Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ZALICZANIE PRZEDMIOTU

kysy21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Może mi ktoś wyjaśnić jak wygląda zaliczanie przedmiotu?

Jestem w szkole zawodowej i dostałem na koniec roku 1 z biologii. Nie musicie spinać od razu dupy że jak można w szkole zawodowej nie zdać bo to mój problem. 6 osób wgl. nie przeszło mając 3+ ocen niedostatecznych na koniec roku.

Ale gadu gadu a tu trzeba kontynuować. Zostały mi 4 dni do zdawki, umiem 5 tematów na 18. Obliczyłem że jak bede się uczył po dwa tematy to będę może tak 13 przedmiotów umiał ale nie w 100%. I mam właśnie pytanie. Jak to wygląda. Czy trzeba to wszystko umieć czy nie? Na blache czy nie? Nauczycielka gadała że najpierw się piszę a potem odpowiada. No i właśnie nie wiem czy muszę po 24h teraz się uczyć czy nie jest to aż tak bardzo wymagające jak się wydaje?

Opublikowano

­Musisz mieć 50% łącznie w obu testach, by zdać egzamin przed komisją. Lepiej się ucz po te kilka godzin dziennie, to nie będziesz później się na siebie denerwował, że nie poświęciłeś trochę więcej czasu.

Opublikowano

Najpierw pisemny 60-120 min, a potem szybki ustny.

Najprawdopodobniej dostaniesz jedno lub dwa pytania z każdego działu, więc lepiej zacznij ogarniać.

s2c77Oa.png

Opublikowano

Zależy jaką masz babkę od biologii. U nas na poprawce z matmy babki podpowiadały co mamy zrobić i praktycznie większość zdała ;)

Natomiast na chemii gościu udupił większość osób nawet na najgłupszych błędach.

Myślę, że znajomość większości tematów wystarczy do zdania. Przecież wszystkiego na blachę i tak nie wykujesz :P

Opublikowano

Zależy jaką masz babkę od biologii. U nas na poprawce z matmy babki podpowiadały co mamy zrobić i praktycznie większość zdała ;)

Natomiast na chemii gościu udupił większość osób nawet na najgłupszych błędach.

Myślę, że znajomość większości tematów wystarczy do zdania. Przecież wszystkiego na blachę i tak nie wykujesz :P

W komisji nie jest jedna babka, tylko 3 osoby (Tak mi się zdaję), nigdy nie miałam komisa, ale słyszałam, że jeszcze jedna z OKE - więc mało prawdopodobne, aby ktoś mógł podpowiadać. :)

Opublikowano

W komisji nie jest jedna babka, tylko 3 osoby (Tak mi się zdaję), nigdy nie miałam komisa, ale słyszałam, że jeszcze jedna z OKE - więc mało prawdopodobne, aby ktoś mógł podpowiadać. :)

Nie ma 3 osób tylko 2. Zacznijmy od tego. I nigdzie nie napisałam, że była jedna osoba. Nawet napisałam 'babki' więc dla Ciebie to jest jedna osoba?

Po drugie przy pisemnych zdarzało się, że podeszła do mnie moja nauczycielka i rzuciła okiem na to co napisałam i powiedziała, że to źle i żebym to poprawiła, lub wykonała inaczej. ;)  Myślisz, że na poprawce jest jak na sprawdzianie? To się pomyliłaś bo podczas poprawek mnóstwo ludzi się kręci po sali, jedni piszą, inni odpowiadają, jedni wchodzą, drudzy wychodzą. Jest duży rozgardiasz przynajmniej tak było na matmie bo bardzo dużo osób miało poprawkę. Nie wiem jak jest na innych przedmiotach bo mimo, że poprawkę miałam z chemii i matmy to chemie pisałam w innym terminie niż wszyscy więc byłam jedyną osobą w sali. A pracownicy OKE zdarzają się tylko i wyłącznie na maturach. W dodatku bardzo rzadko więc jeśli tak słyszałaś to lepiej zweryfikuj swoje źródło informacji. Poza tym jak można napisać, taką bzdurę skoro w każdej szkole przynajmniej kilkunastu uczniów ma poprawkę z różnych przedmiotów. Chciałabym wiedzieć ile w Twoim mniemaniu OKE ma pracowników, żeby do każdej szkoły na każda poprawkę wysyłać swojego pracownika xD .A skoro  nigdy nie pisałaś poprawki to nie powinnaś się odzywać i rozgłaszać fałszywy faktów 'bo tak Ci się zdaje'. @Ariella

