Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

TOMASZCSGO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OKvUy11.png

JYjPoXT.pngCo to jest?!JYjPoXT.png

Terraria to zręcznościowa gra komputerowa z otwartym światem z elementami gier RPG. Wydana przez wydana przez niezależne studio Re-Logic 16 maja 2011 roku na komputery.
Głównymi elementami gry są: wydobywanie surowców, przerabianie ich na na narzędzia lub elementy konstrukcyjne, budowa różnego rodzaju struktur oraz walka z szeroką gamą potworów.
Gra opiera się na zasadzie kultowej gry - Minecraft, lecz jest 2D.

JYjPoXT.pngWymagania sprzętowe.JYjPoXT.png

Rekomendowane: Pentium IV 1.6 GHz, 512 MB (1 GB RAM - Vista/7), karta grafiki 128 MB (GeForce 7600 lub lepsza), 200 MB HDD, Windows XP/Vista/7.

JYjPoXT.pngDo biegu, gotowi, start?JYjPoXT.png

Przed startem gry musimy stworzyć naszą postać, a wygląda to tak:
qkw605z.jpg

Po stworzeniu postaci, wybieramy wielkość świata(Small, Medium, Large) oraz poziom trudności(Normal, Expert).

FhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.png

I gra wrzuca nas do wielkiego(zależy jaki wybrałes) świata z trzema przedmiotami, a dokładnie:

US3oKer.png Copper shortsword(krótki miecz z miedzi)
US3oKer.png Copper pickaxe(kilof z miedzi)
US3oKer.png Copper axe(topór z miedzi)

(każdy z przedmiotów może posiadać pozytywne atrybuty, negatywne lub neutralne)

7pxwcHh.jpg

JYjPoXT.pngStart gry.JYjPoXT.png

Zaczynamy tak samo jak w każdej grze polegającej na przetrwaniu, zbieramy surowce, otwieramy skrzynie, walczymy z Slime'ami.

FhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.pngFhqgbId.png

Aby ściąć drzewo używamy... Axe(topór)
Aby wydobyć kamień, ziemię używamy... Pickaxe(kilof)
Aby walczyć z potworami używamy... Swordsword(krótki miecz)

Tak, i to wszystko, teraz cała gra - świat należy do Ciebie!

Nie chcę wam opowiadać całej gry, chce abyście spróbowali sami zagrać w tą niedocenioną grę!

Ale pokaże Ci jeszcze parę ciekawych rzeczy w tej grze...
Aby zdobić przedmioty w grze musisz znaleść skrzynki:

(najczęściej znajdziemy je na powierzchni[Chest] i pod powierzchnią[Gold Chest])

c3FzsPz.png  Chest LJMT4Lo.png
c3FzsPz.png Gold Chest hoRc30r.png
c3FzsPz.png Ice Chest jYlGfsr.png
c3FzsPz.png Water Chest uOGkOLc.png
c3FzsPz.png Living Wood LWvEL3L.png
c3FzsPz.png Chest Ivy Hc2OXwi.png
c3FzsPz.png Covered Chest o0mwyeK.png
c3FzsPz.png Skyware Chest xOGvcap.png
c3FzsPz.png Lihzahrd Chest xbfy1EB.png
 c3FzsPz.png Shadow Chest uAEp5hW.pngUxlqnLf.png (potrzebny klucz)
c3FzsPz.png Jungle Chest Oq0tPd5.png (potrzebny klucz)
c3FzsPz.png Corruption Chest P1GGmEv.png (potrzebny klucz)
c3FzsPz.png Crimson Chest KY3bTZ7.png (potrzebny klucz)
c3FzsPz.png Hallowed Chest 9T5Y6Ax.png (potrzebny klucz)
c3FzsPz.png Frozen Chest 2Q5M3wt.png (potrzebny klucz)

Aby zwiększyć życie swojej postaci trzeba zbierać serca.
(najczęściej znajdziemy je pod powierzchnią[serce zbijamy kilofem])

Jedno zdjęcie ukazujące, miejsce z skrzynką, trzema sercami, oraz rudą.
(wszystko pod ziemią)

phN7AqD.jpg

Zawartość skrzyni(przedmioty na czerwonych polach):
(Gold Chest)

rIymka2.jpg

Skrzynia(nie pokazuje, specjalnie aby nie psuć zabawy):
(Ice Chest)

qEcGF8X.jpg

Skrzynia(nie pokazuje, specjalnie aby nie psuć zabawy):
(Water Chest)

