Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Iphone 6 vs Galaxy S6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam misiaczki,

~rok temu ładnie mi doradziliście w wyborze, kiedy to wahałem się między Z2 a S5 i znów wracam z podobnym pytaniem.

Tym razem jednak proszę o wskazówki, które pomogłyby mi w wyborze między Iphone 6, a Galaxy S6. W Edge średnio jarają mnie te boki wyświetlacza, a 6+ trochę jednak wyświetlacz za duży. Już 5.1" w moim obecnym telefonie czasami jest kłopotliwe do obsługi jedną ręką.

Telefonu używam głównie do muzyki(z wiadomych przyczyn, "źródeł", trochę mi nie po drodze z iTunesem), przeglądania internetów, robienia casualowych i bezsensownych zdjęć i innych trywialnych rzeczy, aczkolwiek nie gram w żadne wymagające gry.

Zależy mi przede wszystkim na przyjemnym korzystaniu z telefonu, a dodatkowo, jak pisałem- muzyka, internet, zdjęcia dla zabawy.

Patrzyłem na porównanie obu telefonów względem danych technicznych, ale wiecie, ja się nie znam na tym kompletnie. Tzn. wiem, że jak czegoś jest 2gb to jest to mniej niż 3gb, ale to generalnie tyle. 

Zauważyłem więc, że Samsung przebija Iphone jeśli chodzi o wnętrze, cośtam z ekranem, aparatem nawet, etc., ale nasuwa się jedno, dość ważne pytanie- czy ja, osoba bez pojęcia o takich rzeczach, zauważę różnice/ewentualne braki? Nie są to przypadkiem informacje głównie dla geeków?

Może to, co napiszę zabrzmi wyjątkowo śmiesznie, ale przynajmniej będę miał pewność, że swoje oczekiwania względem telefonu zobrazuję wam najlepiej jak się da. Mianowicie, wyobraźcie sobie, że z telefonu korzystałbym jak przeciętna dziewczyna, nikomu nie uwłaczając.

Jeśli chodzi o wygląd, to chyba jednak tutaj wygrywa dla mnie Iphone, a co do reszty, to poczekam na wypowiedzi tych, którzy się jakkolwiek znają na tym.

Opublikowano

Co ma Samsung, czego nie ma iPhone, poza wodotryskami używanymi odświętnie i przesadzonymi cyferkami w specyfikacji? 

iPhone jest płynniejszy, równie wydajny. Z grami radzi sobie dużo lepiej (często i grafika jest lepsza, w końcu iOS). Ekran w szóstce jest co najmniej zadowalający, rozdzielczość w S6 zdecydowanie przesadzona (tym bardziej na 5.1 cala). 98% palety barw w RGB - po co to komu? Bateria trzyma bardzo długo - nie będę się rozpisywał, napiszę tylko, że osiągnąć tydzień na ładowaniu nie jest wcale trudno. ;) Aparat? Mógłby mieć więcej mpx z tyłu. Poza tym, nie ustępuje niczym Samsungowi.

Może w Samsungu efekt osiągniesz porównywalny z iPhonem (lepszy lub gorszy, nie dyskutujmy o tym), ale bez zabawy z kabelkiem się nie obejdzie. 6-stka jest genialna od razu po wyjęciu z pudełka - i za to się płaci.

Ps; co wy macie do iTunes? Tak samo wszystko działa, jak u konkurencji. Może 2-3 kliknięcia więcej...

Opublikowano

Co ma Samsung, czego nie ma iPhone, poza wodotryskami używanymi odświętnie i przesadzonymi cyferkami w specyfikacji? 

iPhone jest płynniejszy, równie wydajny. Z grami radzi sobie dużo lepiej (często i grafika jest lepsza, w końcu iOS). Ekran w szóstce jest co najmniej zadowalający, rozdzielczość w S6 zdecydowanie przesadzona (tym bardziej na 5.1 cala). 98% palety barw w RGB - po co to komu? Bateria trzyma bardzo długo - nie będę się rozpisywał, napiszę tylko, że osiągnąć tydzień na ładowaniu nie jest wcale trudno. ;) Aparat? Mógłby mieć więcej mpx z tyłu. Poza tym, nie ustępuje niczym Samsungowi.