Opublikowano

Ja pisałem poprawkę i były 3 osoby w sali. Wicedyrektorka oraz 2 nauczycielki przedmiotu który zaliczałem (Matematyka) no i oczywiście zaliczający. kolega normalnie ściągał i zaliczył a ja że miałem jeszcze przejście warunkowe to nawet mi się nie chciało uczyć i pisać tego tylko odrazu skorzystałem z warunku (Na komisie i tak musiałem się pojawić) Poucz się jeszcze trochę.. najwyżej nie zdasz. Do więzienia przez to nie pójdziesz.. No co prawda to prawda rok w plecy.

33eHdSv.png

"Apetytu nie mam, nie muszę dużo zjeść
A na przykład twoja łydka przypomina kurzą pierś
Usiądź gdzieś nad miską, naprawdę to banał
Po prostu się skup i tnij poniżej kolana"

Opublikowano

Nie ma 3 osób tylko 2. Zacznijmy od tego. I nigdzie nie napisałam, że była jedna osoba. Nawet napisałam 'babki' więc dla Ciebie to jest jedna osoba?

Po drugie przy pisemnych zdarzało się, że podeszła do mnie moja nauczycielka i rzuciła okiem na to co napisałam i powiedziała, że to źle i żebym to poprawiła, lub wykonała inaczej. ;)  Myślisz, że na poprawce jest jak na sprawdzianie? To się pomyliłaś bo podczas poprawek mnóstwo ludzi się kręci po sali, jedni piszą, inni odpowiadają, jedni wchodzą, drudzy wychodzą. Jest duży rozgardiasz przynajmniej tak było na matmie bo bardzo dużo osób miało poprawkę. Nie wiem jak jest na innych przedmiotach bo mimo, że poprawkę miałam z chemii i matmy to chemie pisałam w innym terminie niż wszyscy więc byłam jedyną osobą w sali. A pracownicy OKE zdarzają się tylko i wyłącznie na maturach. W dodatku bardzo rzadko więc jeśli tak słyszałaś to lepiej zweryfikuj swoje źródło informacji. Poza tym jak można napisać, taką bzdurę skoro w każdej szkole przynajmniej kilkunastu uczniów ma poprawkę z różnych przedmiotów. Chciałabym wiedzieć ile w Twoim mniemaniu OKE ma pracowników, żeby do każdej szkoły na każda poprawkę wysyłać swojego pracownika xD .A skoro  nigdy nie pisałaś poprawki to nie powinnaś się odzywać i rozgłaszać fałszywy faktów 'bo tak Ci się zdaje'. @Ariella

Wejdz na strone OKE i zobacz co pisze, nie kazda szkola ma w tym samym czasie poprawkę. 

Chodzi, o ustne

• egzaminy ustne: 24 – 28 sierpnia 2015 r. (harmonogram ustalają dyrektorzy szkół)

U mnie jak chodzilam do szkoly, kolega mówił, że mial 3 osoby i jedna z Centralnej Komisji. :)

Wogóle nic z tego nie wyjdzie tylko bez sensu spiny. Niech kolega wejdzie OKE Kraków i sie wszystkiego dowie. ;)

@down @Edit @Aika

Słaba twoja prowokacja typu "Głupia" i zaraz skreslanie :). Racja źle przeczytałam, że nie maturalny mój błąd + Zapomniałaś skreślić " beznadziejna jesteś i chyba głupia." Taką afere zrobić z powodu jednego postu, mogłaś napisać na priv, a nie pokazywać, jaka to ty jesteś mądra itp. :)) Ale koniec dyskusji, bo dostane warna zaraz, a nigdy nie dostałam ....

Opublikowano

Wejdz na strone OKE i zobacz co pisze, nie kazda szkola ma w tym samym czasie poprawkę. 

