Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyniki w nauce, a zbliżająca się kochana matura

UpDaTeR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wam, mam pytanko głównie do osób po maturze <3 Jak według was przekładają się wyniki w nauce na wyniki w maturze? Osobiście w gimnazjum bez przerwy średnia moja oscylowała na granicy 4.0, przedmiotów ścisłych nie licze bo tu nie ma sensu.. Natomiast szkoła średnia to właśnie średnio bym tak powiedział, pierwsza klasa technikum informatyczne średnia 3.8.. druga klasa przeniesie się do matfizu(życiowy błąd, ale bywa ^_^ ) skok średniej.. lekko ponad 2.5.. Matematyka ocena 2 i to w sumie w moim przypadku wygląda tak że albo umiem albo nie. Oceny nie są 2,2,2... tylko 1,1,1,1,1 .. 4,5,4,3,5,4.. taki skoki że uj by strzelił. No i jak to się przełoży na maturę? Często słyszę że osoby które ledwo zdają lub zdarzyło im się nawet nie zdać to czasem mają jedne z wyższych wyników, ja zaś martwię się o tą matematykę że u mnie będzie to taki troszkę totolotek, albo trafie z zadaniami albo klapa.. podstawa to ujdzie bo przygotowują do rozszerzenia, tak samo mam zamiar mieć raz lub dwa razy w tygodniu korepetycje właśnie pod względem tych matur ale czy to starczy? Kto może się podzielić własnymi doświadczeniami? Czekam z ciekawością ^_^

Opublikowano

@UpDaTeR

Zależy jaka szkoła. Wiadomo, że tam gdzie jest wyższy poziom to trzeba się bardziej przykładać do nauki ­i łatwiej później zdać maturę. W mojej szkole był średni poziom. Nie za niski, nie za wysoki. Miałem dosyć słabe oceny z matmy (nigdy jej nie lubiłem) ale maturę udało się zdać za 1 razem. Doszedłem do wniosku, że muszę iść na korepetycje. Pomogły mi one. Spokój, cisza itp. Jeszcze jak jest osoba, który potrafi w jakiś sposób dotrzeć do ucznia to już w ogóle super. Musisz pamiętać, że to kosztuje 30-70 zł. za 1h. Po tyle widziałem (możesz ewentualnie chodzić na jakieś kółka do szkoły)

Niektóre osoby nie przykładają się praktycznie wcale do nauki w szkole a jak przyjdzie co do czego to mają dobre wyniki (no chyba, że jest wysoki poziom w szkole. Wtedy siłą rzeczy muszą otworzyć ten podręcznik i się coś pouczyć. Wykazywać nieco większe chęci) 

Ważne, żeby tą maturę zdać, żeby ją mieć (choćby nawet na te 30-50%) Na studia się dostaniesz jakby co (oczywiście mowa tutaj o zaocznych i niektórych dziennych) Słyszy się teraz, że przyjmują prawie każdego.

Powodzenia :)
Opublikowano

Jeśli chodzi o samą maturę z matematyki, to jestem w stanie zaryzykować tezę, że wystarczy zdolność logicznego myślenia i niewiele do tego. Ja miałem ledwo 2(poziom podstawowy, zero nauki, minimalizm w tym kierunku) i udało mi się uzyskać 54%. Na egzaminie jest "ściąga" w postaci niektórych wzorów, do tego część zadań zamkniętych jest chyba specjalnie łatwa(wystarczy zastosować wzory bez przeróbek i obliczyć na kalkulatorze), a w zadaniach otwartych dostaje się punkty już za poprawne zidentyfikowanie problemu i podstawienie odpowiedniego wzoru(odpowiedni sposób rozumowania).

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Znam osoby, które miały z jakiegoś przedmiotu ledwo 2, a maturę napisały na 90%.

Oceny nie pokazują tego, ile umiesz. Zależą one chyba głównie od nauczyciela. Kiedyś miałem tak, że z fizyki na pierwszy semestr miałem 2, ale w drugim semestrze zmienił się nauczyciel, uczyłem się mniej więcej tyle samo co w pierwszym, ale ocena wahała się między 4 a 5.

Rozwiąż sobie jakieś matury z poprzednich lat, wynik który otrzymasz powinien być podobny jak na maturze, którą ty będziesz pisał.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Na rozszerzenie nie wystarczy, chociaż nowa podstawa jest prostsza od starej. sensowny wynik z matmy rozszeroznej to ponad 60%

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

2 z matmy

podstawa 98%

rozszerzenie 88%

I tyle są warte oceny,

dziękuje, dobranoc

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Nieważne jaką masz średnią, jeżeli naprawdę porządnie przysiądziesz z parę miesięcy przed maturą to zdasz to dobrze (tu mam na myśli nawet 80/90% z rozszerzeń).

Swoją drogą wystarczy że zdasz to maturę bo tyle mamy uczelni, że nie wierzę byś się na jakąś nie dostał ;p

Opublikowano

W wymagającym LO miałem średnią 3.2 przez 3 lata, bo nie chciało mi się uczyć ze śmieciowych przedmiotów, które do niczego się nie przydają. Co do wyników matury, to osiągnąłem takie, które gwarantowały mi dostanie się na każdą politechnikę w Polsce i nie byłem na końcu wyników rekrutacyjnych, a bliżej ich początku. Uczyłem się jedynie matmy i fizy, której de facto nie miałem jako przedmiotu szkolnego (mat-inf), a maturę z fizy zdałem lepiej niż większość ludzi z mat-fiz. Reasumując średnia jest tylko do tego żeby popisać się przed kimś, albo pokazać, że tak ci się nudziło, że uczyłeś się ze wszystkich niepotrzebnych przedmiotów. Ogólnie to wygląda tak, że na studia łatwo się dostać (drugie, czasami nawet trzecie rekrutacje i nawet ludzie z mizernymi wynikami dostają się na dobre kierunki), ale trudniej się utrzymać.

Od siebie mogę dodać żebyś uczył się porządnie fizy i matmy to będzie Ci dużo lżej na studiach (nie będziesz musiał się tego wszystkiego uczyć od zera, tylko przyjdziesz z podstawami, które pozwolą ogarnąć zaawansowane rzeczy).

Opublikowano

oceny nie odzwierciedlają wiedzy tylko to, ile czasu poświęciłeś na ich zdobycie więc oczywiście, że można dobrze napisać maturę mając słabe stopnie w szkole.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...