Może w Samsungu efekt osiągniesz porównywalny z iPhonem (lepszy lub gorszy, nie dyskutujmy o tym), ale bez zabawy z kabelkiem się nie obejdzie. 6-stka jest genialna od razu po wyjęciu z pudełka - i za to się płaci.

Ps; co wy macie do iTunes? Tak samo wszystko działa, jak u konkurencji. Może 2-3 kliknięcia więcej...

Dzięki, z myślą o takich odpowiedziach pisałem ten temat, dzięki.

Eee, gdzieś tam czytałem, że jest jakiś problem z muzyką z nieoficjalnych źródeł, ale to tyle. Nigdy nie miałem styczności z iTunesem, a sam nie znam się na niczym, więc..

Opublikowano

Ja mam same piraty ;p 

iTunes, poza tym, że jest skomplikowany w pewnych kwestiach, ma same zalety; pełna synchronizacja z urządzeniem bez kabelka, możliwość aktualizowania przez kompa, kompatybilność z iCloud, tworzenie szyfrowanej kopii zapasowej w wielu folderach na komputerze (nie sposób, że ktoś niechciany się do niej dostanie) i możliwość konwersacji muzyki do innego rozszerzenia (bez utraty jakości). W sumie, to iTunes to najlepsze, co mogło spotkać urządzenia mobilne (gdyby był prostszy, mniej skomplikowany interfejs byłby idealny).

Opublikowano

Androidowiec hir.

Dlaczego polecam Ci S6?

Zakladam, że chcesz korzystac z telefonu rozrywkowo.

Jak wiadomo na andku, muzyka to nie problem, aplikacji jest o wiele wiecej niz na iOS.

Jezeli dbasz o niego, to telefon nie traci na plynnosci, wyswietlacz to magia, dopasowanie interfejsu co do swoich potrzeb ( launchery, motywy, xposed jak zdecydujesz sie na roota ).

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

eHealth e-cigarette -> ego ce3 -> ego ce4 -> ego ce5 ->Provog Yago ->Evod MT3 ->KangerTech Protank3 -> Glassomizer BVC -> Glassomizer BVC [2x] -> KangerTech T3S -> ASPIRE CE5 BVC -> Vision Spinner I -> Vision Spinner II -> Mild Master -> Eleaf iStick 20w -> GS Air -> V-Spot -> Anyvape VMW SubOhm -> Smok VCT -> Mutation xv2 -> Evic VTC Mini -> UD Hunter -> Goblin Mini RTA -> Cuboid 200w -> Limitless RDTA

Opublikowano

Androidowiec hir.

Dlaczego polecam Ci S6?

Zakladam, że chcesz korzystac z telefonu rozrywkowo.

Jak wiadomo na andku, muzyka to nie problem, aplikacji jest o wiele wiecej niz na iOS.

Jezeli dbasz o niego, to telefon nie traci na plynnosci, wyswietlacz to magia, dopasowanie interfejsu co do swoich potrzeb ( launchery, motywy, xposed jak zdecydujesz sie na roota ).

A na ios muzyka to problem? I każdy telefon z androidem traci na płynności ;)

Opublikowano

Kazdy? Jak zasyfiasz go aplikacjami-smieciami, uzywasz jakis pseudo-cleanerow to sie nie dziw.

Moj obecny LG ani troche nie stracil na plynnosci.

A z pokazem slajdow na iPhonach spotkalem się parę razy ;).

