Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw do gier

petter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chciałbym prosić o złożenie jakiegoś dobrego komputera, ma on służyć do gier głównie. Na budżet niech będzie na początek 9-10tysięcy, zobaczymy.

Mam jeszcze takie pytania, mianowicie, czy za tyle kasy komputer poradzi sobie z monitorem z roździelczością 4k? (Tutaj też prośba, prosiłbym o podanie jakiegoś dobrego monitora z tą właśnie roździelczością, z jakąś przyziemną ceną) 

Jeszcze coś, nie dawajcie do zestawu napędu dvd i dysku twardego, bo mam.

Dzięki ;)

Opublikowano

Będzie sobie radzić z 4k, tylko nawet za 10k zł za rok czy dwa już nie będzie zapewne wytrzymywać pewnie w 4k ultra 60fps, ale w full hd jak najbardziej ;)

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Będzie sobie radzić z 4k, tylko nawet za 10k zł za rok czy dwa już nie będzie zapewne wytrzymywać pewnie w 4k ultra 60fps, ale w full hd jak najbardziej ;)

Lepiej będzie wtedy chyba mieć roździelczość 4k, ale detale nie ultra ale np średnie, przynajmniej tak mi się wydaje?

Opublikowano

Mam pytanie może mi ktoś znaleźć jakiegoś kompa do bf 4 tak do 3500 zł ale żeby chodził na ultra ??

Opublikowano

Mam pytanie może mi ktoś znaleźć jakiegoś kompa do bf 4 tak do 3500 zł ale żeby chodził na ultra ??

A dlaczego piszesz to w moim temacie?

Opublikowano

Cześć.

Chciałbym prosić o złożenie jakiegoś dobrego komputera, ma on służyć do gier głównie. Na budżet niech będzie na początek 9-10tysięcy, zobaczymy.

Mam jeszcze takie pytania, mianowicie, czy za tyle kasy komputer poradzi sobie z monitorem z roździelczością 4k? (Tutaj też prośba, prosiłbym o podanie jakiegoś dobrego monitora z tą właśnie roździelczością, z jakąś przyziemną ceną) 

Jeszcze coś, nie dawajcie do zestawu napędu dvd i dysku twardego, bo mam.

Dzięki ;)

4k jest nieopłacalne. Po 1, różnica przy tak małym ekranie jakim jest monitor jest nieznaczna przy zwykłym graniu (tylko screenshoty są lepsze). Po 2, cena. Po 3, wydajność. Lepiej kupić jakiś porządny monitor Full HD z dobrymi kolorami i odświeżaniem, niż monitor 4k który będzie droższy i gry będą o 50% mniej płynne.

http://www.morele.net/inventory/info/kdiAd/ Takie coś ode mnie. Poczekałbym na rady bardziej doświadczonych kolegów w tym zakresie cenowym.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

załóż swój temat. 

4k jest nieopłacalne. Po 1, różnica przy tak małym ekranie jakim jest monitor jest nieznaczna przy zwykłym graniu (tylko screenshoty są lepsze). Po 2, cena. Po 3, wydajność. Lepiej kupić jakiś porządny monitor Full HD z dobrymi kolorami i odświeżaniem, niż monitor 4k który będzie droższy i gry będą o 50% mniej płynne.

http://www.morele.net/inventory/info/kdiAd/ Takie coś ode mnie. Poczekałbym na rady bardziej doświadczonych kolegów w tym zakresie cenowym.

Nawet granie na monitorze full hd w 4k będzie widoczne, chociaż tak można chyba tylko przy kartach nvidi ustawić w sterownikach, nie zgadzam się z Tobą też w tym że np lepiej z większym odswieżaniem, moze nie bedzie gral w fps i 60hz mu styknie? 

Lepiej będzie wtedy chyba mieć roździelczość 4k, ale detale nie ultra ale np średnie, przynajmniej tak mi się wydaje?

Zależy, ale przy 4k możesz sobie odpuścić bardziej wygładzanie typu MSAA itp 

Opublikowano

Dlaczego 50% mniej płynne? Przez HZ? 60hz w monitorze mi wystarczy zupełnie, chyba ze Ci chodzi o fps? Po to chce wydać te 10,000 na komputer, żeby takich problemów nie było.

załóż swój temat. 

Nawet granie na monitorze full hd w 4k będzie widoczne, chociaż tak można chyba tylko przy kartach nvidi ustawić w sterownikach, nie zgadzam się z Tobą też w tym że np lepiej z większym odswieżaniem, moze nie bedzie gral w fps i 60hz mu styknie? 

Zależy, ale przy 4k możesz sobie odpuścić bardziej wygładzanie typu MSAA itp 

O wygładzaniach to wiem, jak to działa. w fpsy gram jedynie COD i BF'y, i to nie jakoś hardkorowo, zwykła gra na publicznych serwerach, 60hz starczy. 

Jak ten zestaw który podał Freaky? jest ok?

Opublikowano

Dlaczego 50% mniej płynne? Przez HZ? 60hz w monitorze mi wystarczy zupełnie, chyba ze Ci chodzi o fps? Po to chce wydać te 10,000 na komputer, żeby takich problemów nie było.