Chodzi, o ustne

• egzaminy ustne: 24 – 28 sierpnia 2015 r. (harmonogram ustalają dyrektorzy szkół)

U mnie jak chodzilam do szkoly, kolega mówił, że mial 3 osoby i jedna z Centralnej Komisji. :)

Wogóle nic z tego nie wyjdzie tylko bez sensu spiny. Niech kolega wejdzie OKE Kraków i sie wszystkiego dowie. ;)

@Ariella po raz kolejny pokazałaś jak beznadziejna jesteś i chyba głupia.

Po 1. nie jestem kolegą.

Po 2. z ciekawości weszłam na OKE Kraków, mimo, że moim OKE jest Dolny Śląsk ale byłam ciekawa skąd zaczerpnęłaś ową informację.

Bo tak pomyślałam, że przecież OKE nie zajmuję się poprawkami w szkołach i byłam niemal pewna, że jesteś tak głupia niemądra, że próbowałaś zaszpanować informacją której nie rozumiesz. Muszę Ci pogratulować i muszę pogratulować sobie. Jesteś głupia niemądra i utwierdziłaś mnie w moim przekonaniu.

KSR7I09.png

Więc dziewczyno, wróć się na stronę OKE i przeczytaj dokładnie co skopiowałaś bo te informację są odnośnie poprawkowej matury a nie POPRAWKI Z PRZEDMIOTU Z KTÓREGO MA JEDYNKĘ NA KONIEC ROKU. A ten skrawek, który skopiowałaś (bo Ci to rozłożę jak człowiekowi, któremu trudniej coś zrozumieć) odnosił się do ustnej matury z jezyka polskiego/angielskiego/niemieckiego/francuskiego/rosyjskiego lub innego. Także skoro nic nie wiesz na dany temat to nie odzywaj się wcale bo robisz z siebie pośmiewisko. Ty chyba nie wiesz w jakim świecie żyjesz, obudź się w końcu to nie przedszkole specjalne. ;)

Spin nie szukam ale nóż mi się w kieszeni otwiera jak widzę takie morze bezmyślności i dziewczynkę, która myśli, że pozjadała wszystkie rozumy.

P.S. Naucz potrenuj czytanie bo chyba wakacje zaczynają Ci szkodzić.

Opublikowano

Eh te nerwy. Ujmując wszystko w skrócie, jeśli chodzi o terminy/osoby, oraz przebieg(oficjalnie):

1. Egzaminy poprawkowe przypadają na ostatni tydzień sierpnia, a dyrektor ustala dokładny termin.

2. W komisji jest dyrektor(jako przewodniczący), oraz dwoje nauczycieli: prowadzący dane zajęcia(jako egzaminator), oraz prowadzący takie same, lub pokrewne(jako członek komisji).

3. Są dwie części: ustna, oraz pisemna.

Nie musi być żadnych osób z zewnątrz. Stąd w praktyce często bywa(zależnie od szkoły), że do zdającego są kierowane wskazówki/podpowiedzi, żeby - jeśli ma jakąkolwiek wiedzę - był w stanie odpowiedzieć.

Kolejna rzecz - skoro nie musi być osób z zewnątrz, to nie ma zewnętrznej kontroli, więc jest możliwość, że będą 2 osoby, a nie 3 - co jest oczywiście niezgodne z prawem, ale przecież zdający(który w tym wypadku prawdopodobnie zda) nie będzie donosił.

Ostatnia rzecz - to, że nie musi być nikogo z zewnątrz nie oznacza, że nie będzie. Mogą zarządzić kontrolę, mają do tego prawo(kontrole są najczęściej zapowiadane).

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Ale to że podpowiada mi gówno da.

To nie jest matematyka żeby mi podpowiedziała ile jest 2+2 tylko jakieś regułki, które posiadają często bardzo trudne słowa.

Bo niby się uczyłem ale jak na zawodówkę to jest w luja trudne... Przynajmniej dla mnie. Nie jestem osobą, której wszystko wejdzie do głowy. 

Czy np. 8 tematów na 18 i to nie w całości umiem to są jakiekolwiek szanse na zdanie czy nie bardzo? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...