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

eHealth e-cigarette -> ego ce3 -> ego ce4 -> ego ce5 ->Provog Yago ->Evod MT3 ->KangerTech Protank3 -> Glassomizer BVC -> Glassomizer BVC [2x] -> KangerTech T3S -> ASPIRE CE5 BVC -> Vision Spinner I -> Vision Spinner II -> Mild Master -> Eleaf iStick 20w -> GS Air -> V-Spot -> Anyvape VMW SubOhm -> Smok VCT -> Mutation xv2 -> Evic VTC Mini -> UD Hunter -> Goblin Mini RTA -> Cuboid 200w -> Limitless RDTA

Opublikowano

Kazdy? Jak zasyfiasz go aplikacjami-smieciami, uzywasz jakis pseudo-cleanerow to sie nie dziw.

Moj obecny LG ani troche nie stracil na plynnosci.

A z pokazem slajdow na iPhonach spotkalem się parę razy ;).

A ja nigdy się nie spotkałem.

Co do tematu

Ja polecam kupić sprzęt od Apple. Może specyfikacją nie grzeszy, ale co z tego skoro ma mocno zoptymalizowany system. Na moim SGS4 musiałem rootować telefon żeby mieć trochę płynności. Kupujesz telefon za ponad 3 tysiące i jeszcze musisz się nim bawić żeby komfort użytkowania był wyższy niż niski. I ten argument, że na IOSie jest problem z muzykom to bzdura. Z komputera da się przenieść muzykę bez żadnego problemu na telefon. Jest też masa aplikacji umożliwiające słuchanie muzyki m.in Spotify.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

A ja nigdy się nie spotkałem.

Co do tematu

Ja polecam kupić sprzęt od Apple. Może specyfikacją nie grzeszy, ale co z tego skoro ma mocno zoptymalizowany system. Na moim SGS4 musiałem rootować telefon żeby mieć trochę płynności. Kupujesz telefon za ponad 3 tysiące i jeszcze musisz się nim bawić żeby komfort użytkowania był wyższy niż niski. I ten argument, że na IOSie jest problem z muzykom to bzdura. Z komputera da się przenieść muzykę bez żadnego problemu na telefon. Jest też masa aplikacji umożliwiające słuchanie muzyki m.in Spotify.

No widzisz.

Nie ma sensu dyskusja , jezeli jedna osoba sie z czyms spotkala, a druga nie.

Moze mi zatem opowiesz co zrobic w sytuacji ( zyciowe ) gdy nasza bateria w iPhonie styka na 6h? Potem pada.

// uparcie zostaję przy androidzie.

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

Opublikowano

No widzisz.

Nie ma sensu dyskusja , jezeli jedna osoba sie z czyms spotkala, a druga nie.

Moze mi zatem opowiesz co zrobic w sytuacji ( zyciowe ) gdy nasza bateria w iPhonie styka na 6h? Potem pada.

// uparcie zostaję przy androidzie.

Co ma Android czego nie ma IOS?

Druga sprawa, androidowi w oryginalnej formie daleko do płynności chociażby BB 10...

Opublikowano

Co ma Android czego nie ma IOS?

Druga sprawa, androidowi w oryginalnej formie daleko do płynności chociażby BB 10...