O wygładzaniach to wiem, jak to działa. w fpsy gram jedynie COD i BF'y, i to nie jakoś hardkorowo, zwykła gra na publicznych serwerach, 60hz starczy. 

Nie wiem czy wiesz, ale opłacalność pc do gier kończy się na 4/5 klockach. Co z tego że płacisz 2x tyle skoro wydajność jest większa o jakieś 30/40%, ta cena to tylko kultura pracy.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

Nie wiem czy wiesz, ale opłacalność pc do gier kończy się na 4/5 klockach. Co z tego że płacisz 2x tyle skoro wydajność jest większa o jakieś 30/40%, ta cena to tylko kultura pracy.

Powiedział bym, że nawet na 2-3k zł, to że w dniu premiery nie zobaczysz powiewających włosów w nosie Geralta z R. nie czyni Twojego życia gorszego jakoś. 

Jest ok, choć ja bym wymienił kartę graficzną na GTX 980 Ti, kwestia właśnie poruszanej "opłacalności".

Opublikowano

Ja rozumiem że za 5tysia można złożyć coś co sobie teraz poradzi elegancko z grami, ale, wyszło ostatnio AC:Unity, cos tam nie tak było z optymalizacją czy coś, i w to bym na komputerze za 5k na ultra nie pograł raczej. 

A ta 980 nie jest przypadkiem dużo gorsza od tamtego titana X? Różnica aż 6gb pamięci jest

Opublikowano

Ja rozumiem że za 5tysia można złożyć coś co sobie teraz poradzi elegancko z grami, ale, wyszło ostatnio AC:Unity, cos tam nie tak było z optymalizacją czy coś, i w to bym na komputerze za 5k na ultra nie pograł raczej. 

A ta 980 nie jest przypadkiem dużo gorsza od tamtego titana X? Różnica aż 6gb pamięci jest

I co z tej pamięci? hmm? Mówie o gtx 980 "TI" podkreslam ;) jest slabszy, prawda, ale duzo tanszy, wcale nie taki slaby. Ale jak cie stac to bier tego swojego kompa z 10k zl....

Opublikowano

4K nie opłacalne, nie będzie 60fps ciągle nawet na tej rakiecie. Kup sobie dobre fhd, 144hz i elegancko.

Ram z tego zestawu bym zmienił. Zamiast 2x8gb 2400mhz, to 2x4gb 3200mhz. Lepiej wyjdzie, 16gb ramu nie wykorzystasz w grach, później zawsze można dokupić.

GPU tak samo do zmiany, po co mu titan 12gb? bez sensu. Weź 980Ti tak jak już Ci kolega napisał, najlepiej od EVGA

Procesor bym zmienił na i7-6700K

ssd można zrobić rajd 2x250gb, będzie trochę wydajniejsze.

Mobo np z170A gaming m5

Chłodzenie nh-d15

Reszta chyba ok

5p4o3dk.png

i5-6600K Skylake 4,6GHz | GTX 970 4GB | Ripjaws DDR4 2x4GB 3000MHz 

Opublikowano

4K nie opłacalne, nie będzie 60fps ciągle nawet na tej rakiecie. Kup sobie dobre fhd, 144hz i elegancko.

Ram z tego zestawu bym zmienił. Zamiast 2x8gb 2400mhz, to 2x4gb 3200mhz. Lepiej wyjdzie, 16gb ramu nie wykorzystasz w grach, później zawsze można dokupić.

GPU tak samo do zmiany, po co mu titan 12gb? bez sensu. Weź 980Ti tak jak już Ci kolega napisał, najlepiej od EVGA

Procesor bym zmienił na i7-6700K

ssd można zrobić rajd 2x250gb, będzie trochę wydajniejsze.

Mobo np z170A gaming m5

Chłodzenie nh-d15

Reszta chyba ok

raid0 z ssd? nieopłacalne, ale szybkie

noctua to przepłacone ac, jest dużo tak samo dobrych ac za niższą cenę

w 4k na takim pc pograsz co najwyżej na wysokich bez wygładzania krawędzi, imo lepiej zainwestować w dobry monitor 2k

propozycja ode mnie

http://www.morele.net/inventory/info/2eyIbO/

skajlejk, szybkie i piękne ddr4 od corsaira, psu 650w gold modularny nie kręci się wentyl w idle, dobre mobo od asusa, 6700k, cryorig r1 dobre ac pod kolor całego zestawu, 980ti od zotaca ze względu na gware i ogólnie jest to całkiem udany model

­

Opublikowano

Jesteś pewien, że chcesz się już teraz pchać w 4K? Ta technologia obecnie jeszcze raczkuje jeśli chodzi o gry i to raczej zabawka dla pasjonatów, którzy mają za dużo pieniędzy. Ja bym obecnie poszedł w standardowe FullHD (ewentualnie 2560:1440), a o 4K pomyślał nie wcześniej niż po zaprezentowaniu Pascala przez Nvidię bądź serii R400 od AMD, które to będą już najprawdopodobniej na pamięciach HBM. Wtedy też DX12 może się rozpowszechni, monitory 4K stanieją i pojawi się ich większy wybór no i będziesz mógł pomyśleć o dołożeniu mocniejszej karty graficznej i wymianie monitora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...