedy nie potrzebuje mocy, oszczędność :) Noctua no fakt tania nie jest, ale za to wydajność jaka, można zainwestować w tańszą polska wersję Fortisa HE 1225, tyle że większość miałaby problemy z montażem tego chłodzenia i dlatego za to ma u mnie minus, kwestia gustu i zasobu pieniędzy w skarbonce, masz pieniążki kupujesz coś co jest dobre, temperatury niskie i co najważniejsze cisza ! CWT nie znałem, ale dzięki za informację ... mimo to Thermaltake polecam.

Opublikowano

tyle że większość miałaby problemy z montażem tego chłodzenia i dlatego za to ma u mnie minus,

I dlatego wyszła nowa, odświeżona wersja chłodzenia z poprawionym montażem.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...