Dobrze. Teraz przedstawię autorowi, dlaczego android jest lepszy. 1. Większy wybór - iOS jest tylko na kilku urządzeniach, Android na tysiącach tysiąców telefonów. 2. Android wspiera karty MicroSD. 3. Posiadamy mapy Google'a, czyli najdokładniejsze mapy na świecie. Mapy Apple mogą się schować. 4. Możemy wyczyścić cache aplikacji, żeby zwolnić miejsce. Z poziomu ustawień. 5. A co powiecie na obsługę widgetów na ekranie głównym? 6. A może obsługa motywów zmieni wasze zdanie? Jeśli nie, to może Gravity Box? 7. Na androidzie możemy wybrać aplikacje domyślne, nie jesteśmy skazani na wybór producenta. 8. To może teraz o dzieleniu ekranu na dwie połowy i obsługi wielu aplikacji na raz - czy wasz iPhone tak potrafi? 9. Obsługa wielu użytkowników - możemy dodawać konta dla innych osób, które chcą korzystać z naszego urządzenia (choćby konto gościa). 10. Możemy zainstalować aplikację z dowolnego źródła - nie jesteśmy skazani na sklep. 11. Możemy wykorzystywać nasz telefon jako pilot do obsługi telewizora... 12. Możemy pobierać muzykę i filmy z dowolnego źródła, choćby z internetu. 13. Ha, to, że macie Siri nic nie znaczy. My mamy Google Now. 14. Użytkownicy Androida mogą korzystać z wielu płatności za pomocą NFC od wielu operatorów. Możemy usuwać powiadomienia za pomocą przesunięcia palcem - co teraz? :) 16. Root i custom ROMy. Chyba nie muszę wyjaśniać jaki system wygrywa.

Cytat Razeera chyba wszystko wyjasni.

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

Opublikowano

Cytat Razeera chyba wszystko wyjasni.

1. "Większy wybór - iOS jest tylko na kilku urządzeniach - Android na tysiącach tysiąców telefonów" - co to za pozytyw?

3. "Posiadamy mapy Google'a, czyli najdokładniejsze mapy na świecie. Mapy Apple mogą się schować" - na IOS też są. IDENTYCZNE.

4. " Możemy wyczyścić cache aplikacji, żeby zwolnić miejsce. Z poziomu ustawień." - w iOS wystarczy jedna apka... Co za problem?

5. " A co powiecie na obsługę widgetów na ekranie głównym? " - również to samo, tylko obok powiadomień po rozciągnięciu odpowiedniego paska.

6. " A może obsługa motywów zmieni wasze zdanie? Jeśli nie, to może Gravity Box?" - dwa kliknięcia, jailbreak, i też mamy motywy

7. " Na androidzie możemy wybrać aplikacje domyślne, nie jesteśmy skazani na wybór producenta." - my też nie.

8. "To może teraz o dzieleniu ekranu na dwie połowy i obsługi wielu aplikacji na raz - czy wasz iPhone tak potrafi?" Jailbreak. Druga sprawa, nie wszystkie urządzenia z Androidem to potrafią.

9. "Obsługa wielu użytkowników - możemy dodawać konta dla innych osób, które chcą korzystać z naszego urządzenia (choćby konto gościa)." mamy w ustawieniach 'Ograniczenia'. W ogóle, kto z tego korzysta?

10. "Możemy zainstalować aplikację z dowolnego źródła - nie jesteśmy skazani na sklep." Jailbreak. Z drugiej strony, to faktycznie wada IOS'a

11. "Możemy wykorzystywać nasz telefon jako pilot do obsługi telewizora..." - tylko na Samsungu i chyba LG. Topowych. Zresztą, każdy ma telewizor z Wi-Fi, więc i my możemy

12. "Możemy pobierać muzykę i filmy z dowolnego źródła, choćby z internetu." - a my nie? xD Z poziomu telefonu jest to trudniejsze, ale nie niemożliwe...

13. "Ha, to, że macie Siri nic nie znaczy. My mamy Google Now." - Google Now też jest dostępny na IOS'a. No i od IOS 9 siri wraz ze spotlight przebija google now

14. "Możemy usuwać powiadomienia za pomocą przesunięcia palcem - co teraz? :)" - my też

16. "Root i custom ROMy." Jailbreak. A wgrywanie systemu przy pomocy itunes jest dużo łatwiejsze i szybsze.

Pominąłem 2 punkty, które faktyczne przemawiają za Androidem.

