Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

"Czarne kropki", temperatura, spadek FPS

***Albercik***

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio po 10-20 minutach grania w GTA V zaczęły mi się w losowych miejscach na ekranie pokazywać jakieś dziwne czarne kropki, paski itp. Znikały one podczas patrzenia w niebo i w ekranie pauzy, lecz po ponownym spojrzeniu w ziemię lub wznowieniu gry, znów się pojawiały. Podejrzewałem, że karta graficzna się przegrzewa, więc sprawdziłem temperaturę karty graficznej jak i (przy okazji) procesora. Okazało się, że po kilku chwilach grania wynosi ona prawie 70°C (25-35 poza grą) w przypadku karty graficznej jak i procesora.

Postanowiłem odkurzyć nieco wnętrze mojej skrzynki, ponieważ to często powoduje wzrost temperatury obu tych komponentów. Efekt mnie zdziwił, ponieważ starałem się zrobić to dokładnie, a temperatura się wciąż nie zmieniała. Dodatkowo, spadła ilość klatek na sekundę. Płynne 60FPS jestem w stanie uzyskać w nielicznych momentach rozgrywki, zaś regularnie liczba ta wynosi do 25 klatek na sekundę.

Problem występuje tylko w GTA V, ale ta gra rzeczywiście ma dość wysokie wymagania jak na mój sprzęt.

Jeśli chodzi o sam procesor, to zapewne pomoże wymiana pasty termoprzewodzącej, gdyż dawno była niewymieniana.

Procesor: AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz (lepsze chłodzenie dokupione oddzielnie)

Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX660 2GB

Opublikowano

Po pierwsze samo odkurzanie nie wystarcza. Proponuję zmienić pasty termoprzewodzące na np. Gelida GC Extreme bądź też MX-2. Gwarantuję spadek temperatur.

Opublikowano

Dzieje się tak też gdy podkręcamy grafikę. Są to ,,Artefakty"(kropki). Spróbuj wymienić pastę termo przewodzącą z karty graficznej na najlepiej arctic mx-2 (polecam, sam używam).

Jak nic nie da to obniż taktowanie procesora graficznego jakimś programem typu msi afterburner lub evga precision. Z obniżaniem taktowania artefakty powinny zniknąć.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Karty graficznej ani żadnego komponentu nigdy nie podkręcałem :P

Planuję wymianę pasty termoprzewodzącej na karcie graficznej. Dzięki za polecenie tych past :)

Opublikowano

Nie mówię że podkręcałeś tylko że dzieje się tak przy podkręcaniu. Zanim wymienisz pastę termoprzewodzącą zmniejsz taktowanie programem. Pomoże do czasu zmiany pasty.

Zapisz sobie domyślną wartość!

Opublikowano

Jak wyskakuja jakies kropki, kresli albo cos w tym stylu, to na 99% sypie sie pamiec w grafice (piszesz ze dzieje sie to tylko w gta, ktore korzysta prawdopodobnie z calej dostepnej pamieci graficznej). Poki masz gwarancje to oddaj, bo takie cos jest nienaprawialne, albo inaczej, naprawic sie da wymieniajac kosci pamieci (te wlutowane na grafice)

Opublikowano

W ustawieniach graficznych GTA V, gra pokazuje z ilu MB pamięci graficznej korzystam, a na 2GB zużywam zaledwie 1,5GB, więc wątpię, by była to wina zbyt dużego jej zużycia.

Opublikowano

Nie chodzi o zbyt duze zuzycie, raczej o to ze ktoras kosc pamieci zaczyna sie sypac i przy innych grach nie jest ona wykorzystywana (mozesz sprawdzic wlaczajac jakas inna gre wykorzystujaca duzo pamieci, bodajrze crysis 3 mial w ustawieniach grafiki pokazana ilosc pamieci ktora bedzie wykorzystana). Mozesz tez sprawdzic jakims testerem pamieci ghraficznej czy to ona na pewno jest wadliwa, np. video memory stress test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...