AG0Wr4N.jpg

JYjPoXT.pngNPCJYjPoXT.png

W grze występują NPC, jeden z nich(the guide) tak zwany 'przewodnik' tłumaczy Ci podstawy gry, wystarczy że dasz mu przedmiot - jest to bardzo proste!
(Ukazany jest na drugim zdjęciu przy recenzji)

Oto lista niektórych NPC w grze:

UdJ6sgc.png
  Guide(Przewodnik) - Pojawia się gdy zalogujemy się do świata.
feang8M.png - Merchant(Kupiec) - Pojawi się gdy gracze/gracz posiada więcej niż 50 srebrnych monet.
LbWiPaL.png- Nurse(Pielęgniarka) - Pojawia się gdy gracz ma powyżej 100 zdrowia, oraz na świecie musi być Kupiec.
RFq6RQp.png - Dye Trader(Barwnik) - Pojawia się gdy znajdziemy item barwiący(Dye).
faqxa3P.png - Demolitionist - Pojawia sie gdy posiadasz ładunek wybuchowy, oraz na świecie musi byc Kupiec.
Rr9s3bf.png - Dryad(Driada) - Pojawia sie gdy zabijemy 1 bossa(oprócz King Slime, Lepus or Wall of Flesh)

wd9iBy0.png - Arms Dealer(Handlarz bronią) - Pojawi się gdy gracz ma pocisk lub broń, która strzela kulami.
Elhgyyz.png- Stylist(Stylista) - Pojawi się gdy znajdziemy Spider Nest.
EQ7UIEq.png - Painter(Malarz) - Pojawi się gdy posiadamy powyżej 8 NPC w mieście.
hrByj1O.png - Angler(Wędkarz) - Pojawi się gdy znajdziemy go w Ocean biome.
eyfTzJC.png - Goblin Tinkerer(Majsterkowicz) - Pojawi się gdy pokonamy armię goblinów(znajdziemy w podziemiach)
q5Pulpt.png - Witch Doctor(Szaman) - Pojawi się gdy pokonamy Queen Bee.
BajW7KZ.png - Clothier(Sukiennik) - Pojawi się po pokonaniu Szkieletora(boss)
 VFXgG6i.png- Mechanic(Mechanik) - Pojawia się po pokonaniu Szieletora(w dungeonie - jest gdzieś w środku)
MBaLXRx.png - Party Girl(Imprezowa dziewczyna) - Pojawi się gdy posiadamy 12 NPC w mieście.

JYjPoXT.pngBudowanie domuJYjPoXT.png

Najbardziej przyjemna oraz satysfakcjonująca rzecz w grze, spędziłem tylko chwilę w budowaniu i oto efekty.

(bardzo prosta budowla, rzeczy znalezione w około 10 minut [podziemie])

msOqBSu.jpg

JYjPoXT.pngOcenaJYjPoXT.png

dEIviLR.png 9/10 dEIviLR.png

kPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.pngkPYyOe5.png
(+)

Ciekawa oprawa graficzna.
Rozbudowana edycja wyglądu postaci.
Światy generowane losowo.
Dużo biomów, przedmiotów, potów, eventów.
Banalny w obsłudzę interfejs gry.
Tryb multiplayer.
Dużo możliwości w modyfikacji swoich domów.
perspektywa 2D

XiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.pngXiYR40N.png
(-)

Grafika może być odpychająca dla niektórych osób.
Gra może być nudząca dla niektórych ludzi(chodzi tu o osoby, które grały MINECRAFT'a)
Gra posiada straszny tryb Expert, bardzo cieżko gra się nawet dla osób posiadajacych dużą wiedzę na temat tej gry -1pkt.

A oto klika moich słów na temat tej gry:

G
dy pierwszy raz odpaliłem tą grę, czułem się jak niemowlę, nie wiedziałem co z czym połączyć...
Wtedy musiałem skorzystać z pomocy stron internetowych i sprawdzić kto był tą osobą (Przewodnik) gdy zrozumiałem zasadę działania tej osoby nie wszedłem ani razu na jakiekolwiek pomoce.
Zacząłem budować pokoje, magazyn, podstawowe surowce. Grało mi się lepiej, wiedziałem jak zrobić łóżko, 'hook', ,'anvil', 'furnace' oraz MŁOT - z niego cieszyłem się najbardziej.