Opublikowano

Również polecam sprzęt od Apple, przez około 4 lata miałem sprzęt na Andku, xperie, galaxy, lg.... Aż w końcu zacząłem na iPhone 4, potem 5, 5s aż w końcu 6. Nigdy już nie zmienię Apple na coś z Androidem :)

zy95qg.png

Opublikowano

Była niedawno ciekawa sonda. Gdy do jabłuszka wgrano androida, i ściemniono że to najnowszy iOS 80% ludzi chciało zostać przy nowym systemie.

Teraz tak całkiem serio, to nie polecam żadnego z tych smartfonów. Aktualnie ze stajni Samsunga warto brać tylko Note, ogólnie najlepiej zaprzestać kupowania produktów Samsunga. Nie chce mi się nawet tłumaczyć dlaczego. 

Najlepiej Antoś, tylko nie Samsung.

lownfast

Opublikowano

Była niedawno ciekawa sonda. Gdy do jabłuszka wgrano androida, i ściemniono że to najnowszy iOS 80% ludzi chciało zostać przy nowym systemie.

Teraz tak całkiem serio, to nie polecam żadnego z tych smartfonów. Aktualnie ze stajni Samsunga warto brać tylko Note, ogólnie najlepiej zaprzestać kupowania produktów Samsunga. Nie chce mi się nawet tłumaczyć dlaczego. 

Najlepiej Antoś, tylko nie Samsung.

Też nie wiesz czy to było ustawione czy nie, ale wiadomo są też idiotyczni użytkownicy którzy nie mają za bardzo pojęcia o niczym tylko widzą że jest Apple.

­

zy95qg.png

Opublikowano

Sadownicy mają zafundowane ruchanie w dupę, czego chcieć więcej? Sytuacja u producenta owoców jest taka sama jak na linii produkcyjnej Dacii, tylko sprzedają po cenie S-Klasy. Nie krytykowałem nigdy jabłek, ale najwyższa pora zacząć. Sorry, ale za 3000 PLN to powinien być najlepszy smartfon świata. Mają do zoptymalizowania system pod dosłownie kilka urządzeń, dla porównania Android ma ich tysiące. 

Oczywiście sadowników nie przekonasz do swojej racji, bo przemawia za nimi jakość wykonania i posiadania przedmiotu z "segmentu premium" - jedyne co jest premium to zapinanie w dupsko przez producenta, od w którym od 3 lat postęp technologiczny stoi w miejscu a smartfony sięgają cen nawet 4500 PLN. Wystarczy coś ze Snapdragonem 800 i 5s jest wciągnięte nosem a potem wydalone. 

lownfast

Opublikowano

No nie do końca w miejscu, Touch ID pierwszy był w 5s, potem reszta odgapiła, teraz w 6s będzie Force Touch i na 100% zaczną odgapiać znowu inni producenci.­

zy95qg.png

Opublikowano

No nie do końca w miejscu, Touch ID pierwszy był w 5s, potem reszta odgapiła, teraz w 6s będzie Force Touch i na 100% zaczną odgapiać znowu inni producenci.­

Za TouchID lub ForceTouch zapłacisz 4500 PLN? Ja żyje bez tego. 

lownfast

Opublikowano

No to jeżeli wiesz, że każdy Android traci na płynności to po co się pytasz? Bierz Apple za 4500, najlepiej dołóż jeszcze z kilkaset złotych na obudowę i idź się pochwal kolegom.

Widzę, że Ciebie nie przekonam w takim razie nie będę się kłócił - używałem S6, nie jest idealny. Czekałbym na Note'a 5, ale no cóż. Na pewno będzie tańszy niż stary iPhone.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Hmm ...

S6 jest lepszy ma takie bajery których iphone nie posiada ...

Jest płynny i nie ma gry która by nie działała 

Ekran jest cudny a obudowa piękna podobnie jak w iphonie :)

Opublikowano

Trudny wybór. Zależy czy bardziej wolisz androida czy i os. Ja jestem fanem Androida a za ajfonami nie przepadam. Dlatego tez polecam Samsunga Galaxy S6

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...