Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwne zjawisko, czy przeznaczenie lub błąd matrixa...

Xcmer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu zauważam dziwne zjawisko w moim otoczeniu tzn:

Gdy np przeglądam internet i przeczytam np artykuł o dajmy na to (przykład z dupy)

wypadaniu włosów. To następnego dnia wszędzie to jest zauważalne.

Reklamy, rozmowy znajomych, kwejki, 1 strona youtube etc.

Wszędzie to się przeplata. Dajmy na to miałem ochotę obejrzeć film "Mroczny Rycerz", film

niby ma już trochę lat więc takiego szału nie robi na około, jednak dzień po filmie 10 kwejków na ten temat,

znajomi polecają mi ten film, wszędzie widzę odnośniki do tego zdarzenia.

Czy to jest moja paranoja xD czy może działa to tak że po prostu wyłapuję takie rzeczy z dnia codziennego gdzie normalnie bym przeszedł koło tego obojętnie?

No i tu ciekawostka na pewien temat, który będzie zauważany w życiu codziennym po przeczytaniu

http://www.magia.gildia.pl/artykuly/kontrkultura/liczba_23

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Tak działają reklamy. Google monitoruje Twoje wyszukiwania i jeśli będziesz szukał telefonu, to w reklamach wyskoczy np. Ceneo. Wpisuj w wyszukiwarce przez parę dni np. "laptop do 3000 zł" i się przekonasz.   ;)

Opublikowano

JA rozumiem jak działają reklamy w internecie, mi chodzi o reklamy w tv, kwejki, rozmowy w moim otoczeniu.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

­Właśnie przez takie myślenie dostrzegasz te rzeczy. Myśląc o np. wspomnianym numerze 23 podświadomie będziesz próbował go znaleźć jedynie po to, by móc utrwalić się w swojej teorii. Ja oglądając film pod tytułem ,,Number 23", który mogę Ci polecić, zacząłem dostrzegać przez pewien czas właśnie tą liczbę. Gdy spojrzałem na zegar była godzina z 23 minutami, mam drukarkę o modelu 1112 (11+12=23) itd.

Opublikowano

Polecam poczytać:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_b%C5%82%C4%99d%C3%B3w_poznawczych

W szczególności:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_potwierdzenia

https://pl.wikipedia.org/wiki/Selektywna_percepcja

Błędy poznawcze to niezwykle ciekawy temat - uświadamiają między innymi czemu sensowna dyskusja w internecie, w szczególności na tematy budzące emocje jest prawie niemożliwa.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu zauważam dziwne zjawisko w moim otoczeniu tzn:

Gdy np przeglądam internet i przeczytam np artykuł o dajmy na to (przykład z dupy)

wypadaniu włosów. To następnego dnia wszędzie to jest zauważalne.

Reklamy, rozmowy znajomych, kwejki, 1 strona youtube etc.

Wszędzie to się przeplata. Dajmy na to miałem ochotę obejrzeć film "Mroczny Rycerz", film

niby ma już trochę lat więc takiego szału nie robi na około, jednak dzień po filmie 10 kwejków na ten temat,

znajomi polecają mi ten film, wszędzie widzę odnośniki do tego zdarzenia.

Czy to jest moja paranoja xD czy może działa to tak że po prostu wyłapuję takie rzeczy z dnia codziennego gdzie normalnie bym przeszedł koło tego obojętnie?

No i tu ciekawostka na pewien temat, który będzie zauważany w życiu codziennym po przeczytaniu

http://www.magia.gildia.pl/artykuly/kontrkultura/liczba_23

Świadomość zbiorowa i przyczynowosc wsteczna. To nie są żadne błędy matrixa to obserwator tworzy świat. 

Deus vult

Opublikowano

Świadomość zbiorowa - to samo chciałem napisać. Inni wpływają na ciebie i ty na innych.

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

@Wojciech..

@D4n100

Możecie rozwinąć? Bo brzmi to jak jakaś kolejna pseudonaukowa bzdura.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Świadomość zbiorowa to... Nie wiem jak ci to wytłumaczyć. Pewna firma zrobiła reklamę swojego środka na wypadanie włosów i dała ją do internetu. Oczywiście przy jej tworzeniu wszyscy, którzy przy niej pracowali, myśleli o niej. Ci którzy ją zobaczyli na internecie, także o niej myśleli. Te "myślenie" miało wpływ na innych, którzy "z dupy" też zaczęli o tym myśleć, chociaż nie wiedzieli dlaczego. Z tego samego powodu, czasem w szkole np przeczuwasz że zostaniesz wybrany do odpowiedzi (bo nauczyciel(ka) już o tym myśli), i wyczuwasz kiedy ktoś cię obserwuje chociaż go nie widzisz. Rozumiesz?

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

To normalne, po prostu zacząłeś to bardziej dostrzegać, wcześniej tak samo było. To samo jest z oglądaniem serialu. Wchodzisz np. na kwejka, jest miliard screenów z tekstami z serialu itd. Nie zwracasz na to uwagi i o tym nie pamiętasz. Wchodzisz raz do takiego kwejka bo tekst na obrazku był śmieszny, dowiadujesz się, że to jest taki i taki serial. Postanawiasz sprawdzić. Obejrzałeś kilka odcinków i nagle zaczynasz dostrzegać te kwejki, które przedtem ignorowałeś.

Opublikowano

@D4n100 Dzięki za potwierdzenie przypuszczeń. Przejrzyj sobie link, który wrzuciłem wyżej - podwoisz swoją wiedzę o świecie ;)

Opublikowano

@D4n100 Dzięki za potwierdzenie przypuszczeń. Przejrzyj sobie link, który wrzuciłem wyżej - podwoisz swoją wiedzę o świecie ;)

Ja tylko mówię to co usłyszałem na kanale discovery. Nie powiedziałem że to prawda, sam wierzę w to 50/50.

Opublikowano

Ja tylko mówię to co usłyszałem na kanale discovery. Nie powiedziałem że to prawda, sam wierzę w to 50/50.

Nie wierz, bo nie warto - to co najwyżej luźna hipoteza - trochę o tym poczytałem i nie trzyma się kupy (oczywiście może być prawdą, ale bez dowodów to mogę Ci zaraz wymyślić swoją teorię, która w cale nie będzie mniej prawdopodobna). Istnieją lepsze i potwierdzone wytłumaczenia - nie próbuję Cię jakoś skrytykować, tylko nakierować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...