Zejście pierwszy raz pod ziemię było okropnym przeżyciem, wszystko chce nas tam zabić, a to spadające kule, a to trap'y, a to miniboss'y. Lecz po pewnym czasie szło mi coraz łatwiej.
Odkryłem bardzo dużo przedmiotów, które pomogłby mi przetrwać pod ziemią, dużo potów, które buffowały postać. Gra stała się bardzo prosta, ale nie zabiłem jeszcze ani jednego BOSS'a.
Gdy zacząłem walczyć z Eye of Cthulhu, dostałem nowy surowiec i wtedy gra (dla mnie) zaczełą się od nowa, nowe możliwości w ekwipunku, w budowaniu.
Gra po wykonaniu jakiejś czynności nagradzała mnie kolejną nowością... i tak w kółko! Gra stała się coraz bardziej ciekawa, a ja grałem i grałem...
I gram tak do dzisiaj, gra dalej ma dla mnie dużo nowości, a po patch'u 1.3 doszły kolejne, które własnie odkrywam!

Wam pokazałem 5% wszystkich nowości w patch'u 1.3, w prezentacji brakuje bardzo dużo, a dokładnie:

c3FzsPz.png Craftowanie
c3FzsPz.png Bronie
c3FzsPz.png Narzędzia
c3FzsPz.png Zbroje
c3FzsPz.pngBloki
c3FzsPz.png Przeciwnicy
c3FzsPz.png NPC
c3FzsPz.png Biomy
c3FzsPz.png Bossowie
c3FzsPz.png Hardmode
c3FzsPz.pngAkcesoria

Ta recenzja chce zademonstrować wam łatwe rzeczy.

Pod koniec czerwca doszła do gry nowa aktualizacja zwana '1.3', która wprowadza kolejne rzeczy do odkrycia!

M3Hfjal.png

Z mojej strony to wszystko, myślę że dla początkujących prezentacja gry Terraria przyda się.
Życzę powodzenia w grze oraz pomyślnych łupów!

Zostawiam wam filmik opisujący patch - 1.3:

Pozdrowienia TOMASZCSGO

Jeżeli znalazłeś jakiś błąd, albo chcesz pomóc w rozszerzeniu informacji, dodać coś od siębie...

NAPISZ PO PROSTU PRYWATNĄ WIADOMOŚĆ, ODPISZĘ!

zbieram na telefon.

Opublikowano

Aby ściąć drzewo używamy... Axe(topór)

Aby wydobyć kamień, ziemię używamy... Pickaxe(kilof)

Aby walczyć z potworami używamy... Swordsword(krótki miecz)

rly? :D

Ogólnie bardziej przypomina mi to słaby poradnik niż recenzje.

Nie kompletnie wymienionych jakiś plusów i minusów gry. Jest tylko ogólna ocena 9/10 i tyle ;x

giphy.gif

Opublikowano

Popieram pana wyzej.

To nie jest recenzja, tylko poradnik.

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

eHealth e-cigarette -> ego ce3 -> ego ce4 -> ego ce5 ->Provog Yago ->Evod MT3 ->KangerTech Protank3 -> Glassomizer BVC -> Glassomizer BVC [2x] -> KangerTech T3S -> ASPIRE CE5 BVC -> Vision Spinner I -> Vision Spinner II -> Mild Master -> Eleaf iStick 20w -> GS Air -> V-Spot -> Anyvape VMW SubOhm -> Smok VCT -> Mutation xv2 -> Evic VTC Mini -> UD Hunter -> Goblin Mini RTA -> Cuboid 200w -> Limitless RDTA

Opublikowano

Własnie specjalnie chciałem aby to tak wyglądało, inne niż wszystkie. Tłumaczę podstawy gry, aby czytający po pobraniu wiedział co z czym się je.

Chce aby ta recenzja/poradnik (jak wy to tam nazywacie) Posiadała w sumie najprostsze - podstawowe informacje do przetrwania. Reszta zalezy od was, sami spróbujecie i poznacie zalety oraz wady.

// Pod koniec recenzji dodam własną ocenę oraz wady, zalety dla Press. (oraz innych)

zbieram na telefon.

Opublikowano

Widać, że włożyłeś w to kawał roboty, a to też się liczy.

Jest tu trochę błędów i całość wygląda jak poradnik a nie recenzja, to doceniam twoje chęci tym bardziej, że dopiero zaczynasz przygodę z forum.

Powodzenia w dalszych projektach ;)

IRcBXuaz10l20.gif

Opublikowano

Widać, że włożyłeś w to kawał roboty, a to też się liczy.

Jest tu trochę błędów i całość wygląda jak poradnik a nie recenzja, to doceniam twoje chęci tym bardziej, że dopiero zaczynasz przygodę z forum.

Powodzenia w dalszych projektach ;)

Dziękuje za miłe słowa, pracuje już nad kolejną recenzją/poradnikiem. Myślę że taka forma - zmieszania tych 2 form przekazu nie przeszkadzają.

Dziękuje jeszcze raz!

zbieram na telefon.

Opublikowano

Czego napisałeś że ta gra jest niedoceniona? Owszem, była taka ale jeszcze w Pre-release...

Recenzja słaba jak dla mnie. Piszesz że ma to być coś na kształt poradnika (plus dla cIebie za ciekawy pomysł), a pokazałeś tylko skrzynki i nie pełną listę NPC. Mam wrażenie że nawet do hardmode'a (jeszcze) nie doszedłeś podczas gry.

W minusach napisałeś dwa idiotyzmy, a mianowicie że gra może być nudząca dla graczy minecrafta, oraz że terraria ma expert mode.

Jedyne podobieństwo między Minecraftem a Terrarią to to, że są to sandboxy.

A Expert mode to tylko dodatek dla doświadczonych graczy, znużonych zwykłą grą, a nie nowicjuszy, więc bezsensowne odjęcie punktoów.

Filmik który załączyłeś, to tylko trailer...

Nie opisuje w żaden sposób Terrari, tylko pokazuje wizualnie co w niej będzie dodane gdy 1.3 wyjdzie (wyszło już oczywiście)

Poza tym jest masa literówek, ale to mogę przeżyć.

I zapamiętaj też, że recenzje pisze się po ukończeniu gry (w przypadku sandboxów to po zaznajomieniu się w pełni z grą).

Nie potraktuj tego jako hejt, tylko jako taką opinie która opisuje co mi tu nie pasuje, i co możesz zrobić lepiej.

893961446222509646083.png

Opublikowano

Czego napisałeś że ta gra jest niedoceniona? Owszem, była taka ale jeszcze w Pre-release...

Recenzja słaba jak dla mnie. Piszesz że ma to być coś na kształt poradnika (plus dla cIebie za ciekawy pomysł), a pokazałeś tylko skrzynki i nie pełną listę NPC. Mam wrażenie że nawet do hardmode'a (jeszcze) nie doszedłeś podczas gry.

W minusach napisałeś dwa idiotyzmy, a mianowicie że gra może być nudząca dla graczy minecrafta, oraz że terraria ma expert mode.

Jedyne podobieństwo między Minecraftem a Terrarią to to, że są to sandboxy.

A Expert mode to tylko dodatek dla doświadczonych graczy, znużonych zwykłą grą, a nie nowicjuszy, więc bezsensowne odjęcie punktoów.

Filmik który załączyłeś, to tylko trailer...

Nie opisuje w żaden sposób Terrari, tylko pokazuje wizualnie co w niej będzie dodane gdy 1.3 wyjdzie (wyszło już oczywiście)

Poza tym jest masa literówek, ale to mogę przeżyć.

I zapamiętaj też, że recenzje pisze się po ukończeniu gry (w przypadku sandboxów to po zaznajomieniu się w pełni z grą).

Nie potraktuj tego jako hejt, tylko jako taką opinie która opisuje co mi tu nie pasuje, i co możesz zrobić lepiej.

Jeżeli chodzi przejście gry to przeszedłem do hardmode'a, ale nie bawiłem się w nim - brak informacji na tematy jest celowy, odkrywanie nowości cieszy.

W minusach chodzi o to, że Minecraft to gra 3D z perspektywy pierwszoosobowej - temu może się nudzić(ALE NIE MUSI)

Expert mode - tutaj chodzi o to, że po prostu jest trudny i przypadkowy gracz, który sprawdzi ten tryb i mu nie pójdzie, wyłączy grę i do niej nie wróci.

Nie będę czepiał się trailera - bo dla osób, które są ciekawe nowych przedmiotów, bossów itp to idealny filmik. (tak wiem że tam pisze opisujący - w sumie troche opisuje)

Jeżeli chodzi o literówki to próbuje szukać i poprawiać (np. osów zamiast osób.)

Każdy ma prawo na własną opinie, ja nauczę się - poprawie. Poradnik/recenzja będzie lepsza.

Dzięki za cenne informację i POZDRAWIAM!

zbieram na telefon.

Opublikowano

Nie ma wszystkich npc. Wygląda mi to na poradnik dla początkujących a nie na recenzje.

Jeżeli się wypowiadasz to czytaj komentarze powyżej - dziękuje.

//Zmienione niektóre informacje, dodane pare słów oraz poprawki błędów.

zbieram na telefon.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Tryb expert powinno się bardziej traktować jako poboczny, ponieważ jedyne co można tam więcej zdobyć to "Przedmioty Developerskie"  ;)

Porady do: CSGO, Terraria, BF4, WOT, WOT Blitz, Trove, LoL oraz Fifa!

jClHFR0.gif

• 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...